Oefenduel Dinsdag 4 augustus 2020, 20:00 Sportpark Zuid
De Treffers
0 2
N.E.C.
Voorbeschouwing Helmond Sport - N.E.C.
De wedstrijden in de Jupiler League volgen elkaar nu in rap tempo op. Zo speelde N.E.C. afgelopen maandag in eigen huis tegen FC Oss, wacht vanavond het uitduel tegen Helmond Sport en staat aanstaande maandag de inhaalwedstrijd tegen Jong Ajax op het programma. In Helmond hebben de Nijmegenaren vanavond de kans om een goede reeks te vervolgen, met slechts één nederlaag in de afgelopen negen wedstrijden. De ploeg van Pepijn Lijnders zal echter gewaarschuwd zijn, want eerder dit seizoen kwam N.E.C., ondanks dat het de bovenliggende partij was, in eigen huis niet verder dan een gelijkspel tegen de Brabanders.

Zoals gezegd zijn de Nijmegenaren bezig aan een goede reeks. Van de laatste negen wedstrijden bleven Pepijn Lijnders en zijn mannen slechts één keer met lege handen achter, in de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven. Na de geschrapte wedstrijd tegen Jong Ajax heeft N.E.C. haar titelkansen momenteel zelfs weer volledig in eigen hand. De achterstand op koploper Fortuna Sittard bedraagt weliswaar twee punten, maar N.E.C. heeft een wedstrijd minder gespeeld. Met andere woorden: Als N.E.C. de resterende vier wedstrijden wint, kroont het zich tot kampioen van de Jupiler League.

Tegenstander Helmond Sport gaat het de laatste weken iets minder voor de wind: Er werd verloren van achtereenvolgens FC Eindhoven, MVV, Fortuna Sittard en Go Ahead Eagles en zodoende bezet de ploeg van trainer Roy Hendriksen momenteel de achttiende plaats. In elk van deze vier nederlagen kregen de Helmonders drie tegendoelpunten om de oren en dus liggen er vanavond kansen voor de Nijmegenaren. Deze kansen kreeg N.E.C. ook in de thuiswedstrijd eerder dit seizoen, getuige de 28 pogingen die werden genoteerd. Desondanks kwam alleen toenmalig contractspeler Jordan Larsson daadwerkelijk tot scoren.

Zoals Pepijn Lijnders deze week al aangaf is de wedstrijd van vanavond weer van levensbelang. Elke nederlaag die N.E.C. nu leidt kan betekenen dat de Nijmegenaren hun uitstekende uitgangspositie verliezen en een stap terug moeten doen, want in dat geval wordt de ploeg weer afhankelijk van de resultaten van Fortuna Sittard. Anderzijds zet de ploeg vanaf nu met elke overwinning een steeds grotere stap richting het kampioenschap. N.E.C. moet nog vier wedstrijden knallen en werkelijk alles geven voor het rood, zwart en groen, te beginnen met de wedstrijd van vanavond in Helmond. Uitwedstrijden zijn niet altijd gemakkelijk gebleken, maar laten we hopen dat vier wedstrijden voor de eindstreep het heilige vuur écht is ontbrand en dat N.E.C. met een overwinning op zak toe kan werken naar Jong Ajax.
Goede start bezorgt N.E.C. de drie punten in Helmond
N.E.C. won vrijdagavond in Helmond met 1-2 van Helmond Sport. Alle doelpunten vielen in de eerste twintig minuten. Waar Arnaut Groeneveld en Michael Heinloth N.E.C. al in de beginfase op een comfortabele 0-2 voorsprong zetten, maakte Robert Braber er in de twintigste minuut uit het niets 1-2 van. Daarmee stond de eindstand op het bord. In de tweede helft kreeg Ron Janzen van Helmond Sport nog een rode kaart. Door de zege blijft N.E.C. in de titelrace.

