Eredivisie Zondag 24 oktober 2021, 12:15 De Grolsch Veste
FC Twente
1 2
N.E.C.
Voorbeschouwing FC Twente - N.E.C.

Na een enerverende week, waarin het om inmiddels welbekende redenen veel te vaak over randzaken ging in plaats van over voetbal, wordt er morgen gewoon afgetrapt voor de volgende wedstrijd die N.E.C. gaat afwerken in de Eredivisie: de uitwedstrijd tegen FC Twente. De aftrap van deze wedstrijd tussen de nummers 7 en 11 op de ranglijst is vanmiddag om 12.15 uur.

De Tukkers begonnen het seizoen matig, met twee nederlagen in de eerste drie wedstrijden, maar raakten daarna behoorlijk op dreef. Achtereenvolgens werden FC Utrecht, Vitesse, AZ en Heerenveen verslagen. In de twee meest recente wedstrijden deelde FC Twente te punten met FC Groningen en Willem II. Beide keren werd het 1-1. In de wedstrijd tegen Willem II ontving middenvelder Ramiz Zerrouki in de extra tijd van de eerste helft een rode kaart. Hij zal er vanmiddag dus niet bij zijn. Ook Wout Brama en Manfred Ugalde ontbreken in de selectie van trainer Ron Jans. Zij zijn geblesseerd.

Rogier Meijer moet het in Enschede in ieder geval zonder twee van de drie Denen in zijn selectie stellen. Derde Deen Lasse Schöne is van de partij, maar Mikkel Duelund en Magnus Mattsson zijn geblesseerd. Mattsson moest ook de wedstrijd tegen Vitesse al aan zich voorbij laten gaan. Dirk Proper lijkt de meest logische vervanger van Mikkel Duelund. Achter de naam van Pedro Ruiz staat op het moment van schrijven nog een vraagteken. De spits trainde vrijdag apart, maar trainer Rogier Meijer hoopte toch een beroep op hem te kunnen doen.

Na het debacle van afgelopen weekend treedt N.E.C. vanmiddag in ieder geval weer aan tegen een club die wil voetballen en juist dat lijkt de selectie dit seizoen goed te liggen. Aan de vijfmans defensie de taak om spits Ricky van Wolfswinkel (samen met centrale verdediger Robin Pröpper topscorer bij FC Twente) van het scoren af te houden, voorin moet de snelheid van o.a. Jonathan Okita en Elayis Tavsan helpen in de strijd tegen o.a. voormalige N.E.C-verdediger Dario Dumic, die samen met Robin Pröpper doorgaans het hart van de Twentse verdediging vormt.

De laatste keer dat N.E.C. en FC Twente tegenover elkaar stonden speelden beide ploegen nog in de eerste divisie. In Enschede werd het in 2018 2-0 in Twents voordeel, maar in Nijmegen werd FC Twente op een 4-0 nederlaag getrakteerd door doelpunten van Mike Trésor, Ferdi Druijff (2x) en Jonathan Okita.

Een goed resultaat in Enschede zou om meerdere redenen zeer welkom zijn. In de eerste plaats natuurlijk omdat je dan goede zaken doet op de ranglijst (bij winst kun je zomaar een sprongetje naar boven maken), maar zeker ook omdat dan na een roerige week weer meer positieve geluiden kunnen klinken als het om de club gaat. Kom op N.E.C!

90' De wedstrijd is afgelopen
90' Gele kaart Cas Odenthal
87' Jesse Bosch wordt gewisseld voor Luka Ilic
84' Gele kaart Javier Vet
75' GOAL: Javier Vet maakt de 1-2
74' Ali Akman wordt gewisseld voor Ole Romeny
74' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Javier Vet
72' Daan Rots wordt gewisseld voor Denilho Cleonise
72' Jayden Oosterwolde wordt gewisseld voor Gijs Smal
68' Souffian El Karouani wordt gewisseld voor Calvin Verdonk
56' GOAL: Virgil Misidjan maakt de 1-1
52' Gele kaart Souffian El Karouani
51' GOAL: Elayis Tavsan maakt de 0-1
49' Gele kaart Robin Pröpper
46' Giovanni Troupée wordt gewisseld voor Julio Pleguezuelo
46' Dimitris Limnios wordt gewisseld voor Virgil Misidjan
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
39' Gele kaart Giovanni Troupée
38' Gele kaart Jonathan Okita
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling FC Twente

1 Lars Unnerstall (K)
2 Giovanni Troupée '46
3 Robin Pröpper
13 Ricky van Wolfswinkel
14 Michel Vlap
17 Jayden Oosterwolde '72
18 Dimitris Limnios '46
23 Michal Sadilek
32 Jesse Bosch '87
35 Mees Hilgers
39 Daan Rots '72

Wisselspelers

22 Jeffrey de Lange (K)
30 Ennio van der Gouw (K)
4 Julio Pleguezuelo '46
5 Gijs Smal '72
8 Luka Ilic '87
10 Virgil Misidjan '46
26 Denilho Cleonise '72
40 Casper Staring
43 Dario Dumic

