Jupiler League Maandag 16 april 2018, 20:00 De Toekomst
Jong Ajax
1 0
Voorbeschouwing Jong Ajax - N.E.C.
Met de wedstrijd van vanavond meegerekend telt de competitie voor N.E.C. nog maar drie speelrondes. Dat betekent dat N.E.C. nog drie wedstrijden heeft om Fortuna Sittard te achterhalen en directe promotie naar de Eredivisie af te dwingen. Dat hebben de Nijmegenaren in eigen hand, want wanneer de laatste drie wedstrijden winnend worden afgesloten kronen Pepijn Lijnders en zijn mannen zich tot kampioen van de Jupiler League. Daarom zit er vanavond bij de herkansing op De Toekomst weer maar één ding op: de drie punten meenemen naar Nijmegen.

Afgelopen vrijdag won N.E.C. door doelpunten van Arnaut Groeneveld en Michael Heinloth met 1-2 op bezoek bij Helmond Sport. Daarmee zetten de Nijmegenaren hun goede reeks voort, want de voorgaande twee wedstrijden werden eveneens gewonnen: FC Oss en SC Telstar werden beiden in eigen huis met respectievelijk 2-1 en 3-0 verslagen. Sterker nog, in de laatste tien wedstrijden verloor N.E.C. slechts één keer, in de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven.

Tegenstander Jong Ajax moest in de laatste weken, net als N.E.C., de koppositie uit handen geven. De ploeg van trainer Michael Reiziger won op Tweede Paasdag nog met 2-3 in Dordrecht, maar verloor vervolgens in een week tijd met 0-1 van Jong AZ en met 0-3 van Jong PSV. Inmiddels heeft de ploeg uit Amsterdam de smaak weer te pakken, want net als N.E.C. werd er nu driemaal gezegevierd. Jong Ajax heeft nu evenveel punten verzameld als N.E.C. en won zelfs een wedstrijd meer dan de Nijmegenaren, maar stelt daar ook twee verliespartijen extra tegenover.

Eerder dit seizoen won N.E.C. in de Goffert met 2-1 van Jong Ajax. De bezoekers kwamen nog op voorsprong door Noussair Mazraoui, inmiddels onderdeel van het eerste elftal, maar keken vervolgens binnen een kwartier tegen een 2-1 achterstand aan. Eerst was het Mohamed Rayhi die de score gelijktrok door de bal over doelman Lamprou heen te stiften en vervolgens scoorde Guus Joppen door van dichtbij hard binnen te schieten met zijn linkerbeen. Beiden zullen vanavond hoogstwaarschijnlijk niet aan de aftrap verschijnen, nu Rayhi is uitgeschakeld met een hamstringblessure en Heinloth de laatste weken de voorkeur krijgt boven Joppen.

Maar, wie er vanavond ook aan de aftrap zullen staan, ze dragen allemaal ons rood, groen en zwart. Die kleuren moeten de spelers op het veld verdedigen en wij vanaf de zijkant. We hebben dit seizoen al eens van Jong Ajax gewonnen en vanavond zullen we dat weer moeten doen. Met nog drie finales te gaan hebben we alles in eigen hand, en met elke overwinning komt de titel weer een stap dichterbij. Daarom moeten de jongens knallen vanavond, honderd procent geven en volle bak gaan voor ons N.E.C.!
90' Kaj Sierhuis wordt gewisseld voor Che Nunnely
90' Gele kaart Kevin Jansen
90' Gele kaart Dani de Wit
81' Gregor Breinburg wordt gewisseld voor Kevin Jansen
81' Ferdi Kadioglu wordt gewisseld voor Jari Schuurman
64' Gele kaart Calvin Verdonk
64' Gele kaart Leon Bergsma
58' Sebastian Pasquali wordt gewisseld voor Noussair Mazraoui
42' Gele kaart Wojciech Golla
29' Gele kaart Ted van de Pavert
24' GOAL: Dennis Johnsen maakt de 1-0 (Assist door Che Nunnely)
16' Gele kaart Azor Matusiwa

N.E.C. verliest met 1-0 op De Toekomst
Een kleine twee weken geleden verloor N.E.C. met 2-0 op bezoek bij Jong Ajax, maar op maandagavond 16 april kregen de Nijmegenaren een herkansing. Helaas bleek de ploeg van Pepijn Lijnders ook ditmaal niet opgewassen tegen de Amsterdammers, getuige de 1-0 nederlaag die werd geleden. Door het verlies kijkt N.E.C. nu tegen een achterstand aan van twee punten op Fortuna Sittard en drie punten op Jong Ajax.

