Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 23 april 2021, 21:00 De Toekomst
Jong Ajax
0 1
Voorbeschouwing Jong Ajax – N.E.C.

Het was een zware bevalling, maar afgelopen vrijdag wisten Rogier Meijer en zijn mannen een einde te maken aan een serie wedstrijden zonder overwinning. Lang leek het niet te gaan gebeuren, maar door terug te komen van een 2-0 achterstand en een winnende treffer van Edgar Barréto vlak voor tijd, bleven de drie punten na de wedstrijd tegen Jong AZ gelukkig in Nijmegen.

Vanavond wacht wederom een wedstrijd tegen een van ‘jong-elftallen’ uit de Keuken Kampioen Divisie. Dan is namelijk Jong Ajax de tegenstander. N.E.C. reist af naar Amsterdam in de wetenschap dat de club op De Toekomst nog nooit heeft weten te winnen van de Amsterdamse beloften. Daarbij kan wel worden opgemerkt dat Jong Ajax er in het verleden op de ranglijst meestal wat florissanter voor stond dan nu het geval is. De ploeg van trainer Mitchell van der Gaag staat op het moment slechts zestiende en wist haar laatste vier wedstrijden niet te winnen. Vorige week werd met 3-0 verloren bij FC Eindhoven, terwijl een week eerder TOP Oss in Amsterdam met 1-0 te sterk bleek.

N.E.C. staat nog altijd op de zesde plaats, maar zag achtervolgers Roda JC en FC Volendam de laatste weken wel wat dichterbij komen. Een goed resultaat in Amsterdam is wenselijk, omdat na deze wedstrijd twee tegenstanders wachten die - op papier althans - als ‘moeilijk’ te boek staan: NAC en Go Ahead Eagles. Het is de vraag met welke elf spelers Jong Ajax vanavond zal aantreden, aangezien dat nogal eens wisselt. Het zou in Nijmeegs voordeel kunnen spreken dat het ‘grote’ Ajax gisteravond moest aantreden tegen FC Utrecht en ook komende zondag alweer in actie moet komen. De kans lijkt dan groot dat de ploeg van Mitchell van der Gaag inderdaad uit jongelingen zal bestaan.

Eerder dit seizoen won N.E.C. in eigen huis met 2-1 van Jong Ajax. Doelpunten van Rens van Eijden en Jordy Bruijn (penalty) zorgden ervoor dat de drie punten destijd in Nijmegen bleven. Over de opstelling van N.E.C. is op het moment van schrijven nog weinig duidelijk, maar al te veel veranderen ten opzichte van vorige week worden niet verwacht.

Scheidsrechter van vanavond is Martijn Vos, die op 21.00 uur zal fluiten voor het begin van de wedstrijd. De wedstrijd is in zijn geheel te volgen via ESPN Extra. RN7 is ter plaatse voor een radioverslag.

81' Quinten Timber wordt gewisseld voor Giovanni
81' Donny Warmerdam wordt gewisseld voor Anass Salah-Eddine
79' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Thomas Beekman
75' Tweede gele kaart Neraysho Kasanwirjo
70' Sontje Hansen wordt gewisseld voor Kristian Hlynnson
66' Gele kaart Souffian El Karouani
64' Gele kaart Neraysho Kasanwirjo
46' Christian Rasmussen wordt gewisseld voor Arjany Martha
46' Youri Baas wordt gewisseld voor Terrence Douglas
34' GOAL: Édgar Barreto maakt de 0-1 (Assist door Elayis Tavsan)
22' Gele kaart Javier Vet

Volwassen N.E.C. is Jong Ajax de baas

Voor het eerst in de clubgeschiedenis heeft N.E.C. de uitwedstrijd bij Jong Ajax in winst omgezet. Een rake kopbal van Édgar Barreto was genoeg voor de drie punten: 0-1.

