Eredivisie Zondag 8 januari 2023, 14:30 Goffertstadion
1 1
Ajax
Voorbeschouwing N.E.C. - Ajax

Eindelijk weer! Na exact acht weken zonder Eredivisievoetbal mag N.E.C. vanmiddag in een vol Goffertstadion aantreden tegen Ajax. Gezien de historie een uitdaging van formaat, maar zeker ook een wedstrijd waar vanwege de lange winterstop al weken naar wordt uitgekeken.

N.E.C. ging de winterstop met een alleraardigst gevoel in, aangezien de laatste twee wedstrijden van de eerste seizoenshelft in winst werden omgezet. Eerst werd in Leeuwarden met 0-1 gewonnen van SC Cambuur door een heerlijke poeier van Lasse Schöne en een week later werd RKC Waalwijk in de Goffert met 6-1 afgedroogd. Het zorgde ervoor dat N.E.C. uiteindelijk in het linker rijtje (negende plaats) aan de winterstop begon.

Ajax staat tweede, op drie punten van Feyenoord, maar zal toch met een minder gevoel zijn begonnen aan de winterse rustperiode. Van de laatste drie wedstrijden wisten de Amsterdammers er namelijk niet één te winnen en dat zijn ze bij de recordkampioen niet gewend. De ploeg van trainer Alfred Schreuder verloor in eigen huis met 1-2 van PSV en speelde daarna gelijk tegen zowel Vitesse als FC Emmen.

Ajax is de meest scorende ploeg van de Eredivisie. De hoofdstedelingen wist dit seizoen als 44 keer het net te vinden, met Steven Bergwijn en Brian Brobbey als gedeeld topscoorder met acht treffers. Opvallend is dat de Amsterdammers tot dusverre wel één tegentreffer méér te verwerken kregen dan N.E.C. (17 tegendoelpunten voor Ajax, 16 voor N.E.C.).

Van de vorige 104 ontmoetingen met Ajax wist N.E.C. er maar zes te winnen, waarbij we voor de laatste overwinning terug moeten naar 2005. N.E.C. won toen onder leiding van trainer Cees Lok met 1-0, door een doelpunt van Romano Denneboom. Vorig seizoen verloor N.E.C. in de Goffert onterecht met 0-1. N.E.C. kreeg in die wedstrijd goede kansen, zag Mattijs Branderhorst een penalty van Dusan Tadic keren en leek lange tijd een gelijkspel uit het vuur te slepen, maar bleef door een late treffer van Brian Brobbey toch met lege handen achter.

N.E.C. versterkte zich afgelopen week met aanvaller Anthony Musaba en haalde daarmee een oude bekende in huis. De Beuningenaar wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van AS Monaco en moet voor meer diepgang zorgen in het spel van de ploeg van Rogier Meijer. Bij Ajax werd juist een zeer bekend gezicht uitgezwaaid. Verdeeld over meerdere periode speelde Daley Blind exact 333 officiële wedstrijden voor de Amsterdamse club, maar nu verkast de verdediger opvallend genoeg naar Bayern München.

Over de opstelling van N.E.C. valt op het moment van schrijven weinig te zeggen. Dat met Lasse Schöne en Jasper Cillessen twee spelers met een rijke Ajax-historie in het veld zullen staan moge duidelijk zijn, maar vooral voor de namen in de aanvalslinie is het vanaf de zijlijn vooralsnog koffiedik kijken.

Wat wel zeker is, is dat het Goffertstadion tot aan het allerlaatste stoeltje vol zal zitten en N.E.C. dus veel steun zal krijgen in de strijd om de punten nu wél in Nijmegen te houden. Dat gaat gebeuren onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel, die aan de zijlijn wordt bijgestaan door grensrechters De Groot en Diks. De aftrap is om 14.30 uur en de wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 3.

