Eredivisie Zondag 29 augustus 2021, 14:30 Erve Asito
Heracles Almelo
0 1
Voorbeschouwing Heracles Almelo - N.E.C.

Wat was het vorige week vrijdag genieten toen tegen PEC Zwolle dankzij een 2-0 overwinning de eerste drie punten van het seizoen werden veroverd. Basisdebutant Ali Akman en nacompetitieheld Jonathan Okita velden voor rust het vonnis over de Zwollenaren en zorgden ervoor dat de nederlaag tegen Ajax, een week eerder, alweer vergeten was.

Voor vanmiddag staat speelronde 3 op de agenda voor onze selectie. Tegenstander Heracles Almelo (vorig jaar keurig negende in de Eredivisie) heeft de smaak van een overwinning dit seizoen nog niet mogen proeven en zal er op gebrand zijn daar in eigen huis verandering in te brengen tegen promovendus N.E.C. Het is bovendien een bijzondere middag voor de Almeloërs, aangezien ze hun honderdste thuiswedstrijd in de Eredivisie spelen na de vernieuwbouw van hun stadion.

Aan N.E.C. de taak om ervoor te zorgen dat de Almelose middag geen feestelijk tintje krijgt. Trainer Rogier Meijer heeft zijn opties gewogen en zag hoogstwaarschijnlijk geen reden om wijzigingen in zijn basiselftal door te voeren. Dat betekent dat Ali Akman weer in de punt van de aanval terug te vinden is en Jordy Bruijn weer vanaf links zal opereren. Rens van Eijden en Mathias De Wolf zijn nog altijd geblesseerd, maar verder kan de technische staf over een fitte selectie beschikken. De nieuw aangetrokken Spaanse spits Pedro Ruiz (gehuurd van Olympique Marseille) zit nog niet bij de selectie. Mikkel Duelund en Ivan Márquez, die eerder deze week lichte klachten hadden en apart trainden, kunnen waarschijnlijk gewoon spelen.

N.E.C. en Heracles speelden maar liefst 83 keer eerder tegen elkaar. N.E.C. trok in 36 van die wedstrijden aan het langste eind. Zestien keer werd het gelijk en 31 keer gingen de drie punten naar de Heraclieden. De laatste keer dat beide ploegen tegen elkaar speelden was in 2017. In Nijmegen won N.E.C. die wedstrijd met 3-1, door treffers van Julian von Haacke, Michael Heinloth en een eigen doelpunt van Justin Hoogma, nadat Samuel Armenteros de Almeloërs vanaf de penaltystip na een kwartier nog wel op voorsprong had gezet.

De eerste twee wedstrijden van dit seizoen leverden de ploeg van trainer Frank Wormuth slechts één punt op. In de openingswedstrijd ging Heracles in eigen huis met 0-2 ten onder tegen PSV. Een week later werd op het Kasteel met 1-1 gelijkgespeeld tegen Sparta. Doelpuntenmaker voor Heracles was Delano Burgzorg. Spits Sinan Bakis (vorig seizoen goed voor tien treffers) kwam nog niet tot scoren. Dat geldt ook voor Rai Vloet, die zich vorig seizoen met zestien doelpunten in 26 wedstrijden topscorer van de Almeloërs mocht noemen. Spelers met een N.E.C-verleden vinden we niet in de selectie van Heracles, maar in de technische staf zien we wél een bekend gezicht. Sinds juli van dit jaar mag voormalig N.E.C.'er Ivo Rossen zich namelijk assistent-trainer van Frank Wormuth noemen.

Het is voor beide ploegen de laatste wedstrijd voor een korte interlandbreak, die voor linksback Souffian El Karouani wel heel bijzonder is. Hij ontving voor het eerst een uitnodiging om mee te gaan met het Marokkaanse elftal, dat WK-kwalificatiewedstrijden gaat afwerken tegen Sudan en Guinee. Hopelijk kan hij het vliegtuig in met drie punten extra (en dus een overwinning op Heracles) op zak. De aftrap in het Erve Asito Stadion is vanmiddag om 14.30 uur. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Jochem Kamphuis en is in zijn geheel te zien op ESPN.