De Nijmegenaren kwamen furieus uit de startblokken. Al binnen tien minuten kijken de gastheren uit Helmond al tegen een 0-2 achterstand aan. Eerst was het Groeneveld die vanaf het middenveld een knappe een-twee opzette met Sven Braken. De spits kaatste slim en wist Groeneveld te bereiken. Die wist wel raad met het buitenkansje: 0-1. Twee minuten later verdubbelde Heinloth de voorsprong. De mee opgekomen rechtsachter kreeg de bal van Anass Achahbar, nam de bal mee en prikte hem daarna achter Helmond Sport-doelman Stijn van Gassel. Net als twee minuten eerder mocht de goalie de bal uit de netten halen: 0-2.

De Nijmeegse storm ging na de twee doelpunten liggen, terwijl de gastheren juist wat beter in het spel kwamen. Dat resulteerde niet in uitgespeelde kansen. Joris Delle werd niet op de proef gesteld en de Nijmeegse defensie voetbalde zich zo nu en dan prima onder de druk uit. Na 20 minuten was N.E.C. echter even niet attent, toen schanduwspits Robert Braber te veel tijd en ruimte kreeg en kon aanleggen voor een schot. Hij pegelde de bal in de kruising achter de kansloze doelman Joris Delle en zorgde daarmee voor de aansluitingstreffer. N.E.C. richtte zich daarna wel op, maar verder dan een mislukte omhaal van Braken kwamen de Nijmegenaren niet. Diezelfde Braken viel kort voor rust uit met een hamstringblessure en werd vervangen door Mart Dijkstra. Dat betekende dat Achahbar de rol van diepe spits op zich nam, dat Kevin Jansen in de punt naar voren ging spelen en Dijkstra op zijn vertrouwde positie voor de defensie kon plaatsnemen. De wijzigingen zorgden niet meer voor doelpunten, zodat de teams gingen rusten met een 1-2 stand.

N.E.C. controleerde ook aan het begin van de tweede helft. Pas na een kwartier leidde dat daadwerkelijk tot kansen. Zo waren Achahbar en Groeneveld dichtbij de derde treffer. In de zeventigste minuut ging de bal zelfs tegen de touwen: nadat de Helmondse doelman een ziedend schot van Achahbar niet onder controle kreeg, lette Dijkstra goed op en prikte de bal in de netten. Omdat de middenvelder op dat moment in buitenspelpositie stond, telde de treffer niet en bleef de marge één.

In de 78ste minuut ontstond een opstootje op de helft van Helmond Sport. Toen de spelers werden weggehaald en de rook was opgetrokken, bleek dat Helmond Sport-verdediger Ron Janzen een slaande beweging had gemaakt en dat Achahbar daarvan het slachtoffer was. Dat was scheidsrechter Martin van de Kerkhof niet ontgaan en hij stuurde Janzen resoluut naar de kant met een rode kaart. In het resterende deel van de wedstrijd was de N.E.C.-spits de gebeten hond. Met een vliegende tackle nam Maikel Verkoelen wraak op Achahbar. De Helmond Sport-verdediger kwam goed weg met een gele kaart. Het zou het startsein van een hectische slotfase zijn, waarin Helmond Sport met opportunistisch voetbal de gelijkmaker probeerde te forceren.

Ondanks hachelijke situaties in de zestien voor Delle, bleef het 1-2. Aan de andere kant waren er kansen voor de ingevallen Steeven Langil, na een mooi hakje van Groeneveld en een prima voorzet van Gregor Breinburg. Ook een Helmondse vrije trap, diep in blessuretijd, bracht de Nijmeegse voorsprong niet aan het wankelen: de drie punten gingen mee naar Nijmegen. Omdat Fortuna Sittard ook won, blijft de titelstrijd ongemeen spannend!
Oefenduel Zaterdag 8 augustus 2020 De Eendracht
N.E.C.
18:00
S.C. NEC

Stand Keuken Kampioen Divisie
3 Volendam 55
4 Jong Ajax 54
5 NAC Breda 50
6 Go Ahead 48
7 Excelsior 47
8 NEC 45
9 Almere City 44
10 Telstar 44
11 Jong Utrecht 38
12 Den Bosch 35