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
4 Iván Márquez
6 Jordy Bruijn '74
7 Elayis Tavsan
8 Édgar Barreto
9 Ali Akman '74
10 Jonathan Okita
16 Souffian El Karouani '68
20 Lasse Schöne
26 Cas Odenthal
28 Bart van Rooij

Wisselspelers

27 Danny Vukovic (K)
31 Robin Roefs (K)
2 Ilias Bronkhorst
5 Rodrigo Guth
15 Javier Vet '74
17 Ole Romeny '74
23 Thomas Beekman
24 Calvin Verdonk '68
71 Dirk Proper
N.E.C. sluit roerige week af met zege op Twente

N.E.C. heeft een zwaarbevochten driepunter gepakt in de Grolsch Veste. De Nijmegenaren moesten er hard voor werken, maar sleepten uiteindelijk een 1-2 uitoverwinning uit het vuur.

Na een roerige week voor N.E.C. werd er zondagmiddag eindelijk weer aan voetbal gedacht. Om 12.15 uur werd er afgetrapt in een sfeervolle Grolsch Veste en de ploeg van trainer Rogier Meijer had duidelijk zin om er een mooi potje van te maken. Met beleid werd in de openingsfase de aanval gezocht en vooral de handige Jonathan Okita hield de Twentse defensie bezig. Dat verraste de thuisploeg, die niet zo goed wist wat ze met de gedurfd voetballende Nijmegenaren aan moesten en tot diep in de eerste helft geen enkele kans bij elkaar wist te spelen. Daar had N.E.C. ook moeite mee, omdat het goede veldspel rond het Tukkerse strafschopgebied niet leidde tot doorbraken.

In minuut 33 zag het publiek een eerste grote mogelijkheid en het was geen verrassing dat N.E.C. die kreeg. Souffian El Karouani stuurde Okita weg aan de linkerkant en die kon door tot aan keeper Unnerstall, maar werd op het allerlaatste moment dwars gezeten door zijn directe bewaker. Twente kon daar lang niets tegenover zetten en meldde zich vlak voor rust pas bij Mattijs Branderhorst, de Nijmeegse doelman van dienst. De Tukkers riepen na een schot uit de tweede lijn om een strafschop na vermeend hands en kregen die niet. Het was veelzeggend dat het thuispubliek hun eigen spelers op een voorzichtig fluitconcert trakteerden toen de beide ploegen richting de thee liepen.

Na de rust sloeg N.E.C. wel meteen toe. Elayis Tavsan stond op de goede plek om een rebound in te tikken, die door Unnerstall toegestaan moest worden na een schot van Okita: 0-1. Dat was op basis van alles wat er al in de eerste helft gebeurde verdiend, maar gaf Twente wel een zetje in de rug. De Tukkers dwongen Branderhorst via Midisjan en en Pröpper meteen tot twee lastige reddingen en een schot van Rots ging maar net voorlangs. In die fase had N.E.C. echter ook een doelpunt moeten maken: uit de tegenstoot kreeg Tavsan een dot van en kans, maar hij twijfelde te lang en stuitte daardoor op de uitgekomen goalie van de gastheren.

Dat kwam de Nijmegenaren duur te staan. Misidjan profiteerde van onnodig balverlies van El Karouani en prikte de bal knap in de verre hoek, buiten het bereik van Branderhorst. Met die 1-1 op zak en het hernieuwde enthousiasme van de 26.000 fans probeerde Twente vervolgens door te pakken. De formatie van Meijer slaagde er gelukkig in om die fase goed door te komen en niet over zich heen te laten lopen. Twintig minuten voor tijd meldden de Tukkers zich echter alsnog voor het N.E.C.-doel en had onze ploeg alle geluk van de wereld dat een rollertje van Vlap nét naast hobbelde. In de corner die daarop volgde pakte Branderhorst uit met een heerlijke redding op een kopbal.

Tegen alle verhoudingen in, maar gelukkig voor heel Nijmegen en omstreken, viel de goal aan de andere kant. Javier Vet plukte de bal van de voet van een Twentse verdediger en schoof koeltjes de 1-2 tegen de touwen, waardoor N.E.C. met nog een kwartier op de klok weer op voorsprong kwam te staan. Toen werd het zaak voor de mannen uit de Keizerstad om die voorsprong over de streep te trekken en met vereende krachten lukte dat. Toen scheidsrechter Blom na vierennegentig minuten eindelijk op de fluit blies, kon het uitvak, staf en spelers samen een zwaarbevochten overwinning vieren.

Eredivisie Zaterdag 9 december 2023 MAC3PARK Stadion
PEC Zwolle
20:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
7 Sparta R'dam 21
8 Heerenveen 19
9 PEC Zwolle 17
10 Excelsior 16
11 Fortuna Sit. 16
12 NEC 15
13 Heracles 15
14 FC Utrecht 13
15 RKC Waalwijk 13
16 Almere City 13