Eredivisie Zaterdag 11 november 2023, 20:00 Grolsch Veste
FC Twente
3 3
N.E.C.
Voorbeschouwing FC Twente - N.E.C.

In de Grolsch Veste staat vanavond de uitwedstrijd tegen FC Twente op het programma. De ploeg van trainer Joseph Oosting doet het met een vierde plaats prima in de competitie, maar liet vorige week wel twee punten liggen in en tegen Utrecht (1-1).

De punten waren niet het enige dat FC Twente vorige week verloor. In de tweede helft moest middenvelder Michal Sadilek namelijk inrukken na een tweede gele (en dus rode) kaart, waardoor de Tsjech het treffen met N.E.C. aan zich voorbij moet laten gaan. Hij wordt vervangen door Carel Eiting. Robin Pröpper, die in het duel met FC Utrecht geblesseerd uitviel, is er misschien wél weer bij. De verdediger trainde vrijdag met de groep mee, maar pas vandaag valt het besluit of hij mee kan doen.

Aan Nijmeegse zijde zag Elayis Tavsan twee keer geel in de wedstrijd tegen FC Volendam. De aanvaller is er vandaag dan ook niet bij. De rode kaart was een van de vele momenten van opwinding tijdens het 3-3 gelijkspel tegen de Volendammers, al zat het venijn ‘m in het absolute puntje van de staart. Nog nooit eerder kwam het in de Eredivisie voor dat in de extra tijd van een wedstrijd nog drie keer gescoord werd. N.E.C. scoorde als laatste en maakte daarmee in de slotseconde gelijk (3-3), waardoor de ontlading op de tribunes groot was, ook al werd vooraf uiteraard op een overwinning gehoopt.

Makkelijk zal het vanavond niet worden voor N.E.C. FC Twente won tot nu toe alle thuisduels dit seizoen (en kreeg tevens pas acht tegendoelpunten te verwerken) en zal dat graag zo houden. N.E.C. verraste op haar beurt AZ in de laatste uitwedstrijd (al moet de wedstrijd uiteraard nog worden uitgespeeld) en zal daar op willen voortborduren.

Vorig seizoen verloor N.E.C. met 4-0 bij FC Twente, maar een seizoen eerder werd in Enschede met 1-2 gewonnen door doelpunten van Tavsan en Javier Vet.

De aftrap in de Grolsch Veste is vanavond om 20.00 uur. Scheidsrechter van dienst is de Joey Kooij. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op het open kanaal van ESPN.

N.E.C. vermaakt ook in Enschede met 3-3 gelijkspel

N.E.C. heeft de neutrale voetbalfan zaterdagavond voor de derde keer op rij maximaal vermaakt. Op bezoek bij FC Twente ging de ploeg van Rogier Meijer na een uur met 1-3 aan de leiding, maar de Nijmeegse club keerde uiteindelijk teleurgesteld met één punt huiswaarts. 

Het eerste bedrijf was niet eens zo vermakelijk van Nijmeegse kant. Zo was Twente al vroeg tweemaal gevaarlijk via Michel Vlap. Eerst toonde doelman Jasper Cillessen zich op adequate wijze een sta-in-de-weg, later kreeg de Nijmeegse ploeg hulp van de buitenkant van de paal. Sporadisch kwam N.E.C. zelf voor de goal van Twente, maar tot een echte doelpoging kwam het niet. Niet geheel verrassend dat er tot de 43e minuut van beide kanten dan ook slechts één schot tussen de palen werd gelost. 

Achterstand

Het tweede schot tussen de palen werd N.E.C. direct fataal. Sem Steijn was het eindstation van een vlot lopende aanval over de linkerkant van de Tukkers. De altijd dreigende middenvelder kwam vrij op zo’n zeven meter van het Nijmeegse doel en Cillessen had geen antwoord op zijn inzet. 

Na de pauze trok zich een totaal ander spelbeeld op. N.E.C. beet brutaal van zich af en dat resulteerde in vijf serieuze kansen binnen een twintig minuten. De Nijmegenaren toonden zich uiterst effectief, want drie van die kansen kon de ploeg van trainer Rogier Meijer omzetten in doelpunten. Eerst was het Mathias Ross die op aangeven van Lasse Schöne de bal tegen de touwen kopte. 

Prachtgoals

De twee doelpunten die volgden waren allebei om in te lijsten. Bart van Rooij tilde na een magistrale combinatie tussen Magnus Mattsson en Youri Baas de stand naar 1-2. Tien minuten later was het Baas die zelf de marge voor N.E.C. verdubbelde. De van origine linksback, die zaterdag als linkeraanvaller speelde, wipte de bal met gevoel over Lars Unnerstall nadat Mattsson hem vrij voor de keeper zette. 

Twente zette na deze mokerslag flink aan. Met massale ondersteuning van de uitverkochte Grolsch Veste wist het in het laatste kwartier de stand weer gelijk te trekken. Eerst was het Steijn die alert was en Cillessen met een rebound kansloos liet. De 3-3 werd na afloop nog lang nabesproken: Manfred Ugalde schoot vanaf een meter of twintig en zag zijn inzet, vlak voor de in buitenspelpositie verkerende Steijn, van richting worden veranderd. De videoscheidsrechter nam zijn tijd, maar besloot de beslissing van Joey Kooij te laten staan. 

Tegenzin

In de slotfase zorgde Kooij nog voor het nodige tumult, maar na 99 minuten hield de scheidsrechter het voor gezien. Daarmee moesten Twente en N.E.C., net als voor N.E.C. vorige week het geval was, met tegenzin genoegen nemen met één punt. Daarmee gaat N.E.C. met elf punten de interlandperiode in, wetende dat het nog een 1-2 voorsprong verdedigt in Alkmaar na de interlands. Volgende week is N.E.C. vrij. 

Scoreverloop

43’ Steijn 1-0
47’ Ross 1-1
56’ Van Rooij 1-2
65’ Baas 1-3
76’ Steijn 2-3
87’ Ugalde 3-3

Opstelling N.E.C.: Cillessen; Van Rooij, Ross, Nuytinck, Verdonk; Schöne, Mattsson, Proper; Hansen (73’ Olden Larsen), Ogawa (88' Hoedemakers), Baas (75’ Van Wermeskerken)

Eredivisie Zaterdag 9 december 2023 MAC3PARK Stadion
PEC Zwolle
20:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
7 Sparta R'dam 21
8 Heerenveen 19
9 PEC Zwolle 17
10 Excelsior 16
11 Fortuna Sit. 16
12 NEC 15
13 Heracles 15
14 FC Utrecht 13
15 RKC Waalwijk 13
16 Almere City 13