Keuken Kampioen Divisie Maandag 9 maart 2020, 20:00 Trainingscomplex Zoudenbalch
Jong FC Utrecht
1 2
N.E.C.
Voorbeschouwing N.E.C. - RKC Waalwijk
N.E.C. sleepte vorige week in Sittard een benauwde en erg belangrijke 1 - 2 zege op Fortuna Sittard uit het vuur. Aankomende vrijdagavond hoopt de ploeg van Adrie Bogers ook RKC Waalwijk aan de zegekar te spannen. Het thuisduel met de huidige nummer 18 van de Jupiler League begint om 20.00 uur.

N.E.C. kende afgelopen vrijdag een krankzinnige avond en mocht met name doelman Joris Delle bedanken dat het de drie punten uit Sittard mee naar Nijmegen kon nemen. Want waar Fortuna Sittard-aanvaller Finn Stokkers de goalie vroeg in de wedstrijd wel nog had weten te verschalken en voor de 1 - 0 had weten te zorgen, bleef de Fransman in het restant fier overeind. In de eerste helft al bracht hij oog in oog met achtereenvolgens Lisandro Semedo en Stefan Askovski tot twee keer toe knap redding en in de allerlaatste seconden van het duel hield hij Stokkers op miraculeuze wijze van een tweede treffer af.

In de tussentijd hadden Mohamed Rayhi en Guus Joppen, in beide gevallen met een wonderschoon doelpunt, voor een 1 - 2 voorsprong in Nijmeegs voordeel gezorgd. Daar bleef het ook bij, ondanks de rode kaart die Joppen (twee keer geel) ruim twintig minuten voor tijd ontving én dus dankzij uitstekend optreden van Delle.

Door deze overwinning op directe concurrent Fortuna Sittard nadert N.E.C. de Limburgers, die nog altijd de tweede plek in de competitie bezetten, op één punt. Jong Ajax bezet met vijf punten meer dan N.E.C. nog altijd de eerste plek op de ranglijst. Diezelfde rolverdeling is ook aan de orde in de eerste periode, waarvoor nog drie wedstrijden te spelen zijn.

RKC Waalwijk speelde afgelopen zondag met 1 - 1 gelijk tegen FC Den Bosch. Daar waar de Waalwijkers vrijwel de gehele wedstrijd het betere van het spel hadden, wilde het maar niet lukken de vroeg opgelopen achterstand ongedaan te maken. Tot de allerlaatste minuut van de wedstrijd, toen Ingo van Weert de Bossche doelman Kees Heemskerk in twee instanties wél wist te verslaan. Deze puntendeling betekende voor RKC Waalwijk alweer het vijfde gelijkspel van het seizoen. De Brabanders wachten nog altijd op hun eerste overwinning.

N.E.C. zal er vrijdagavond vanzelfsprekend alles aan doen dat nog even uit te stellen en aan de goede serie van twee zeges op rij een positief vervolg te geven. Trainer Bogers kan daarbij beschikken over een nagenoeg volledig fitte selectie. Alleen Jari Schuurman ontbreekt vanwege een spierblessure. Wel moet de oefenmeester het stellen zonder Guus Joppen, die vanwege zijn rode kaart automatisch een wedstrijd geschorst.

Bestel kaarten
90' De wedstrijd is afgelopen
90' Mohamed Rayhi wordt gewisseld voor Kevin Jansen
87' Ferdi Kadioglu wordt gewisseld voor Joey Sleegers
83' Daan Rienstra wordt gewisseld voor Roland Bergkamp
72' Arnaut Groeneveld wordt gewisseld voor Steeven Langil
45' Rust
45' GOAL: Mohamed Rayhi maakt de 2-0 (Assist door Arnaut Groeneveld)
41' GOAL: Sven Braken maakt de 1-0 (Assist door Arnaut Groeneveld)
38' Gele kaart Dylan Seys

Opstelling N.E.C.

28 Joris Delle (K)
3 Robin Buwalda
4 Ted van de Pavert
5 Calvin Verdonk
6 Mart Dijkstra
11 Arnaut Groeneveld '72
16 Ferdi Kadioglu '87
19 Sven Braken
20 Mohamed Rayhi '90
22 Michael Heinloth
34 Gregor Breinburg

Wisselspelers

1 Joshua Smits (K)
2 Guus Joppen
7 Jordan Larsson
8 Kevin Jansen '90
9 Anass Achahbar
10 Joey Sleegers '87
14 Wojciech Golla
15 Suently Alberto
17 Steeven Langil '72
24 Janio Bikel
25 Michael den Heijer
30 Frank Sturing
43 Lowie van Zundert

Opstelling RKC Waalwijk

1 Etienne Vaessen
2 Gigli Ndefe
3 Jan Lammers
4 Henrico Drost
5 Paul Quasten
8 Hans Mulder
9 Johan Voskamp
10 Dylan Seys
14 Nikki Baggerman
19 Chovanie Amatkarijo
23 Daan Rienstra '83

Wisselspelers

11 Roland Bergkamp '83
35 Said Bakari
N.E.C. al voor rust voorbij RKC Waalwijk
N.E.C. heeft vrijdagavond in het Goffertstadion een 2-0 overwinning geboekt op RKC Waalwijk. Beide doelpunten werden op slag van rust door de Nijmegenaren gescoord door Sven Braken en Mohamed Rayhi. De wedstrijd was er niet een met veel spektakel, maar N.E.C. was duidelijk sterker dan de Waalwijkers. Door de overwinning blijft N.E.C. derde in de Jupiler League.