Door Teun van Thiel

90' De wedstrijd is afgelopen
90' Francisco Conceição wordt gewisseld voor Christian Rasmussen
90' Oussama Tannane wordt gewisseld voor Mikkel Duelund
88' Gele kaart Iván Márquez
86' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Anthony Musaba
86' Nany Landry Dimata wordt gewisseld voor Pedro Marques
83' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Ibrahim Cissoko
79' Kenneth Taylor wordt gewisseld voor Kian Fitz-Jim
72' Brian Brobbey wordt gewisseld voor Lorenzo Lucca
69' Gele kaart Francisco Conceição
58' Gele kaart Devyne Rensch
52' GOAL: Nany Landry Dimata maakt de 1-1 (Assist door Oussama Tannane)
50' Gele kaart Jorge Sánchez
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
38' GOAL: Davy Klaassen maakt de 0-1 (Assist door Dušan Tadić)
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Strijdbaar N.E.C. houdt landskampioen Ajax knap op 1-1

Na exact acht weken zonder Eredivisievoetbal nam N.E.C. het zondagmiddag om 14.30 uur in het Goffertstadion op tegen nummer twee Ajax. De ploeg van trainer Rogier Meijer ontsnapte in de eerste helft verschillende keren aan een tegentreffer, waarna Davy Klaassen in de 38e minuut de score namens de bezoekers alsnog opende. Na rust kwamen de Nijmegenaren het beste uit de kleedkamer: aanvalsleider Nany Landry Dimata zette in de 52e minuut de gelijkmaker op het scorebord. Vervolgens golfde de wedstrijd op en neer, maar scoorden beide ploegen niet meer. Mede dankzij een uitstekend keepende Jasper Cillessen hield de ploeg van Rogier Meijer wederom een topploeg van de winst af.

Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam in de tweede minuut van Nijmeegse zijde. Nany Landry Dimata ontsnapte aan de Amsterdamse defensie, waarna hij het doel op een haar na miste. In de momenten daarna speelde de wedstrijd zich vooral op de helft van de thuisploeg af. N.E.C. ontsnapte in het eerste kwart van de wedstrijd een aantal keer aan een tegengoal. Het feit dat ‘de nul’ nog op het scorebord stond, kwam voornamelijk dankzij een aantal geweldige reddingen van doelman Jasper Cillessen, die een kopbal van dichtbij met een katachtige reactie keerde en vervolgens een harde uithaal van Davy Klaassen knap tegenhield. De ploeg van trainer Alfred Schreuder kwam in de 32e minuut weer dicht bij een goal. Brian Brobbey legde de bal goed terug op Kenneth Taylor die vrij kon schieten, maar net naast schoot. Even later moest de ploeg van trainer Rogier Meijer alsnog het onderspit delven. ‘Mister 1-0’, Davy Klaassen, tekende in de 38e minuut voor de openingstreffer. N.E.C. leek vervolgens in de naam van Dimata snel antwoord te geven. De Belgische Espanyol-huurling werd echter door een harde tackle afgestopt, waarna ook een afstandsschot van Magnus Mattsson niet de gewenste gelijkmaker opleverde. Met een 0-1 ruststand gingen beide ploegen aan de thee.

Beide ploegen startten de tweede helft fel. Een opstootje in de 50e minuut leverde dan ook de eerste kaart van de wedstrijd op: geel voor Ajacied Jorge Sánchez. N.E.C. kwam het sterkst uit de kleedkamer. In de 52e minuut schoot Dimata, na een vrije trap van Oussama Tannane, de gelijkmaker tegen de touwen: 1-1. Even daarna kreeg Taylor een grote kans, maar net als zijn vorige pogingen, leverde ook dit schot geen gevaar op. Na het eerste uur bleef zowel Ajax als N.E.C. voetballen, maar de bezoekers uit Amsterdam kregen de meeste kansen. Deze kansen werden niet in goals omgezet, waardoor de hoofdstedelingen alsmaar gefrustreerder en gefrustreerder raakten. Klaassen kwam in de 80e minuut dichtbij zijn tweede treffer van de wedstrijd. De 29-jarige middenvelder krulde de bal ternauwernood langs het doel van zijn voormalig teamgenoot Cillessen. Met nog vijf minuten aan reguliere speeltijd, kwam Anthony Musaba het veld in. De huurling van AS Monaco maakte hiermee na twee jaar afwezigheid zijn rentree in het Goffertstadion. In de laatste minuut van de wedstrijd maakte Cillessen voor de zoveelste keer het onderscheid: mede dankzij deze knappe redding van de Groesbeker wist N.E.C. een punt in Nijmegen te houden. N.E.C. - Ajax: 1-1.