Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 5 maart 2021, 18:45 SolarUnie Stadion
Helmond Sport
0 7
N.E.C.
Voorbeschouwing Helmond Sport – N.E.C.

Na twee overwinningen op rij (1-3 bij Roda JC en 4-1 tegen FC Den Bosch) gaat N.E.C. het vanavond in Helmond opnemen tegen Helmond Sport, de nummer elf van de ranglijst. Het is voor de ploeg van Rogier Meijer al de derde wedstrijd in acht dagen. Drukke tijden dus, maar als vanavond in Brabant de punten worden binnengehaald zijn het vooral ook heel prettige tijden.

Helmond Sport presteert dit seizoen wisselvallig, maar blijkt de laatste maanden lastig te verslaan. In de eerste seizoenshelft ging het ronduit matig met de Helmonders, maar in de laatste dertien wedstrijden werd alleen verloren van Go Ahead Eagles, Roda JC en FC Dordrecht. Daarbij moet wel worden vermeld dat die laatste twee nederlagen allebei genoteerd werden in de afgelopen drie wedstrijden. De verliespartij tegen FC Dordrecht (2-1 voor de Dordtenaren, twee treffers van Richie Musaba) was afgelopen weekend.

Topscorer bij de Brabanders is voormalig N.E.C-speler Lance Duijvesteijn, die tot dusverre negen keer wist te scoren dit seizoen. Hij is niet de enige speler in de selectie van trainer Wil Boessen die eerder de kleuren van N.E.C. verdedigde. Wel zal hij de enige zijn die het vanavond opneemt tegen zijn oude werkgever: verdediger Guus Joppen en aanvaller Dani Theunissen zijn namelijk allebei geblesseerd. In november speelden N.E.C. en Helmond Sport in Nijmegen tegen elkaar. Het werd toen 2-2 dankzij Nijmeegse doelpunten van Terrell Ondaan en Bart van Rooij.

N.E.C. lijkt zich na een mindere periode weer te hebben opgericht. Door de terugkeer van Rens van Eijden na zijn schorsing en het feit dat Edgar Barreto het tijdens die schorsing prima deed, heeft trainer Rogier Meijer de laatste wedstrijden en nieuw systeem gehanteerd waarbij het elftal prima blijkt te gedijen. Het driemansblok Van Eijden – Barreto – Odenthal zorgt achterin voor rust en degelijkheid en doordat Javier Vet wat meer naar voren is gedirigeerd, lijkt ook hij nog meer waarde te zijn. Zijn drie treffers in de laatste twee wedstrijden onderstrepen dat alleen maar. 

De twee wedstrijden waarin in het 5-3-2 systeem werd gespeeld werden allebei gewonnen en dus ligt het in de lijn der verwachting dat Rogier Meijer weinig aan systeem en basiselftal zal veranderen. Laten we hopen dat ook wedstrijd drie van deze week aan de rij met overwinningen kan worden toegevoegd. Het zou betekenen dat N.E.C. zeer goede zaken doet in de strijd om de play-offs. Afhankelijk van de prestatie van Go Ahead Eagles later op de avond, zou de ploeg in puntenaantal gelijk kunnen komen met de Deventenaren. Maar goed, kijken naar de Eagles heeft natuurlijk alleen zin als je eerste zelf je wedstrijd wint vanavond. Dus mouwen omhoog en strijden voor rood, zwart en groen!

De wedstrijd van vanavond is in zijn geheel te zien op ESPN 3 en staat onder leiding van scheidsrechter Dieperink.

Door Teun van Thiel

90' De wedstrijd is afgelopen
88' GOAL: Thibo Baeten maakt de 0-7 (Assist door Jonathan Okita)
78' Jelle Goselink wordt gewisseld voor Jessy Hendrikx
76' GOAL: Bart van Rooij maakt de 0-6 (Assist door Jonathan Okita)
72' Souffian El Karouani wordt gewisseld voor Ayman Sellouf
72' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Jonathan Okita
64' Gaéten Bosiers wordt gewisseld voor Kay van de Vorst
64' Arno van Keilegom wordt gewisseld voor Aaran Bastiaans
64' Javier Vet wordt gewisseld voor Joep van der Sluijs
64' Rangelo Janga wordt gewisseld voor Thibo Baeten
64' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Thomas Beekman
58' GOAL: Elayis Tavsan maakt de 0-5 (Assist door Édgar Barreto)
54' GOAL: Édgar Barreto maakt de 0-4 (Assist door Jordy Bruijn)
46' Karim Loukili wordt gewisseld voor Jordy Thomassen
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
39' GOAL: Jordy Bruijn maakt de 0-3 (Assist door Rens van Eijden)
29' GOAL: Rangelo Janga maakt de 0-2
17' GOAL: Rens van Eijden maakt de 0-1
14' Rode kaart Orhan Dzepar
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling Helmond Sport

1 Stijn van Gassel (K)
3 Maxime de Bie
4 Alec van Hoorenbeeck
5 Dean van der Sluijs
8 Orhan Dzepar
10 Karim Loukili '46
12 Arno van Keilegom '64
15 Sander Vereijken
19 Jelle Goselink '78
33 Gaéten Bosiers '64
44 Boyd Reith

