Eredivisie Zondag 14 april 2024, 20:00 Goffertstadion
2 2
PEC Zwolle
Voorbeschouwing N.E.C. – SC Telstar
Een thuiswedstrijd om 14.30 uur, hopelijk is het een voorbode van wat ons volgend seizoen weer regelmatig te wachten staat, aangezien in de Eredivisie vaker afgetrapt wordt op dat tijdstip. Zover is het natuurlijk nog lang niet, aangezien de titelstrijd in de Jupiler League dit jaar ongemeen spannend is.

Op het moment van schrijven is het resultaat van de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven nog niet bekend en dus weten we ook niet nog wat bijvoorbeeld Fortuna Sittard en Jong Ajax tijdens hún vrijdagavondwedstrijd hebben gedaan. Wat we wel weten is dat N.E.C. met SC Telstar – de tegenstander van vandaag – nog een appeltje te schillen heeft. Na een enerverende tweede helft (bij rust stond het nog 0-0) verloor N.E.C. de uitwedstrijd tegen de Noord-Hollanders namelijk met 3-2. Uitgerekend Melvin Platje maakte vlak voor tijd de winnende treffer, nadat N.E.C. dankzij doelpunten van Sven Braken en Anass Achahbar eerder van een 2-0 achterstand was teruggekomen.

Hoe de stand er voor aanvang van deze Paaswedstrijd precies uitziet weten we zoals gezegd niet. Wat wel bekend is, is dat SC Telstar dit seizoen verrassend goed presteert, maar net als N.E.C. goede en minder goede resultaten wel erg vaak afwisselt. Aangezien ook Jong Ajax en Fortuna Sittard daar een handje van hebben deze jaargang, is het in de top van de Jupiler League regelmatig stuivertje wisselen. Telstar bevindt zich op het moment van schrijven op de vierde plek op de ranglijst, op acht punten van N.E.C. De ploeg van trainer Mike Snoei zal er in Nijmegen alles aan doen om de goede positie op de ranglijst te handhaven en zo aan het eind van de rit te mogen deelnemen aan de play-offs. Het is in de goede prestaties regelmatig afhankelijk van de veel scorende voorhoede van de ploeg. Zo wist spits Andrija Novakovich dit seizoen al 18 keer te scoren en schoten vleugelaanvallers Melvin Platje en Mohamed Hamdaoui respectievelijk 12 en 11 keer raak.

Voor N.E.C. is het uiteraard taak om de punten in eigen huis te houden. De ploeg van trainer Pepijn Lijnders zal de play-offs aan het eind van het seizoen graag ontlopen door rechtstreeks te promoveren, maar zal daarvoor wel constanter moeten gaan presteren. Fortuna Sittard zal daarmee afgeschud moeten worden en dat blijkt tot dusverre geen sinecure. Op het moment van schrijven volgen de Fortunezen op twee punten van N.E.C., maar dat kan als u dit leest alweer anders zijn. Om zich los te maken uit die carrousel van positiewisselingen staat de ploeg maar één ding te doen: winnen van SC Telstar en alles (zoveel mogelijk) in eigen hand houden. Mouwen opstropen en gáán dus!
N.E.C. eenvoudig voorbij Telstar: 3-0
Na de nederlaag in Eindhoven en het afstaan van de koppositie in de Jupiler League stond de Nijmegenaren tegen SC Telstar maar één ding te doen: winnen. Hierin slaagde N.E.C. uiteindelijk gemakkelijk, door doelpunten van Heinloth, Golla en Kadioglu. Doordat concurrent Fortuna Sittard eveneens won blijft de achterstand van N.E.C. beperkt tot één punt.