90' Gele kaart Jonathan Okita
90' Mikkel Duelund wordt gewisseld voor Ilias Bronkhorst
86' Gele kaart Mats Knoester
81' Orestis Kiomourtzoglou wordt gewisseld voor Mohamed Amissi
80' Lasse Schöne wordt gewisseld voor Javier Vet
79' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Elayis Tavsan
77' Gele kaart Janis Blaswich (K)
77' PENALTY GEMIST: Jordy Bruijn
77' PENALTY: Jordy Bruijn staat achter de bal
71' Ali Akman wordt gewisseld voor Ole Romeny
50' GOAL: Ali Akman maakt de 0-1 (Assist door Souffian El Karouani)
46' Bilal Basacikoglu wordt gewisseld voor Delano Burgzorg
46' Nikolai Laursen wordt gewisseld voor Ismail Azzaoui
41' Rode kaart Sinan Bakis
41' Gele kaart Iván Márquez
28' Gele kaart Sinan Bakis

N.E.C. strijdt en wint van tien Heraclieden

N.E.C. heeft de overwinning op PEC Zwolle een goed vervolg gegeven. De Nijmegenaren, die gedurende 50 minuten met een man meer speelden, wonnen door een goal van Ali Akman met 0-1 bij Heracles Almelo.

Nadat PEC Zwolle vorige week in het Goffertstadion werd verslagen (2-0), was voor N.E.C. de wedstrijd tegen Heracles Almelo een volgende goede kans om punten te pakken. In de voorbereiding wisten de mannen van trainer Rogier Meijer namelijk nog met 1-0 te winnen op Erve Asito en dus was een herhaling van dat scenario het doel voor de Nijmegenaren. Destijds was het stadion echter wel een stuk minder gevuld en de luide aanmoedigingen vanuit het sfeervak van de thuisploeg zorgden ditmaal voor een fel en agressief Heracles. Ze zetten druk op het doel van Mattijs Branderhorst en na zeventien minuten leverde dat het eerste gevaarlijke moment van de wedstrijd op. Sinan Bakis ging net aan een voorzet vanaf de linkerkant voorbij.

Nadat de eerste Almelose storm was gaan liggen, kwam N.E.C. wat beter in de wedstrijd. De mannen in het rood, groen en zwart kwamen vaker in balbezit op de helft van de tegenstander en via de bedrijvige Ali Akman werden twee schoten op doel gelost. Janis Blaswich, de keeper van Heracles, had er echter goed het oog in. De thuisploeg bleef wel de bovenliggende partij en kwam vijf minuten voor rust bijna op voorsprong. Rai Vloet mocht vanaf twintig meter vrij aanleggen en schoot hard op de paal. Luttele minuten daarna ontbrandde de wedstrijd volledig. Iván Márquez kreeg het aan de stok met Bakis en beiden kregen geel, maar voor de spits van Heracles was dat zijn tweede. N.E.C. ging derhalve in overtal aan de thee.

Dat voordeel werd in het tweede bedrijf meteen uitgebuit. Een aanval over links via Jordy Bruijn en Souffian El Karouani eindigde op het voorhoofd van Akman, die de bal maar een klein zetje hoefde te geven om de 0-1 op zijn naam te krijgen. De Nijmegenaren hadden daarmee al snel wat ze wilden en konden vervolgens rustig afwachten wat de tien spelers van Heracles zouden gaan proberen om aan een doelpunt te komen. Ondertussen gokte N.E.C. op een aantal momenten en in minuut zestig kwam zo'n moment. Bruijn werd vrijgespeeld in het strafschopgebied en zag zijn schuiver richting de verre hoek met zeer veel moeite tegengehouden worden door de Almelose goalie. Veel meer speelden de mannen van Meijer niet bij elkaar, maar Heracles ook niet.

In de slotfase was het zaak om de controle over de wedstrijd te houden. De tien Almeloërs gingen meer risico nemen en daardoor ontstond er meer ruimte voor N.E.C., dat een kwartier voor tijd een uitgelezen mogelijkheid kreeg om het duel in het slot te gooien. Scheidsrechter Kamphuis wees naar de stip na vasthouden, maar Jordy Bruijn raakte de paal. Dat gaf de thuisploeg moed en het publiek ging er nog een keer massaal achter staan. Toch hield de formatie uit de Keizerstad het hoofd koel: in de slotfase pompte Heracles de ballen erin, maar de defensie en keeper Mattijs Branderhorst hielden stand. Het strijdende N.E.C. nam de drie punten mee naar Nijmegen en is na dit weekend met zes punten uit drie wedstrijden de nummer zeven van Nederland.