Keuken Kampioen Divisie Maandag 1 april 2019, 20:00 AFAS Trainingscomplex
Jong AZ
4 0
Voorbeschouwing Jong AZ - N.E.C.

N.E.C. treedt vanavond op het AFAS Trainingscomplex aan tegen Jong AZ. De Nijmegenaren krijgen hiermee direct een mogelijkheid om de zure nasmaak van vrijdagavond tegen Jong Ajax (1-2) weg te spoelen. In deze laatste fase van de competitie is het in ieder geval van groot belang dat de Nijmeegse formatie punten gaat pakken. Te beginnen met de wedstrijd tegen Jong AZ.

De ploeg van trainer Jack de Gier zal het de komende periode in ieder geval moeten stellen zonder aanvoerder Joey van den Berg. De middenvelder annex verdediger van N.E.C. ontving afgelopen vrijdag een rode kaart van scheidsrechter Mulder en werd voor drie wedstrijden uitgesloten. N.E.C. besloot niet in beroep te gaan, waardoor Van den Berg de duels tegen Jong AZ, Jong PSV en Helmond Sport mist.

De afwezigheid van Van Eijden, Bossaerts, Kvida en Van den Berg leveren De Gier ook de nodige defensieve zorgen op. Met Frank Sturing heeft De Gier nog één pure centrale verdediger, maar ook hij heeft weinig speelminuten in de benen na een langdurige blessure. Het blijft dan ook gissen met welk basiselftal N.E.C. vanavond aan de aftrap zal verschijnen.

Eerder dit seizoen won N.E.C. de thuiswedstrijd van Jong AZ, al ging dat met de nodige moeite. Bij rust keken de Nijmegenaren namelijk aan tegen 0-1 achterstand, waarbij Ferdy Druijf aan Alkmaarse zijde de assist op doelpuntenmaker Dekker verzorgde. Na rust werd de achterstand omgetoverd tot een 3-1 voorsprong door doelpunten van Rens van Eijden, Paolo Sabak en een eigentreffer van Jasper Schendelaar.

Een overwinning is het enige dat vanavond telt op bezoek bij Jong AZ. N.E.C. zal dan ook gebrand zijn sportieve revanche te nemen op de afgelopen nederlagen en alsnog de weg naar boven in te zetten. Bij een overwinning vanavond kan N.E.C. namelijk zomaar weer stijgen naar een positie die aan het eind van het seizoen recht geeft op deelname aan de play-offs.
Door Nick van der Cammen

93' De wedstrijd is afgelopen
92' GOAL: Thijs Oosting maakt de 4-0
78' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Hicham Haouat
76' Jelle Duin wordt gewisseld voor Thijs Oosting
75' Gele kaart Guus Joppen
73' GOAL: Jelle Duin maakt de 3-0 (Assist door Mauro Savastano)
70' Des Kunst wordt gewisseld voor Mees Hoedemakers
68' Gele kaart Frank Sturing
60' Randy Wolters wordt gewisseld voor Ole Romeny
59' Jamie Jacobs wordt gewisseld voor Mohamed Taabouni
58' Gele kaart Randy Wolters
46' Tom Overtoom wordt gewisseld voor Frank Sturing
46' De tweede helft is begonnen
43' GOAL: Mees Kaandorp maakt de 2-0 (Assist door Peer Koopmeiners)
41' GOAL: Mauro Savastano maakt de 1-0 (Assist door Jamie Jacobs)
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Onthutsend N.E.C. beleeft horroravond in Wijdewormer

N.E.C. heeft vanavond een kansloze nederlaag geleden op bezoek bij Jong AZ. De thuisploeg won met maar liefst 4-0. De treffers in Wijdewormer kwamen op naam van Savastano, Kaandorp, Duin en Oosting. Door de nederlaag moeten de Nijmegenaren alle zeilen bijzetten om zich dit seizoen nog te plaatsen voor de play-offs.

Voorafgaand aan de wedstrijd kampte N.E.C. met grote defensieve zorgen. Trainer Jack de Gier mistte centraal achterin Rens van Eijden, Mathias Bossaerts, Joey van den Berg én Josef Kvida. Bovendien bleek Frank Sturing niet fit genoeg om een hele wedstrijd af te werken, waardoor Mart Dijkstra en Guus Joppen het centrale duo vormden. Dit betekende tevens dat Tom Overtoom weer een plek toebedeeld kreeg.

Stroeve openingsfase

N.E.C. beleefde niet de openingsfase die het zich vooraf had gewenst. De Nijmegenaren vonden elkaar moeilijk en werden bij tijd en wijle teruggedrukt door de Alkmaarders. Na een kwartier spelen kreeg de thuisploeg de eerste mogelijkheid om de score te openen. De inzet van Reijnders verdween echter over het doel van Branderhorst. Korte tijd later leek N.E.C. de eerste treffer van de wedstrijd op haar naam te zetten. Randy Wolters’ actie werd binnengetikt door Druijf, maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel. De eerste mogelijkheid voor de Nijmegenaren zorgde niet voor het gewenste effect, want Jong AZ bleef de baas op het eigen trainingscomplex.

Afgestraft

Nadat Jamie Jacobs N.E.C. nog in leven liet met het missen van een grote kans, was het vijf minuten voor rust wel raak voor Jong AZ. Na een aanval van de thuisploeg kwam de bal uit aan de linkerflank, waar Mauro Savastano klaarstond om binnen te schieten: 1-0. Tot overmaat van ramp verdubbelde de thuisploeg nog voor rust de score. Mees Kaandorp volleerde, uit een lastige hoek, knap via de binnenkant van de paal raak. N.E.C. was volledig de weg kwijt en wist niet meer tot een antwoord voor rust te komen.

Geen controle

Ook na de rust kon de Nijmeegse formatie geen vuist maken. Pas na tien minuten meldde N.E.C. zich voor het eerst voor de goal van De Boer. Na een goede pass van Wolters was het Jonathan Okita die voorlangs schoof. Jong AZ bleef de bovenliggende partij en N.E.C. kreeg maar geen controle over de wedstrijd. Twintig minuten voor tijd ging de Alkmaarse formatie opzoek naar nog een doelpunt. Tijjani Reijnders gaf N.E.C. nog een waarschuwing met een schot dat nog ternauwernood door Branderhorst kon worden gekeerd, maar enkele minuten later kon de Nijmeegse goalie opnieuw vissen. Een lage voorzet van Savastano kon makkelijk door Jelle Duin tot doelpunt gepromoveerd worden: 3-0. De aanvallende wissels van De Gier konden geen verschil meer maken en in de blessuretijd werd het zelfs nog 4-0 via invaller Oosting. De Nijmegenaren keerden met een flink pak slaag op de broek huiswaarts.