KNVB Beker Donderdag 21 januari 2021, 18:45 Goffertstadion
N.E.C.
3 2
Fortuna Sittard
Voorbeschouwing: N.E.C. – FC Dordrecht

Het was afgelopen maandag billenknijpen in Utrecht, maar in de slotseconde van blessuretijd wist Sven Braken op uiterst artistieke wijze toch nog de 1-2 in Nijmeegs voordeel binnen te werken in het treffen met Jong FC Utrecht. Vanavond staat in onze eigen Goffert alweer de volgende uitdaging te wachten: FC Dordrecht komt in de derde speelronde van de Keuken Kampioen Divisie namelijk op bezoek in Nijmegen.

Door Teun van Thiel

Groot verschil met afgelopen maandag zal in ieder geval de entourage zijn. De Goffert zal naar alle waarschijnlijkheid goed gevuld zijn, waar N.E.C. en Jong FC Utrecht het met een akelig leeg en stil Galgenwaard moesten doen. Laten we hopen dat het motiverend werkt voor Jack de Gier en zijn mannen. De bezoekers uit Dordrecht zijn nog op zoek naar hun eerste winstpartij van het seizoen. In de eerste wedstrijd werd in eigen huis namelijk met 0-0 gelijkgespeeld tegen Helmond Sport, terwijl vorige week vrijdag met 5-2 verloren werd bij Jong Ajax. Doelpuntenmakers aan Dordtse zijde waren Thomas Kok en Marko Maletic. 

Vorig seizoen was de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht een heuse mistwedstrijd. Het was zelfs nog even twijfelachtig of überhaupt afgetrapt ging worden, maar toen dat eenmaal gebeurd was, lag één minuut later de bal dankzij Jordan Larsson al in het Dordtse doel. Daarna zorgden treffers van Steeven Langil (3x), Ferdi Kadioglu en Anass Achahbar voor een afgetekende 6-0 overwinning op de ploeg van trainer Gérard de Nooijer. Het was overigens niet de laatste keer dat N.E.C. en FC Dordrecht tegenover elkaar stonden. Dat was namelijk in de finale van het Helders Elftal Toernooi in Den Helder, in de voorbereiding op het huidige seizoen. In de reguliere speeltijd werd het toen 1-1, waarna FC Dordrecht de penalty’s beter nam en dus met de toernooiwinst naar huis ging. Assistent-trainer bij FC Dordrecht is Scott Calderwood, zoon van voormalig N.E.C-trainer Jimmy Calderwood. Verder staat in Dordrecht sinds afgelopen zomer spits Abdullah Achahbar onder contract, de jongere broer van onze eigen Anass Achahbar, maar hij maakte tot dusverre geen minuten in het eerste elftal dit seizoen.

We vinden FC Dordrecht na twee wedstrijden met één punt terug op de 15e plaats op de ranglijst. N.E.C. staat met vier punten negen plaatsen hoger. Waar Dordrecht op zoek gaat naar de eerste driepunten van het seizoen, zal N.E.C. azen op de eerste thuisoverwinning van het seizoen om zich zo echt te gaan nestelen in de top van de Keuken Kampioen Divisie – met de steun van een volle Goffert en een selectie die bijna op volledige oorlogssterkte is, moet dat gaan lukken!

90' De wedstrijd is afgelopen
90' Sven Braken wordt gewisseld voor Guus Joppen
80' Brahim Darri wordt gewisseld voor Mart Dijkstra
70' Savvas Mourgos wordt gewisseld voor Renny Smith
68' Gele kaart Savvas Mourgos
68' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Ole Romeny
66' Oussama Zamouri wordt gewisseld voor Siebe Schets
62' Jeremy Cijntje wordt gewisseld voor Omran Hadary
46' Rust
36' GOAL: Anass Achahbar maakt de 1-0 (Assist door Leroy Labylle)

Opstelling N.E.C.

22 Norbert Alblas (K)
3 Rens van Eijden
4 Josef Kvida
6 Tom Overtoom
7 Brahim Darri '80
8 Joey van den Berg
9 Sven Braken '90
10 Anass Achahbar
21 Leroy Labylle
34 Terry Lartey Sanniez
77 Jonathan Okita '68

Wisselspelers

1 Gino Coutinho (K)
23 Marco van Duin (K)
2 Guus Joppen '90
5 Robin Buwalda
11 Randy Wolters
12 Mart Dijkstra '80
15 Niek Hoogveld
17 Ole Romeny '68
18 Kevin Jansen
19 Lowie van Zundert
20 Paolo Sabak
29 Michael den Heijer
30 Frank Sturing
44 Mathias Bossaerts

