Eredivisie Zondag 6 maart 2022, 16:45 Goffertstadion
N.E.C.
1 3
AZ
Voorbeschouwing N.E.C. - AZ
Vanmiddag komt AZ op bezoek in Nijmegen en in de Alkmaarders treffen de Nijmegenaren een ploeg die drukke tijden beleeft. Afgelopen donderdag streed AZ in eigen huis nog met Ajax om een plek in de bekerfinale (Ajax won met 0-2) en komende donderdag moet de ploeg van trainer Pascal Jansen alweer aantreden in de Conference League. Dan staat namelijk de uitwedstrijd tegen het Noorse Bodo/Glimt op het programma.

Hopelijk weet N.E.C. te profiteren van het drukke schema van AZ, want de ploeg kan na de (weliswaar wat geflatteerde) 4-1 nederlaag wel een sportieve opsteker gebruiken. De Nijmegenaren staan nog altijd op de negende plaats en doen het daarmee boven verwachting, maar voor een overwinning in de eigen Goffert moeten we terug in de tijd tot 31 oktober van het afgelopen jaar, toen FC Groningen met 3-0 verslagen werd.

Hoewel de verhoudingen de laatste jaren anders liggen dan in de wat vroegere geschiedenis, slaat de balans in de onderlinge wedstrijden in Nijmegen positief uit. N.E.C. en AZ troffen elkaar namelijk 37 keer eerder in De Goffert en van die wedstrijden wist N.E.C. er vijftien te winnen. Elf keer werd het gelijk en even zo vaak gingen de Noord-Hollanders er met de winst vandoor. Eerder dit seizoen leek N.E.C. in Alkmaar de volle winst te pakken door een vroeg doelpunt van Jordy Bruijn, maar in de 94e minuut maakte Zakaria Aboukhlal alsnog gelijk. 

AZ is in de Eredivisie de laatste maanden lastig te kloppen. Vorige week won de ploeg nog van Feyenoord (2-1) en ook in de twaalf wedstrijden daarvoor werd geen enkele keer verloren. Ook in uitwedstrijden vergaat het de ploeg van Pascal Jansen goed. De laatste zes competitiewedstrijden die buitenshuis werden afgewerkt werden namelijk allemaal gewonnen. Go Ahead Eagles, RKC, PSV, FC Twente, Fortuna Sittard en Ajax werden stuk voor stuk verslagen. Vanmiddag moet AZ het wel stellen zonder linksback Owen Wijndal, die geschorst is.

Het is op het moment van schrijven nog de vraag over welke spelers trainer Rogier Meijer precies kan beschikken in de strijd met de nummer vier van de Eredivisie. Zo ontbraken Jordy Bruijn, Ivan Marquez en Javier Vet vrijdag op de training wegens ziekte en is het de vraag of ze tijdig hersteld zijn. Mocht Marquez achterin ontbreken, dan zal Rodrigo Guth zijn plek innemen. Hij zal dat dan waarschijnlijk doen in een viermans verdediging, aangezien N.E.C. in een klassieke 4-3-3 lijkt te gaan aantreden. Op het middenveld krijgt Mikkel Duelund daarbij de kans zich in de basiself te laten zien, voorin geldt dat voor spits Ali Akman.

Met hoekvlaggen in de kleuren van Oekraïne zal vanmiddag om 16.45 uur worden afgetrapt. De wedstrijd staan onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis en is in zijn geheel te zien op ESPN.
90' De wedstrijd is afgelopen
87' Jesper Karlsson wordt gewisseld voor Sam Beukema
82' Ali Akman wordt gewisseld voor Ilias Bronkhorst
82' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Mathias de Wolf
77' GOAL: Hakon Evjen maakt de 1-3
70' GOAL: Jesper Karlsson maakt de 1-2
68' Édgar Barreto wordt gewisseld voor Dirk Proper
64' Dani de Wit wordt gewisseld voor Kamal Sowah
64' Evangelos Pavlidis wordt gewisseld voor Zakaria Aboukhlal
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
44' GOAL: Rodrigo Guth maakt de 1-1 (Assist door Lasse Schöne)
42' Gele kaart Peter Vindahl (K)
23' Mikkel Duelund wordt gewisseld voor Calvin Verdonk
7' GOAL: Jesper Karlsson maakt de 0-1
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
5 Rodrigo Guth
8 Édgar Barreto '68
9 Ali Akman '82
10 Jonathan Okita
11 Magnus Mattsson '82
14 Mikkel Duelund '23
16 Souffian El Karouani
20 Lasse Schöne
26 Cas Odenthal
28 Bart van Rooij