Uit het eerste kwartier was niet af te leiden dat het een duel betrof tussen twee ploegen die nog volop in de race waren voor het kampioenschap. Arnaut Groeneveld probeerde namens N.E.C. wel bij de goal van Lamprou te komen door tussen twee verdedigers door te glippen en aan de andere kant zeilde een voorzet van Jong Ajax-vleugelspeler Che Nunnely over de volledig vrijstaande Mateo Cassierra heen, maar het mochten eigenlijk niet eens speldenprikjes genoemd worden. Het eerste echte wapenfeit, letterlijk, kwam van Azor Matusiwa. De middenvelder van Jong Ajax pleegde met twee benen een aanslag op de benen van Calvin Verdonk, maar kwam weg met slechts een gele kaart.

Er stonden 24 minuten op de klok toen de thuisploeg op een 1-0 voorsprong kwam. Dennis Johnsen kreeg in het strafschopgebied de bal en zag zijn directe tegenstander Michael Heinloth uitglijden, waarna hij alle ruimte had om uit te halen. Dat deed de vleugelaanvaller doeltreffend: met een geplaatste bal in de verre hoek klopte hij doelman Joris Delle: 1-0. In het restant van de eerste helft wisten de Nijmegenaren niet meer gevaarlijk te worden, laat staan een doelpoging noteren. Jong Ajax daarentegen was in de laatste minuut voor de rust nog erg dichtbij een treffer, toen Nunnely met een goede actie aan de rechterkant de achterlijn haalde. De rechtsbuiten legde de bal laag terug op doelpuntenmaker Johnsen, maar hij mikte ditmaal te hoog.

Jong Ajax en N.E.C. begonnen ongewijzigd aan de tweede helft en na ruim vijf minuten kregen de Nijmegenaren via Groeneveld een levensgrote kans op de gelijkmaker. Na een goed steekballetje van Anass Achahbar kwam hij in kansrijke positie, maar de linksbuiten schoot over. Vijf minuten later probeerde Achahbar het van een meter of twintig zelf, maar ook hij zag zijn poging geen doel treffen. N.E.C. had in de start van de tweede helft duidelijk meer te vertellen dan in het gehele eerste bedrijf van de wedstrijd, getuige ook de grote kans die vrijwel direct daarna wederom Groeneveld kreeg. Deze keer werd hij goed weggestuurd door Gregor Breinburg, maar de bal waarmee hij vervolgens zijn medespelers in stelling wilde brengen werd onderschept.

Met nog een halfuur op de klok oefende N.E.C. aardig wat druk uit op de ploeg van Michael Reiziger. Dat deden de Nijmegenaren zelfs zo enthousiast dat Jong Ajax er gevaarlijk uit wist te komen, waarbij Verdonk nét te laat ingreep ten opzichte van Nunnely. De linksback werd, waar het thuispubliek graag een rode kaart had gezien wegens het neerhalen van een doorgebroken speler, bekeurd met een gele prent en is zodoende geschorst voor de thuiswedstrijd tegen Jong AZ. Even later was Johnsen net als in de eerste helft dichtbij een doelpunt, maar zijn bekeken poging scheerde langs de buitenkant van de paal.

In het laatste kwartier van de wedstrijd bleef N.E.C. proberen om een doelpunt te forceren, maar voorzetten kwamen niet aan en individuele acties kwamen niet uit de verf. Het duurde tot drie minuten voor tijd voordat N.E.C. er wél weer een keer doorheen kwam, toen invaller Jari Schuurman met dank aan Achahbar oog in oog kwam te staan met Lamprou maar de bal vervolgens naast schoof. Het was de grootste kans van de wedstrijd voor de Nijmegenaren, die uiteindelijk na negentig minuten voetballen met lege handen huiswaarts keerden. Door de nederlaag is N.E.C. weer afhankelijk van de resultaten van Fortuna Sittard om aanspraak te maken op een eventuele directe promotie.