Eredivisie Zondag 14 januari 2024, 16:45 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
2 2
Voorbeschouwing Feyenoord - N.E.C.

N.E.C. begint vanmiddag om 16.45 uur aan het tweede deel van het Eredivisie-seizoen 2023-2024. De Nijmegenaren krijgen daarbij in de vorm van een uitwedstrijd bij Feyenoord direct een pittige kluif opgediend. Toch zal N.E.C. na een prima trainingskamp in Spanje en drie competitie-overwinningen op rij met een goed gevoel afreizen richting Rotterdam.

Feyenoord begint aan de competitie-hervatting als de nummer twee van de Eredivisie, op gepaste afstand van PSV. N.E.C. katapulteerde zichzelf vlak voor de winterstop via zeges op AZ, PEC Zwolle en Fortuna Sittard naar een mooie achtste plaats, waarna in het bekertoernooi ook nog overtuigend werd afgerekend met G.V.V.V. (1-6).

Gevoelsmatig presenteert N.E.C. zich dikwijls alleraardigst in De Kuip, maar toch moeten we voor een daadwerkelijk goed resultaat helemaal terug naar speelronde 12 van het seizoen 2011-2012. Op de late zaterdagavond vertrok N.E.C. met drie punten uit Rotterdam dankzij een 0-1 overwinning. De vroege treffer van Nick van der Velden, die overigens twee meter buitenspel stond, bleek uiteindelijk genoeg voor de winst.

Vorig seizoen ging N.E.C. in speelronde 18 met 2-0 onderuit bij Feyenoord. Dilrosun en Kokcü waren de Rotterdamse doelpuntenmakers, terwijl Iván Márquez vlak voor rust de kleedkamer moest opzoeken na een rode kaart die later geseponeerd werd.

Voor Rogier Meijer wordt het deze editie op het middenveld puzzelen voor het treffen met de Rotterdammers. Lasse Schöne is door een blessure niet inzetbaar en Mees Hoedemakers - zijn logische vervanger - zit de laatste wedstrijd van zijn schorsing uit na de rode kaart die hij ontving in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. In de voorhoede heeft Meijer juist een extra optie gekregen in de persoon van buitenspeler Yvandro Borges Sanches, die afgelopen week op huurbasis werd overgenomen van Borussia Mönchengladbach.

Feyenoord-trainer Arne Slot beschikt zondag over een fitte spelersgroep, maar mist toch enkele spelers. Ramiz Zerrouki, Alireza Jahanbakhsh, Ayase Ueda en Yankuba Minteh ontbreken namelijk in verband met hun deelname aan de Afrika Cup en de Azië Cup. Wie er wel bij is, is Santiago Giménez. Giménez is met achttien doelpunten gedeeld topscorer van de Eredivisie.

Voor Philippe Sandler en Calvin Verdonk is de wedstrijd tegen Feyenoord een weerzien met hun voormalig werkgever. Opvallend genoeg scoorde linksback Verdonk namens N.E.C. tijdens twee van de laatste drie ontmoetingen met de Rotterdammers. Laten we hopen dat hij aan die serie zondagavond een extra aflevering kan toevoegen.

Sander van der Eijk is door de KNVB aangewezen om als scheidsrechter de wedstrijd in goede banen te leiden. Wie zich niet tussen de 1200(!) meereizende N.E.C-supporters bevindt, kan de wedstrijd in zijn geheel bekijken op het open kanaal van ESPN.

Door Teun van Thiel

Strijdlustig N.E.C. pakt punt tegen Feyenoord

N.E.C. heeft zondag een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Feyenoord. De Nijmegenaren keken al snel tegen een 2-0 achterstand aan en hadden hun handen vol aan de energieke speelwijze van de Rotterdammers. Op slag van rust kwam N.E.C. via Dirk Proper terug in de wedstrijd, Magnus Mattsson stelde na een uur het punt veilig: 2-2.

Feyenoord kwam hongerig uit de winterstop en jaagde N.E.C. vanaf de eerste minuut vol fanatisme af. In de 17e minuut leverde dat de openingstreffer op. Via de kluts belandde de bal voor de voeten van Javairo Dilrosun. De buitenspeler kwam naar binnen en krulde de bal. buiten bereik van Jasper Cillessen in de verre hoek. Tien minuten later lag de 2-0 in het netje. Eredivisie-topscorer Santiago Gimenez bleef koel toen hij dichtbij Cillessen vrij uit kon halen. Het doelpunt viel op een vervelend moment, want door een hoofdblessure van Bart van Rooij speelde N.E.C. korte tijd in ondertal.

Aansluitingstreffer

Na de verdubbeling van de voorsprong en met Sai van Wermeskerken binnen de lijnen als vervanger van Van Rooij kwam N.E.C. wat meer aan de bal en kreeg de ploeg meer ruimte om te voetballen. Dat leidde pas in de blessuretijd tot de eerste mogelijkheid: Rober González legde een vrije trap op het hoofd van Koki Ogawa. De Japanse spits legde de bal panklaar in de doelmond voor Dirk Proper, die de bal tegen de touwen werkte.

De aansluitingstreffer werkte als brandstof voor de Nijmeegse ploeg, want amper acht minuten in de tweede helft haalde Magnus Mattsson hard uit vanaf een meter of twintig. Feyenoord-doelman Justin Bijlow was verrast en had geen antwoord op het schot. Voor de Deen betekende dat alweer zijn tiende doelpunt van het seizoen. Na de snelle gelijkmaker zakte N.E.C. weer in en nam Feyenoord de overhand. Via onder andere Quinten Timber en Wieffer kwamen de Rotterdammers tot een aantal kleine scoringsmogelijkheden. Echte kansen bleven echter uit.

Overleven

De Nijmeegse defensie stond als een huis en wist de aanvallen van Feyenoord knap te weren. Onder een luid aanmoedigend uitvak ging N.E.C. de laatste tien minuten van de wedstrijd in. De 1.200 meegereisde supporters waren als altijd luid en duidelijk aanwezig en sleepten hun club door de slotfase heen.

Het punt dat N.E.C. overhoudt aan het bezoek aan de nummer twee van de Eredivisie betekent een heerlijke start van het kalenderjaar en van een uitdagende week. Woensdag (18.45 uur) komt Go Ahead Eagles naar het Goffertstadion voor de achtste finale van de TOTO KNVB Beker, zaterdag wacht FC Twente (16.30 uur) in Nijmegen.