De uitwedstrijd bij Jong Ajax was voor N.E.C. de opmaat richting een spannende apotheose van dit seizoen. Een goed resultaat zou het gevoel een positieve boost geven, maar omdat de Nijmegenaren er nog nooit in slaagden om drie punten te pakken op De Toekomst was voorzichtigheid en concentratie geboden. Dat had de ploeg duidelijk goed begrepen, want al na vijf minuten had het 0-1 moeten staan. Elayis Tavsan slalomde zich vrij na een fijne diepe bal van Bart van Rooij en was oog in oog met de keeper van de jeugdige Ajacieden niet koelbloedig genoeg. De thuisploeg probeerde ondertussen met goed positiespel en combinatievoetbal een doorbraak te forceren.

Dat spelletje beheerst de formatie van Mitchell van der Gaag goed en daardoor kreeg onze ploeg het naarmate de eerste helft vorderde wat moeilijker. Steeds vaker werden de Nijmegenaren naar achteren gedwongen en was het gokken op een momentje in de omschakeling. Er kwamen via Rasmussen en Fitz-Jim ook wel wat Amsterdamse momentjes, maar echt grote kansen werden niet toegestaan door N.E.C. Aan de andere kant was het na ruim een half uur voetballen wél raak. Dat het doelpunt uit een standaardsituatie viel was geen verrassing en dat Édgar Barreto de doelpuntenmaker was ook niet. De Paraguayaan knikte een corner van Tavsan in de verre hoek.

Die goal kwam op een bijzonder prettig moment voor Meijer en zijn mannen. Door de 0-1 konden ze doorgaan met waar ze al mee bezig waren: de wedstrijd controleren en afwachten tot de Ajax-talenten meer kansen zouden toestaan. Op die manier werd de rust eenvoudig gehaald en kwam er al vroeg in het tweede bedrijf een kans op verdubbeling van de marge. Weer was een Nijmeegse hoekschop gevaarlijk, maar ditmaal wist de koppende Cas Odenthal het net niet te vinden. Even later kreeg ook Mattijs Branderhorst de kans om zich te onderscheiden. Hij redde met zijn voeten op een inzet van invaller Douglas en zorgde er daarmee voor dat een sterke fase van de Amsterdammers niet tot de gelijkmaker leidde.

Met een klein uur op de klok brak Jonathan Okita op aangeven van de sterk spelende Dirk Proper door. De aanvaller mikte echter net over en werd even later niet aangespeeld toen Javier Vet te lang met de bal bleef dribbelen. Dat kwam N.E.C. bijna duur te staan toen Quinten Timber vanaf een meter of dertig uithaalde en de bal richting kruising zeilde. Branderhorst stond echter zijn mannetje en was ook attent genoeg om de rebound van Sontje Hansen klem te pakken. Duidelijk was echter wel dat Jong Ajax de druk opvoerde en dat de Nijmegenaren scherp en fel moesten blijven om de punten binnen te halen. De opdracht daartoe werd een kwartier voor tijd wel iets eenvoudiger gemaakt door de Amsterdammers: Kasanwirjo mocht met twee keer geel vertrekken.

N.E.C. durfde daardoor iets meer en Tavsan uitte dat door tot twee keer toe het vijandelijke doel onder vuur te nemen. De dreiging van een tegengoal bleef door de minieme marge echter onverminderd aanwezig en een tweede Nijmeegse treffer zou dan ook bijzonder welkom zijn. Rangelo Janga en de ingevallen Thomas Beekman hadden voor de verlossing kunnen zorgen, maar zij vonden de keeper op hun weg en dus bleef het onverminderd spannend op De Toekomst. Omdat Branderhorst in blessuretijd nog een gevaarlijke vrije trap uit de lucht plukte, bleef het bij 0-1 en beleefde N.E.C. een unicum. Voor het eerst in de historie werd er op bezoek bij Jong Ajax drie punten gepakt en dat is, met het oog op de naderende play-offs, een fijne conclusie.