Eredivisie Zaterdag 15 januari 2022, 18:45 Goffertstadion
N.E.C
0 0
Heracles Almelo
Voorbeschouwing N.E.C. - Heracles Almelo

Na een korte vakantie en een nog korter trainingskamp onder de Spaanse zon staat voor N.E.C. vanavond de start van de tweede seizoenshelft op het programma. De ploeg van trainer Rogier Meijer moet het daarbij in eigen huis opnemen tegen Heracles Almelo, dat als nummer dertien van de ranglijst begint aan deze eerste wedstrijd van 2022.

De Heraclieden zijn bezig aan een wisselvallig seizoen en dat zit ‘m bij de Almeloërs met name in het verschil tussen uit- en thuiswedstrijden. Onder trainer Frank Wormuth werden tot dusverre achttien punten verzameld, maar opvallend genoeg werden maar liefst zeventien daarvan in het eigen Erve Asito Stadion bijeen gevoetbald. Dat betekent dus dat de Overijsselaren buitenshuis één keer gelijk speelden (1-1 tegen Sparta) en verder elke uitwedstrijd verloren.

Eerder dit seizoen wist N.E.C. in Almelo de volle buit te pakken door met 0-1 te winnen door een treffer van Ali Akman. N.E.C. speelde die middag ruim een helft tegen tien man, omdat Heracles-aanvaller Sinan Bakis een rode kaart kreeg na een opstootje met Ivan Marquez. Jordy Bruijn miste een penalty, maar kon na negentig minuten dus alsnog opgelucht ademhalen.

De laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen in Nijmegen was in 2017. N.E.C. won toen met 3-1, via doelpunten van Julian von Haacke, Michael Heinloth en een eigen doelpunt van Justin Hoogma. Voor Heracles wist Samuel Armenteros te scoren vanaf de strafschopstip. Heracles wist in de Eredivisie pas twee keer te winnen in De Goffert. In 2014 werd het 1-2 (winnende treffer van Matthew Amoah) en in 2009 ging N.E.C. met 0-2 onderuit. Aan de namen van de doelpuntenmakers (Everton en Bas Dost) is te zien dat het inderdaad al even geleden is.

N.E.C. zal vanavond willen voortborduren op de goede resultaten die vlak voor de winterstop werden geboekt. Na een mindere serie werd toen in het bekertoernooi gewonnen bij SC Cambuur, waarna in de competitie de goede lijn werd doorgetrokken met twee uit-overwinningen op rij. Eerst werd in Deventer met 0-2 afgerekend met Go Ahead Eagles, waarna in Tilburg met 0-1 gewonnen werd bij Willem II.

Vanavond zal N.E.C. het in ieder geval nog moeten doen zonder basisklanten Édgar Barreto en Jonathan Okita, die voor de winterstop ook al ontbraken. Hetzelfde geldt voor Joep van der Sluijs en de al langer geblesseerde Rens van Eijden en Mathias de Wolf. Souffian El Karouani ontbreekt bij de Nijmegenaren vanwege zijn deelname aan de Afrika Cup.

De wedstrijd van vanavond (aftrap op 18.45 uur) staat onder leiding van scheidsrechter Joey Kooij en is in zijn geheel te zien op ESPN 2.

85' Gele kaart Mats Knoester
81' Gele kaart Giacomo Quagliata
65' Sinan Bakis wordt gewisseld voor Rai Vloet
65' Bilal Basacikoglu wordt gewisseld voor Delano Burgzorg
45' Gele kaart Elayis Tavsan
20' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Ali Akman
0' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

2022 begint voor N.E.C. zonder goals en met een punt

De eerste competitiewedstrijd in 2022 is voor N.E.C. in een gelijkspel geëindigd. In een koude Goffert wisten de Nijmegenaren niet tot scoren te komen tegen Heracles Almelo, dat hetzelfde deed: 0-0.

Het voetbaljaar 2022 startte in een ijskoude Goffert, waar Heracles Almelo de opponent was. De formatie uit het oosten werd in de voorbereiding én in de eerste seizoenshelft al eens verslagen door N.E.C., maar in de eerste minuten leek het erop dat de gasten dat niet nog eens wilden laten gebeuren. Na vier minuten knalde Lucas Schoofs namelijk al op de paal. Toch konden de Heraclieden dat tempo niet volhouden en daardoor ontstond een wedstrijd zonder al te veel hoogtepunten. De mannen van Meijer kwamen er niet uit op de counter en omdat de Almeloërs weinig deden met het balbezit, viel er weinig te genieten.

Dat veranderde toen de Nijmegenaren rond de dertigste minuut de handschoen oppakten. Onder aanvoering van Elayis Tavsan, die zijn directe bewaker steeds vaker opzocht, werd de weg richting Heracles-keeper Blaswich gezocht. Die moest meteen twee keer handelend ingrijpen toen Tavsan de bal voor zijn linker had liggen, maar dat deed hij bekwaam. Omdat ook kopballen van Cas Odenthal en Sinan Bakis aan de andere kant niet over de doellijn gingen, werd de rust zonder goals bereikt en was het hopen op meer spektakel in de tweede helft.

Helaas kwamen de aanwezigen en de televisiekijkers thuis bedrogen uit. Na rust was er meer van hetzelfde te zien in de lege, koude en mistige Goffert. In het eerste kwartier van de tweede helft kreeg N.E.C. via Magnus Mattsson nog wel twee kansen om een doelpunt te maken en had Heracles door toedoen van Bakis aan de openingstreffer kunnen komen, maar het mocht allemaal niet baten. Mattijs Branderhorst en zijn collega aan de overkant hielden het doel ruim negentig minuten lang schoon en hoefden daar weinig moeite voor te doen, zodat het scorebord na het laatste fluitsignaal nog steeds dezelfde score liet zien als na het eerste: 0-0.