RKC Waalwijk begon, zoals vooraf ingecalculeerd door N.E.C., behoudend aan de wedstrijd. Toch duurde het maar zo'n vier minuten voordat de ploeg van Adri Boogers voor het eerst gevaarlijk werd. Na een goede actie aan de rechterkant was het Mohamed Rayhi die met een lage schuiver de bal voor het doel bracht. Na het lossen van de keeper, was er geen N.E.C.-speler die de bal kon binnenschieten. Na dat moment had N.E.C. het initiatief, maar wist het lange tijd niet gevaarlijk te worden voor de goal van RKC-doelman Vaessen. Na 22 minuten bezorgde Ferdi Kadioglu de fans weer een moment van enthousiasme. Zijn schot werd echter gepareerd door Vaessen en tot corner verwerkt. Anderhalve minuut later kreeg N.E.C. een vrije trap op randje zestien na een overtreding op Sven Braken. Gregor Breinburg zag zijn inzet opnieuw gepakt worden door de goalie. Na een halfuur spelen kwam RKC beter in de wedstrijd en durfde het wat meer van de goal te verdedigen. Dit werd ze bijna direct fataal, want in de counter schoot Arnaut Groeneveld, via een RKC-been, de bal maar net over de goal van de Waalwijkers.

Slotminuten

In de 40e minuut creëerde N.E.C. de eerste echt goede aanval van de wedstrijd. Via Verdonk en Groeneveld aan de linkerkant was het uiteindelijk Mohamed Rayhi die de lange hoek vond. Echter werd zijn schot gepakt door Vaessen. Wel zou de aanval het begin zijn van iets moois voor de Nijmegenaren. Nog geen twee minuten later, met de vaart van de vorige aanval nog in de benen, verdiende N.E.C. een vrije trap aan de linkerkant van het veld. Deze werd genomen door Groeneveld en werd prachtig binnen gekopt door Sven Braken: 1-0. Bijna direct kon het publiek opnieuw juichen, want Groeneveld wist na een mooie solo de bal bijna in de korte hoek binnen te werken. Op slag van rust verdubbelde N.E.C. alsnog de voorsprong. Opnieuw stoomde de ploeg op via de linkerkant van het veld. De bal werd uiteindelijk bij Braken bezorgd, wiens inzet werd geblokt. Het was Mohamed Rayhi die het meest oplettend was en de bal binnenschoot: 2-0. Met die tussenstand gingen beide ploegen rusten.

Stroperig

Ook in de tweede helft kwamen beide ploegen moeilijk tot kansen. Pas in de 57e minuut was het eerste schot op doel te noteren, en opnieuw was het de uitblinkende Rayhi. Vier minuten later was er de eerste grote kans van de wedstrijd voor RKC Waalwijk. Na een aanval via de linkerkant kon Voskamp de bal op doel schieten, maar verdween zijn inzet rakelings naast. Na twintig minuten in de tweede helft was het Braken die opnieuw dicht bij een doelpunt was. Een inzet van Rayhi werd simpel losgelaten door Vaessen en bijna door de alerte N.E.C.-spits van dichtbij binnen gewerkt. Vanaf dat moment kreeg N.E.C. weer wat meer de touwtjes in handen. Dit leidde in de 73e minuut bijna tot een goal van Michael Heinloth. De rechtsback poeierde de bal van zo'n 25 meter op doel. Vaessen kon de bal met moeite uit zijn goal tikken. Het waren de Nijmegenaren die vooral de bal hielden, met RKC dat het maar niet lukte om echt gevaar te stichten voor het doel van Joris Delle. Bijna bracht N.E.C. zichzelf twee minuten voor tijd nog wel in de problemen, want een te korte terugspeelbal van Dijkstra kon ternauwernood worden gered door de N.E.C.-doelman. In de blessuretijd werden beide ploegen niet meer gevaarlijk, maar was er wel nog een mooi moment. Na maanden van blessureleed was het Kevin Jansen die zijn debuut mocht maken voor N.E.C.

Man of the Match: Mohamed Rayhi

Stand Keuken Kampioen Divisie
3 Volendam 55
4 Jong Ajax 54
5 NAC Breda 50
6 Go Ahead 48
7 Excelsior 47
8 NEC 45
9 Almere City 44
10 Telstar 44
11 Jong Utrecht 38
12 Den Bosch 35