Eredivisie Zondag 14 april 2024, 20:00 Goffertstadion
2 2
PEC Zwolle
Voorbeschouwing N.E.C. – FC Oss
Met nog vier wedstrijden te gaan nadert de ontknoping van de Jupiler League in rap tempo. Waar de Nijmegenaren afgelopen weekend na de nederlaag in Amsterdam dachten even een pas op de plaats te moeten maken in de titelrace, werd de hoop op een kampioenschap weer nieuw leven ingeblazen door goed nieuws vanuit de KNVB: De wedstrijd tegen Jong Ajax dient opnieuw gespeeld te worden en zodoende bedraagt de achterstand op koploper Fortuna Sittard weliswaar nog altijd vier punten, maar hebben de Nijmegenaren nog een wedstrijd te goed.

De tegenstander van vanavond, FC Oss, is voor N.E.C. niet slechts een van de laatste hordes in de competitie. Het is voor N.E.C. ook dé gelegenheid om revanche te nemen voor de verloren uitwedstrijd in Brabant, eerder deze jaargang. In het Frans Heesenstadion verloren de Nijmegenaren door een eigen doelpunt van Frank Sturing en treffers van Istvan Bakx en Thijs van Pol met 3-0. Destijds was de nederlaag in Oss het begin van een vierdelige reeks uitwedstrijden waarin de Nijmegenaren niet wisten te winnen.

Dit seizoen presteert FC Oss verdienstelijk. Onder leiding van trainer Klaas Wels staan de Brabanders als nummer veertien in de middenmoot van de Jupiler League gepositioneerd en heeft de ploeg uitzicht op een eindklassering in het linkerrijtje. Sterker nog, het verschil met de nummer acht op de ranglijst bedraagt momenteel slechts twee punten. Bovenaan de ranglijst geldt eveneens dat de onderlinge verschillen minimaal zijn, waardoor de slotfase van de competitie ontzettend spannend is. Zeker nu N.E.C. nogmaals tegen Jong Ajax aantreedt staat er weer een hoop op het spel, want bij een zege kunnen de Nijmegenaren de koppositie weer ruiken. Een mogelijke zege tegen de concurrent uit Amsterdam is echter niks waard wanneer er vanavond niet gewonnen wordt van de bezoekers uit Oss.

Op dit moment is het enige wat N.E.C. kan doen namelijk haar eigen wedstrijden winnen. Fortuna Sittard zal nog een keer punten moeten laten liggen, en dan moet N.E.C. zorgen dat het daar van kan profiteren. De Nijmegenaren moeten in de nek van de Limburgers blijven hijgen en daarom zit er ook vanavond weer niks anders op dan gas geven. We moeten de mouwen opstropen en de drie punten in de Goffert houden!
88' Rick Stuy van den Herik wordt gewisseld voor Mats Grotenberg
86' Sven Braken wordt gewisseld voor Mart Dijkstra
74' Istvan Bakx wordt gewisseld voor Fisayo Adarabioyo
74' Lion Kaak wordt gewisseld voor Koen van der Biezen
68' GOAL: Ferdi Kadioglu maakt de 2-1 (Assist door Anass Achahbar)
49' Gele kaart Lorenzo Pique
48' GOAL: Arnaut Groeneveld maakt de 1-1 (Assist door Calvin Verdonk)
46' GOAL: Fatih Kamaci maakt de 0-1 (Assist door Ragnar Oratmangoen)
43' Gele kaart Istvan Bakx

N.E.C. boekt verdiende 2-1 zege op FC Oss
Voor N.E.C. stond maandagavond de thuiswedstrijd tegen FC Oss op het programma. In de achtervolging op koploper Fortuna Sittard stond de Nijmegenaren niks anders te doen dan winnen en daarin slaagden de mannen van Pepijn Lijnders: De bezoekers uit Brabant werden door doelpunten van Arnaut Groeneveld en Ferdi Kadioglu met 2-1 verslagen. Door het gelijke spel van concurrent Fortuna Sittard bedraagt de achterstand op de koppositie nu nog twee punten, waar bijkomt dat de Nijmegenaren een wedstrijd minder hebben gespeeld.