Opstelling FC Dordrecht

1 Bryan Janssen
2 Antonio Stankov
3 Daniël Breedijk
4 Maarten Peijnenburg
5 Brandon Ormonde-Ottewil
6 Thomas Kok
10 Savvas Mourgos '70
11 Oussama Zamouri '66
14 Lewis Montsma
19 Jeremy Cijntje '62
25 Marko Maletic

Wisselspelers

7 Omran Hadary '62
8 Renny Smith '70
9 Siebe Schets '66
15 Dwayne Green
16 Thijs Timmermans
17 Quincy Hogesteger
30 Petar Stoskovic
N.E.C. boekt benauwde 1-0 overwinning op FC Dordrecht

N.E.C. heeft de eerste thuiszege van het seizoen geboekt. De ploeg van trainer Jack de Gier was vanavond met 1-0 te sterk voor FC Dordrecht. Het doelpunt kwam op naam van Anass Achahbar, die daarmee zijn doelpuntentotaal op drie zette. Bij de Nijmegenaren stond doelman Norbert Alblas voor het eerst in de basis, hij verving de zieke Coutinho. Ook Jonathan Okita verscheen aan de aftrap nadat hij afgelopen maandag al inviel in het duel met Jong FC Utrecht. 

Door Nick van der Cammen

N.E.C. kende moeilijke eerste minuten in het eigen Goffertstadion. Waar de bal vooral aan de Dordtenaren gelaten moest worden, ontstond na vier minuten de eerste kans. Na een matig verwerkte corner aan Nijmeegse kant kreeg FC Dordrecht een vrije trap op de rand van de zestien. De bal werd echter katachtig door doelman Alblas uit de bovenhoek getikt. 

Na een kwartier nam de ploeg van trainer Jack de Gier de teugels in handen. De Nijmegenaren wisten steeds meer en sneller onder het druk zettende FC Dordrecht uit te voetballen, wat leidde tot de nodige hoekschoppen. Echter lukte het onder andere Van Eijden en Van den Berg niet om de bal in het doel te krijgen.

Stootkracht 

FC Dordrecht moest het steeds meer hebben van de counters en op het halfuur volstond zo’n tegenaanval bijna voor de 0-1. Zamouri kreeg de bal op een presenteerblaadje teruggelegd, maar zijn inzet kon nog ternauwernood worden geblokt door de Nijmeegse defensie. Het bleek een goede waarschuwing voor N.E.C., want nog geen vijf minuten later lag de bal aan de andere kant in het doel. Het was Anass Achahbar die de goal op zijn naam schreef, maar de credits gingen vooral uit naar Leroy Labylle. De Belg was scherp bij een afvallende bal aan de linkerkant en stoomde de zestien van FC Dordrecht in. Op het goede moment werd Achahbar in stelling gebracht en hij faalde niet: 1-0. In het vervolg waren er weinig noemenswaardige kansen en ging N.E.C. met een voorsprong aan de thee. 

Aftastend 

Het tweede bedrijf startte met een aftastingsfase van om en nabij de tien minuten. Het was vervolgens geen verrassing dat de sterk spelende Labylle aan de basis stond voor de eerste Nijmeegse kans. Okita werd de diepte ingestuurd en hield een corner over, deze werd door Van den Berg in het zijnet geschoten. Drie minuten later volgde het eerste gevaar van Dordrecht, maar opnieuw was het Alblas die zijn mannetje stond met een goede redding. Twintig minuten voor tijd kreeg FC Dordrecht dé kans om de gelijkmaker op het scorebord te zetten. Een voorzet kwam precies uit bij de volledig vrijstaande Savvas Mourgos, maar zijn inzet ging rakelings naast. De kans leidde meteen een sterke fase van de bezoekers in, waarin N.E.C. zo nu en dan behoorlijk werd teruggedrongen. 

Hectische slotfase

Zeven minuten voor tijd meldde Sven Braken zich oog in oog voor doelman Janssen, maar de spits wist zijn poging niet om te zetten in een treffer. Mede door de goede redding van Janssen bleef het 1-0. Dat de Nijmegenaren de zege nog niet in handen hadden bleek wel 

aan de hectische slotfase. Zo kwam Schets nog tweemaal in schietpositie, maar Alblas hield zijn doel schoon. N.E.C. wist uiteindelijk de zege over de streep te trekken en dus hielden de Nijmegenaren de drie punten voor het eerst dit seizoen in Nijmegen.

COOP Man of the Match: Leroy Labylle

Keuken Kampioen Divisie Maandag 25 januari 2021 Jan Louwers Stadion
FC Eindhoven
21:00
N.E.C.

Stand Keuken Kampioen Divisie
1 SC Cambuur 50
2 Almere 50
3 Graafschap 44
4 NAC Breda 38
5 Go Ahead 35
6 NEC 35
7 FC Volendam 34
8 Telstar 32
9 Roda JC 29
10 FC Eindhoven 27