Wisselspelers

27 Danny Vukovic (K)
31 Robin Roefs (K)
2 Ilias Bronkhorst '82
4 Iván Márquez
18 Mathias de Wolf '82
22 Joep van der Sluijs
24 Calvin Verdonk '23
32 Nils Rossen
71 Dirk Proper '68

Opstelling AZ

1 Peter Vindahl (K)
2 Yukinari Sugawara
3 Pantelis Hatzidiakos
4 Bruno Martins Indi
9 Evangelos Pavlidis '64
10 Dani de Wit '64
11 Jesper Karlsson '87
15 Aslak Fonn Witry
18 Hakon Evjen
20 Jordy Clasie
24 Tijjani Reijnders

Wisselspelers

12 Hobie Verhulst (K)
16 Beau Reus (K)
7 Zakaria Aboukhlal '64
8 Kamal Sowah '64
14 Peer Koopmeiners
23 Mohamed Taabouni
26 Milos Kerkez
29 Mexx Meerdink
31 Sam Beukema '87
Strijdbaar N.E.C verliest onnodig van AZ

Na het verlies vorige week in de Gelderse derby was het voor N.E.C. tijd om de rug te rechten in het thuisduel met AZ. Op een zonnige zondagmiddag wisten de Nijmegenaren strijd te leveren en met vlagen goed voetbal te laten zien. Het was echter niet genoeg voor punten. De Alkmaarders vertrokken met een zege uit Nijmegen: 1-3.

De ploeg van Rogier Meijer schoot uit de startblokken met na twee minuten een goede kans voor Mikkel Duelund. De Deense nummer veertien vond AZ-goalie Vindahl op zijn weg. De Alkmaarders wisten wel hun eerste mogelijkheid te verzilveren. Na een lange bal controleerde Jesper Karlsson de bal ogenschijnlijk met de arm en schoot daarna raak achter Mattijs Branderhorst. Nadat er door de VAR in Zeist was gekeken naar het doelpunt besloot de arbitrage de goal wel goed te keuren: 0-1.

Na negentien minuten moest Dynamo Kiev-huurling Duelund de strijd staken door een blessure, waardoor N.E.C. een tactische omzetting moest doen. Calvin Verdonk kwam in de plaats van Duelund en hierdoor schoof Souffian El Karouani door naar de linksbuiten positie en verplaatste Mattsson naar de nummer tien.

Zeven minuten voor rust was N.E.C. dicht bij de gelijkmaker. Ali Akman verlegde met schoonheid de bal naar de andere kant waar rechtsback Bart van Rooij vrij baan had om op te stomen. Van Rooij zijn schot miste echter precisie waardoor de bal voorlangs schoof. N.E.C. had hierna het gevoel te pakken en trok de lijn door. Na een strakke corner van Lasse Schöne wist Rodrigo Guth kiezelhard binnen te koppen, waardoor N.E.C. met een 1-1 stand en een goed gevoel de kleedkamers opzocht voor de rust.

De Nijmegenaren kwamen scherp uit de startblokken en wisten via Jonathan Okita gelijk een schot op goal af te leveren. Vlak hierna kreeg Souffian El Karouani de uitgelezen kans op de 2-1. Voor een halfleeg doel kreeg hij de bal echter niet goed op de slof, waardoor hij zijn inzet aan de verkeerde kant van de paal zag belanden.

Waar AZ in de tweede helft nauwelijks iets creëerde was het wel uiterst effectief. Jesper Karlsson maakte aan de linkerkant ruimte voor zichzelf en schoot vervolgens in de korte hoek raak. Hiermee liet hij Mattijs Branderhorst aan de grond genageld staan: 1-2. Zes minuten later vergrootte AZ de voorsprong en kwam zo op 1-3. De N.E.C.-doelman wist nog knap te redden op het schot van Zakaria Aboukhlal, maar de rebound van Hakon Evjen was hem te machtig. N.E.C was hierna nog dichtbij de aansluitingstreffer via een afstandspoging van Calvin Verdonk en een kopbal die vervolgens net niet het net wist te vinden. Het mocht echter niet baten, de eindstand was bepaald.

Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36