Keuken Kampioen Divisie Maandag 8 april 2019, 20:00 De Herdgang
Jong PSV
1 2
Voorbeschouwing Jong PSV - N.E.C.

Het zijn donkere tijden voor iedereen die N.E.C. een warm hart toedraagt. Na de winterstop leek de ploeg bezig te zijn aan een revival, maar de afgelopen drie wedstrijden werden ineens weer verloren. Afgelopen maandag kreeg N.E.C. tegen Jong AZ zelfs met 4-0 het deksel keihard op de neus.

N.E.C. zakte af naar een vijftiende plaats, supporters leken murw gebeukt en voor de directie was het de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De hoop dat onder Jack de Gier inderdaad de weg naar boven weer zou worden ingezet bleek vervlogen en dus werd afgelopen week helaas afscheid genomen van de trainer die bezig was aan zijn eerste seizoen in Nijmegen. Assistent-trainer Patrick Pothuizen vertrok in zijn kielzog en in plaats van het tweetal werden Rogier Meijer (N.E.C. O19) en Ron de Groot (Jong N.E.C.) aan de technische staf toegevoegd. Samen met de overgebleven Adrie Bogers leiden zij nu de groep en gaan ze proberen het tij alsnog te keren.

Je zou het bijna vergeten, maar aan het einde van deze roerige week staat 'gewoon' weer een wedstrijd te wachten. Jong PSV is de laatste tegenstander uit het drieluik tegen 'Jong-ploegen' en hopelijk gaat deze wedstrijd anders eindigen dan de vorige twee. Makkelijk zal het uiteraard niet worden. De jonge Eindhovenaren staan op een knappe vijfde plaats en blijken het vijandelijke doel erg makkelijk te vinden dit seizoen. Alleen Sparta maakte meer doelpunten dan Jong PSV (69 om 67). Het kan in Nijmeegs voordeel spreken dat de Eindhovenaren ook veel doelpunten tegen krijgen deze jaargang. Met 53 stuks hebben ze evenveel tegentreffers als N.E.C., dat tien plaatsen lager staat op de ranglijst.

De afgelopen speelronde verloor Jong PSV met 3-1 bij FC Den Bosch, de wedstrijd daarvoor werd in eigen huis met 2-1 gewonnen van een andere provinciegenoot, RKC Waalwijk. In het begin van het seizoen stonden N.E.C. en Jong PSV in Nijmegen tegenover elkaar. In een waar spektakelstuk werd het toen 4-4. N.E.C. kwam met 2-0 voor door doelpunten van Sven Braken, maar in de extra tijd van de eerste helft wisten de Eindhovenaren twee keer te scoren en dus gelijk te maken. De ingevallen Bart Ramselaar bracht de stand met twee treffers na rust zelfs op 2-4 in Eindhovens voordeel, maar dankzij late doelpunten van Ole Romeny (86e minuut) en Josef Kvída (94e minuut) kwam N.E.C. alsnog langszij. Laten we hopen dat de ploeg morgenvanavond ook zoveel veerkracht weet te tonen en dat de klappen van de afgelopen weken geen knock-out bleken te zijn.

Door Teun van Thiel

93' De wedstrijd is afgelopen
88' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Ole Romeny
88' Justin Lonwijk wordt gewisseld voor Robin Schoonbrood
87' GOAL (ed): Frank Sturing maakt de 1-2
65' Baggio Wallenburg wordt gewisseld voor Marlon Frey
43' GOAL: Jonathan Okita maakt de 0-2 (Assist door Tom Overtoom)
39' Gele kaart Matthias Verreth
37' Gele kaart Mauro Junior
34' Gele kaart Jordy Bruijn
27' Gele kaart Mart Dijkstra
22' GOAL (penalty): Ferdy Druijf maakt de 0-1
21' PENALTY: Ferdy Druijf staat achter de bal

N.E.C. pakt de laatste strohalm in Eindhoven

N.E.C. heeft zich de eerste wedstrijd onder Ron de Groot, Adrie Bogers en Rogier Meijer van zijn volwassen kant laten zien. De Nijmegenaren speelden zeker niet groots, maar namen op basis van effectiviteit en inzet de drie punten mee naar de Waalstad: 1-2. Daardoor houdt N.E.C. uitzicht op het bereiken van de play-offs.

Door Guy Habets

Vanaf de aftrap ontspon zich een open wedstrijd in een sfeerloos Jan Louwers Stadion. Jong PSV, in dit geval de thuisploeg, liet via Joel Piroe (voorlangs geschoten) en Mauro Junior (vrije trap gekeerd door Mattijs Branderhorst) rond de tiende minuut twee aardige kansen om de score te openen liggen. N.E.C., dat in de eerste twintig minuten alleen Jordy Bruijn net naast zag schieten, wachtte geduldig af en kreeg in minuut 21 een buitenkansje op de 0-1. Scheidsrechter Blank legde de bal op de stip na een overtreding op Jonathan Okita, waarna topscorer Ferdy Druijf zich over de bal ontfermde en de Nijmegenaren op voorsprong zette.

Tien minuten later had het zomaar weer gelijk kunnen zijn. Een aanval over veel schijven van de Eindhovense talenten eindigde na afleggen van Piroe voor de voeten van Matthias Verreth, die in vrijstaande positie zwak inschoot en Branderhorst de kans gaf om de bal te keren. Even later stond de N.E.C.-goalie aan de grond genageld na een afstandsschot van Mauro, maar tot opluchting van de doelman en zijn teamgenoten ging de bal net naast. Een moeizame fase van N.E.C., die vlak voor rust plotseling tot een einde kwam. Een lange bal van Tom Overtoom kwam bij Okita terecht, die de bal mee naar binnen nam en met zijn schot de verre hoek vond: 0-2.

Na de theepauze probeerde Jong PSV het initiatief in handen te nemen. De Eindhovenaren hadden veel de bal en zochten naar een opening in de N.E.C.-defensie, die er degelijk en solide uitzag. Pas rond de zestigste minuut slaagden de gastheren er in om een bres te slaan in de Nijmeegse achterhoede, maar dat leverde dan wel meteen een honderd procent kans op voor Piroe. Die leek de aansluitingstreffer binnen te koppen, maar een knappe reflex van Branderhorst voorkwam de goal. Aan de overkant van het veld kwam de aansnellende Leroy Labylle een teenlengte tekort op een voorzet vanaf rechts van Okita.

Toch hield de ploeg van Ron de Groot, Adrie Bogers en Rogier Meijer de rijen na de grote kans voor Piroe uitstekend gesloten. Het doel van de Nijmeegse ploeg, het over de streep trekken van de drie broodnodige punten, kwam naarmate de tijd verstreek steeds dichterbij en de Eindhovense beloften konden geen potten meer breken. Vijf minuten voor tijd sloeg de schrik alsnog om de Nijmeegse harten. Na een carambole rolde de bal tergend langzaam in het doel van Branderhorst, waardoor de PSV-talenten alsnog op 1-2 kwamen en de spanning terug was in de wedstrijd.

Drie spannende minuten blessuretijd volgden, waarin N.E.C. knokte voor wat het waard was. Na het laatste fluitsignaal konden de handen dan toch de lucht in en gingen de punten in de tas mee naar Nijmegen. Door die broodnodige driepunter houdt de ploeg van het trainersdrietal de kansen op het bereiken van de play-offs levend.