Wisselspelers

21 Robin Mantel (K)
22 Rowen Koot (K)
2 Guus Joppen
6 Jeff Stans
9 Jordy Thomassen '46
14 Kay van de Vorst '64
16 Aaran Bastiaans '64
17 Juul Respen
20 Joel Roeffen
23 Jessy Hendrikx '78
24 Ramon de Wilde

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
3 Rens van Eijden
6 Jordy Bruijn '64
7 Elayis Tavsan '72
8 Édgar Barreto
15 Javier Vet '64
16 Souffian El Karouani '72
26 Cas Odenthal
28 Bart van Rooij
32 Rangelo Janga '64
71 Dirk Proper

Wisselspelers

22 Norbert Alblas (K)
31 Job Schuurman (K)
4 Kevin Bukusu
9 Thibo Baeten '64
10 Jonathan Okita '72
11 Ayman Sellouf '72
12 Thomas Beekman '64
17 Guus Gertsen
18 Mathias de Wolf
20 Joep van der Sluijs '64
23 Anton Fase
N.E.C. boekt grootste uitzege ooit

N.E.C. heeft de derde competitiezege op rij laten noteren. Op bezoek bij Helmond Sport stond de formatie van trainer Rogier Meijer al na een kwartier met een man meer en dat voordeel werd genadeloos uitgebuit: 0-7.

Na overwinningen op Roda JC en FC Den Bosch was het voor N.E.C. zaak om het goede gevoel ook mee naar Helmond te nemen en aldaar de plaatselijke trots aan de kant te zetten. Daarmee zou aansluiting met de bovenste ploegen definitief gevonden worden en het was dan ook goed om te zien dat de Nijmegenaren prima uit de startblokken kwamen. Na zes minuten verstuurde Jordy Bruijn een uitstekende dieptepass, die bij Elayis Tavsan terechtkwam. De in vorm verkerende aanvaller glipte langs zijn bewaker en vond met zijn rechterbeen de keeper, maar de toon was daarmee wel gezet. N.E.C. was de ploeg die druk zette en na veertien minuten kon Helmond Sport niet anders dan de noodrem hanteren. Orhan Dzepar haalde de doorgebroken Tavsan neer en kreeg daarvoor de rode kaart, waardoor de mannen uit de Keizerstad snel een numeriek voordeel kregen.

Uit de vrije trap die daar op volgde was het ook meteen kassa voor onze mannen. Specialist Bruijn raakte uit stilstand nog wel de lat, maar de rebound werd door Rens van Eijden vakkundig ingekopt. Een heerlijk moment voor N.E.C. om op voorsprong te komen, want de Brabanders waren duidelijk even van slag. Tavsan en ook Rangelo Janga kregen de mogelijkheid om de marge al binnen de eerste twintig minuten te verdubbelen, maar hadden het vizier helaas niet op scherp staan. Janga wist tien minuten later, toen de Nijmeegse druk wederom toenam, het net wél te vinden. De lange spits stond op de juiste plek toen Helmond-keeper Van Gassel zijn vuisten nog tegen een inzet van Tavsan wist te krijgen en schoot de terugstuitende bal onberispelijk in de bovenhoek: 0-2.

Dat het verschil nog veel verder op zou lopen was duidelijk. De elf N.E.C.'ers domineerden in het SolarUnie Stadion en vijf minuten voor rust was het weer raak. Bruijn legde aan vanaf 25 meter en poeierde de bal onhoudbaar in de winkelhaak, waarmee enig Helmonds verzet dat er nog zou zijn geweest definitief gebroken werd. De vraag voor de tweede helft was alleen nog maar in hoeverre de ploeg van Meijer het doelsaldo verder zou kunnen opvijzelen en het antwoord daarop kwam al heel snel. Édgar Barreto kopte in minuut 54 een corner van Bruijn tegen de touwen en daarmee was ook na rust de ban weer heel snel gebroken. Nog geen vijf minuten later werd het ook 0-5 via Tavsan, wiens schot in de korte hoek te machtig was voor Van Gassel.

Een schot van dichtbij van Janga op de lat, een uitgespeelde aanval die via El Karouani niet in een leeg doel geschoten werd: het is een greep uit de momenten waaruit N.E.C. eigenlijk nog voor de zeventigste minuut ook de zesde goal had kunnen maken. Het Helmondse kunstgras was een speeltuin voor de Nijmegenaren en zelfs rechtsback Bart van Rooij kwam een kwartier voor tijd op het scorebord (0-6). Vanaf dat moment was alles erop gericht om het clubrecord van grootste uitzege ooit te verbeteren. Die stond sinds de uitwedstrijd bij Telstar van afgelopen seizoen op 1-7, maar twee minuten voor tijd werd dat ook nog verbeterd door de Nijmegenaren. Thibo Baeten stond op de juiste plek om een rebound in te tikken en zorgde daarmee voor een passend slotakkoord na een bijzonder mooie avond.

KNVB Beker Dinsdag 27 februari 2024 Cambuur Stadion
SC Cambuur
20:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
2 Feyenoord 55
3 FC Twente 47
4 AZ 42
5 Ajax 36
6 Go Ahead 34
7 NEC 33
8 FC Utrecht 32
9 Sparta R'dam 29
10 Heerenveen 28
11 PEC Zwolle 27