Pepijn Lijnders voerde in zijn basiselftal twee wijzigingen door ten opzichte van de afgelopen weken: Ted van de Pavert nam centraal achterin de plaats in van Frank Sturing en op het middenveld werd Kevin Jansen verkozen boven Mart Dijkstra. In de beginfase hadden de Nijmegenaren weliswaar de controle over de bezoekers, maar er konden nog geen doelpogingen genoteerd worden. Zo kabbelde het duel wat voort met N.E.C. overduidelijk als de betere partij, maar de ploeg wist nog niet écht door te drukken op de vijfmans-defensie van FC Oss. Het eerste gevaarlijke moment deed zich voor na een klein halfuur spelen, toen Anass Achahbar zich sterk maakte in het zestienmetergebied en goed opendraaide naar zijn linkerbeen. De huidige clubtopscorer van N.E.C. zag zijn lage poging echter voor de goal van doelman Xavier Mous langsvliegen. Enkele minuten later kon Arnaut Groeneveld doorstomen tot dichtbij de goal van de Ossenaren, maar oog in oog met Mous ontbrak het aan de juiste afwerking. Het dichtst bij een doelpunt was N.E.C. in deze fase voor de rust via Wojciech Golla: De verdediger dacht de bal binnen te volleren, maar zijn harde inzet werd op de lijn gekeerd door gelegenheidsrechtsback Huseyin Dogan. Het Goffertstadion appelleerde voor een handsbal en dus een penalty, maar arbiter Martens ging hier niet in mee. De leidsman nam diezelfde beslissing vrijwel direct daarna nogmaals: Doelman Mous was al geklopt en Achahbar leek de bal met twee verdedigers in zijn rug binnen te kunnen lopen, maar de aanvaller kwam ten val. Opnieuw werd er luid geroepen om een strafschop, en opnieuw weigerde Martens hier gehoor aan te geven. Zodoende besloten de ploegen de eerste helft met een doelpuntloos gelijkspel.

Beide teams begonnen onveranderd aan de tweede helft, waarin FC Oss razendsnel op voorsprong wist te komen. Na een goede steekbal lag het achterin helemaal open bij N.E.C. en rondde Kamaçi uitstekend af door de bal in het dak van de goal te jagen. De achterstand was echter van bijzonder korte duur, met dank aan Arnaut Groeneveld. De vleugelaanvaller sneed met de bal aan zijn voet naar binnen en schoot vanaf de rand van het zestienmetergebied voortreffelijk raak: 1-1. Vervolgens ging N.E.C. met de steun van het publiek op jacht naar de tweede treffer. In deze fase krulde Achahbar de bal rakelings langs de verkeerde kant van de paal en kwam Sven Braken een aantal centimeters te kort om een voorzet van Heinloth tot doelpoging te promoveren. FC Oss kwam er even niet meer aan te pas en bezweek ruim twintig minuten voor tijd dan ook onder de druk. Na goed doorzetten van Braken kwam Achahbar in balbezit, die vervolgens met een uitstekende pass Kadioglu in stelling bracht. Een op een met doelman Mous bleef de middenvelder kalm en schoof hij de bal door de benen van de goalie heen: 2-1 voor N.E.C.

In het laatste kwartier hadden de Nijmegenaren weinig meer te duchten van de ploeg uit Oss. Sven Braken had nog de 3-1 op zijn schoen liggen, maar de stift waarmee de spits probeerde te scoren werd gekeerd. Daarna leek Groeneveld uit een vrije trap nog zijn tweede doelpunt van de middag te maken, maar hij mikte naast. Uiteindelijk vond scheidsrechter Martens het na 92 minuten voetballen mooi geweest en zegevierde N.E.C. verdiend met 2-1 van FC Oss. Door het gelijke spel van concurrent Fortuna Sittard bedraagt de achterstand nu nog slechts twee punten, maar de Nijmegenaren hebben een wedstrijd minder gespeeld. Zodoende zijn Pepijn Lijnders en zijn mannen weer helemaal terug in de race om het kampioenschap.

New York Pizza Man of the Match: Wojciech Golla