Keuken Kampioen Divisie Maandag 16 september 2019, 20:00 Goffertstadion
1 1
De Graafschap
Voorbeschouwing N.E.C. - De Graafschap

Het is weer eens wat anders: een maandagavond met een competitiewedstrijd in onze eigen Goffert. Doordat enkele clubs in speelronde 5 nog niet in actie zijn gekomen aangezien die gespeeld werd in een interlandweekend, worden vanavond vier wedstrijden afgewerkt in de Keuken Kampioen Divisie. Voor N.E.C. gaat het om een zeer interessant treffen: de thuiswedstrijd tegen De Graafschap. Let wel, deze wedstrijd in speelronde 5 wordt gespeeld terwijl speelronde 6 al achter de rug is, maar op het moment van schrijven is het resultaat daarvan (voor N.E.C. betrof het een uitwedstrijd tegen FC Den Bosch) nog niet bekend.

Hetzelfde geldt uiteraard voor de wedstrijd die De Graafschap vrijdagavond in eigen huis heeft gespeeld tegen Jong Ajax. Zeker is in ieder geval dat de Superboeren zich in de wedstrijden daarvoor een tegenstander van formaat hebben getoond. De Doetinchemmers, met o.a. voormalig N.E.C-spelers Gregor Breinburg, Ted van de Pavert, Jordy Tutuarima en Stefan Nijland in de gelederen, speelden tegen Top Oss met 0-0 gelijk, maar wonnen in de weken daarvoor alle drie hun eerdere wedstrijden. Zo gingen Cambuur (2-0) en FC Volendam (3-0) op de Vijverberg over de knie en werd in Maastricht ook MVV met 3-0 berooid achtergelaten. Opvallend is dat de Achterhoekers in al die wedstrijden geen enkel tegendoelpunt hebben hoeven incasseren. Het zorgde ervoor dat De Graafschap in ieder geval tot afgelopen vrijdag met tien punten bovenaan de ranglijst prijkte.

N.E.C. deed het de laatste weken ook naar behoren en boekte overwinningen op Telstar (4-2) en Roda JC (1-2), terwijl de week ervoor met 3-3 gelijk werd gespeeld bij Jong Ajax. De enige verliespartij van het seizoen was tijdens de seizoensopening tegen FC Eindhoven. Saillant detail is dat beide Eindhovense doelpunten die avond gemaakt werden door middenvelder Branco van den Boomen, die later de overstap naar De Graafschap maakte en vanavond dus al voor de tweede keer dit seizoen te gast is in de Goffert.

Bij N.E.C. zijn recent nieuwelingen Zian Flemming en Etien Velikonja aan de selectie toegevoegd. Voor hen kan het hun eerste wedstrijd voor N.E.C. in eigen huis worden. Ook verdediger Rens van Eijden lijkt na lang blessureleed weer fit genoeg te zijn om deel uit te maken van de selectie. Het zou al met al zo maar een enerverende avond kunnen worden. Een weerzien met veel oude bekenden, een wedstrijd tegen een Gelderse club die vorig jaar nog in de Eredivisie speelde en die mee moet doen om het kampioenschap en een hopelijk goed gevulde Goffert op die 'gekke' maandagavond. Genoeg ingrediënten voor een mooie pot en na 90 minuten hopelijk drie punten in de Nijmeegse achterzak!

90' GOAL: Jonathan Okita maakt de 1-1 (Assist door Etien Velikonja)
88' Branco van den Boomen wordt gewisseld voor Jordy Thomassen
88' Gele kaart Etien Velikonja
80' Mart Dijkstra wordt gewisseld voor Jellert van Landschoot
76' Stefan Nijland wordt gewisseld voor Jeremy Helmer
72' Javier Vet wordt gewisseld voor Frank Olijve
60' Randy Wolters wordt gewisseld voor Anthony Musaba
59' Gele kaart Javier Vet
58' Ole Romeny wordt gewisseld voor Etien Velikonja
32' GOAL: Gregor Breinburg maakt de 0-1

N.E.C. in extremis naast De Graafschap

N.E.C. heeft wéér in blessuretijd een punt gepakt. In een spannend duel, waar beide ploegen tot op het einde bleven strijden, maakte Jonathan Okita diep in blessuretijd de verdiende gelijkmaker (1-1).

Door Brent van Erp

De wedstrijd begon wisselvallig. Beide ploegen wisten nauwelijks grote kansen te creëren en van een bovenliggende ploeg was geen sprake. Desondanks wist de thuisploeg er een aantal keren goed uit te komen. Met name Jonathan Okita zorgde er met goede acties voor dat de Achterhoekers regelmatig werden teruggedrukt.

Na een kwartier voetballen kwam N.E.C. beter in de wedstrijd. Er werd hoog druk gezet, er was meer balbezit en er werd bij vlagen ook mooi gevoetbald. Buitenspeler Okita wist dit overwicht tot twee maal toe bijna in een voorsprong om te zetten, maar waar de ene doelpoging over ging, werd de andere goed gepareerd door doelman Hidde Jurjus. De Nijmegenaren leken probleemloos de eerste helft door te komen, en bleven op zoek naar de openingstreffer.

N.E.C. kreeg de deksel echter hard op de neus toen oud N.E.C.’er Gregor Breinburg een afvallende voorzet hard uit de lucht nam, waarna Mattijs Branderhorst het nakijken had. Na het onverwachte uitdoelpunt zakte de Nijmegenaren in. De Graafschap kreeg vleugels en was ook gevaarlijk dichtbij de 0-2. Stefan Nijland kreeg een opgelegde kans om de voorsprong te verdubbelen, maar oog in oog met Branderhorst schoot hij de bal voorlangs. In de laatste minuten krabbelde N.E.C. weer terug, en wist de ruststand vast te houden.

Ook in de tweede helft begonnen beide ploegen matig. Zowel bij de Nijmegenaren als bij de heren uit de Achterhoek ontbrak het aan scherpte in het doelgebied. Ondanks dat leken de Superboeren na tien minuten spelen de voorsprong te verdubbelen, maar Branderhorst wist dat met een goede redding te voorkomen. Niet veel later kwam N.E.C. er gevaarlijk uit. Zian Flemming kopte een voorzet van Randy Wolters goed richting het doel, maar dit keer stond Jurjus in de weg.

De thuisploeg werd feller en ging met steun van de twaalfde man hard op zoek naar de gelijkmaker. Maar het offensieve spel leidde ook nu niet tot grote mogelijkheden. Het slotstuk van de wedstrijd verliep daarentegen een stuk spectaculairder. De Graafschap loerde op de counter en de Nijmeegse defensie moest alle zeilen bijzetten om de blauw-witten niet te laten uitlopen. Zo wist Josef Kvida met uiterste inspanning een schot van Jordy Tutuarima van de lijn te halen, en ook Branderhorst moest flink aan de bak. In blessuretijd startte N.E.C. het slotoffensief. Op z’n Engels werden veel ballen op goed geluk naar voren geschoten. Met succes, Jonathan Okita werd diep in blessuretijd door invaller Etien Velikonja de diepte ingestuurd, en in de één tegen één situatie met Jurjus twijfelde hij niet en rondde perfect af. Eindstand 1-1.

Door dit late gelijkspel blijft N.E.C. in de middenmoot hangen. De onderlinge verschillen op de ranglijst blijven klein. Aankomende vrijdag speelt N.E.C. een uitwedstrijd tegen FC Dordrecht.