Net als in de thuiswedstrijd tegen de Graafschap was het ook vanmiddag tegen SC Telstar weer vroeg raak: Binnen twee minuten kon Michael Heinloth, die weer eens in de basis mocht beginnen, vanaf rechts het strafschopgebied binnen stormen. Zijn lage schuiver in de verre hoek was doelman De Boer vervolgens te machtig. Enkele minuten later leek Sven Braken de thuisploeg zelfs op 2-0 te zetten, maar de spits kopte van dichtbij rakelings naast uit een voorzet van Ferdi Kadioglu. Beiden waren ook bij de volgende kans betrokken, toen Braken de bal goed vasthield en op het juiste moment meegaf aan Kadioglu. Oog in oog met De Boer kon de middenvelder echter niet afdrukken. Daarna kabbelde het duel wat voort, met N.E.C. als bovenliggende partij en een vrij machteloos ogend Telstar. Grote kansen vielen er in deze fase niet te noteren, op een acrobatische poging van Achahbar na. De topscorer van N.E.C. probeerde het van dichtbij met een omhaal, maar raakte de bal niet hard genoeg.

Tien minuten voor het rustsignaal kreeg N.E.C. een uitgelezen mogelijkheid op de tweede treffer van de middag en daarmee een 2-0 voorsprong: Achahbar werd in de zestienmeter ten val gebracht nadat hij een voorzet van Verdonk tot doelpunt wilde promoveren. De toegekende penalty werd echter gemist door Arnaut Groeneveld, waarna hij ook de rebound niet meer op doel wist te krijgen. Daarna sloeg SC Telstar aan de andere kant wél bijna toe, maar Melvin Platje wist van dichtbij niet te scoren. Het was het eerste wapenfeit van Telstar, dat nog geen doelpoging had weten te noteren. Vlak voor rust kreeg Groeneveld nog een goede mogelijkheid na een uitstekende steekbal van Kadioglu, maar hij treuzelde net te lang met het overhalen van de trekker. Nét op het moment dat het Goffertstadion dacht te gaan rusten met een 1-0 voorsprong kopte de volledig vrijstaande Wojciech Golla de 2-0 snoeihard binnen uit een goede corner van Groeneveld. Zodoende zocht N.E.C. uiteindelijk met een comfortabele voorsprong de kleedkamers op.

Na de rust kon SC Telstar al binnen vijf minuten verder met tien man: Linksback Shaquill Sno stopte Kadioglu op onreglementaire wijze af en ontving zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. De periode daarna was tekenend voor het restant van de wedstrijd: Eerst kwam Sven Braken een teenlengte te kort om De Boer te verschalken, daarna overkwam Groeneveld hetzelfde en vervolgens was het weer Braken die vanuit kansrijke positie mocht aanleggen, maar ruim naast mikte. Toch wisten ook de bezoekers in deze fase na rust nog akelig dichtbij een doelpunt te komen via invaller Floris van der Linden. De boomlange spits leek doelman Joris Delle al voorbij te zijn, maar zag zijn poging alsnog gekeerd worden door een sliding van Frank Sturing.

Inmiddels waren er zeventig minuten gepasseerd en controleerde N.E.C. nog altijd het duel, op zoek naar de derde treffer. Michael Heinloth kreeg deze nog bijna op zijn naam, maar zijn inzet met links werd gekeerd. Uiteindelijk was het Kadioglu, voor aanvang van de wedstrijd nog beloond met de Bronzen Stier, die de bal van dichtbij kon binnenschuiven en de 3-0 op zijn naam kreeg. De resterende tien minuten leverden geen enkel probleem meer op voor de Nijmegenaren. De ingevallen Ole Romeny was zelfs nog dichtbij de 4-0 en zijn eerste doelpunt voor N.E.C., maar zijn poging werd gepareerd. Vervolgens vond scheidsrechter Bax het na 92 minuten mooi geweest en zodoende boekte N.E.C. een prima 3-0 overwinning op SC Telstar. Doordat de concurrent uit Sittard eveneens zegevierde staan Pepijn Lijnders en zijn mannen nog altijd op de tweede plek. Aankomende vrijdag reist N.E.C. af naar Amsterdam voor de ontmoeting met Jong Ajax, de huidige nummer drie van de Jupiler League.

New York Pizza Man of the Match: Michael Heinloth