Eredivisie Zondag 14 april 2024, 20:00 Goffertstadion
2 2
PEC Zwolle
Voorbeschouwing SC Cambuur - N.E.C.

Eindelijk was daar vorige week weer eens een overwinning voor N.E.C. De 4-1 zege op Jong FC Utrecht was niet alleen de eerste driepunter van het jaar 2019, maar ook de eerste winstpartij sinds 30 november, toen in de eigen Goffert FC Volendam met 5-1 over de knie gelegd werd. Het was dus behoorlijk tijd voor een succesje en vanavond moet in Leeuwarden een vervolg aan dat succes gegeven worden. Makkelijk zal het wellicht niet worden, want 'Cambuur uit' is op papier andere koek dan 'Jong FC Utrecht thuis'. Feit is evenwel ook dat 'op papier' eigenlijk niet opgaat in de gekke competitie die de Keuken Kampioen Divisie is.

Feit is óók dat SC Cambuur na de winterstop nogal wisselvallig presteert. Uit bij Helmond Sport werd gewonnen, thuis tegen Sparta (3-3) en Go Ahead Eagles (1-1) werd gelijkgespeeld, maar afgelopen maandag werd uit bij Jong AZ (toen nog de nummer laatst in de competitie) met 2-1 verloren. De Friezen hebben tot dusverre drie punten meer verzameld dan N.E.C. (33 om 30) en staan daarmee op de elfde plaats. N.E.C. staat nog altijd vijftiende. Opvallend detail: zowel Cambuur als N.E.C. heeft evenveel doelpunten vóór als tegen op de teller staan. SC Cambuur maakte én incasseerde 31 treffers, bij N.E.C. zijn dat er 39. De doelpunten van de Leeuwarders komen vooral van aanvallende middenvelder Kevin van Kippersluis (7 treffers). Ander opvallend gezicht in de selectie van SC Cambuur is dat van Kevin Janssen. De middenvelder vertrok in de winterstop bij N.E.C. omdat hij niet voorkwam in de plannen van trainer Jack de Gier en speelt zijn wedstrijden sindsdien in het geel-blauw. Aan de kant van N.E.C. is het Mart Dijkstra die tegen zijn oude club speelt. De middenvelder begon zijn profcarrière in 2011 bij SC Cambuur, dat hem overnam van Harkemase Boys.

N.E.C. lijkt de wedstrijd in Leeuwarden te beginnen in dezelfde opstelling als vorige week. Aanvoerder Rens van Eijden is nog steeds geblesseerd en als de voortekenen niet bedriegen betekent dit dat Mathias Bossaerts en Josef Kvida weer het hart van Nijmeegse defensie zullen vormen. Voorin lijkt het erop dat Mike Tresor Ndaysihimiye zijn basisplaats van vorige week behoudt. Ole Romeny is wel fit genoeg om weer deel uit te maken van de selectie, maar zal zal waarschijnlijk op de bank plaatsnemen. Als centrale aanvaller zal uiteraard weer een plekje worden ingeruimd voor Ferdy Druijf, die vorige week drie doelpunten maakte. De AZ-huurling weet het net vooralsnog sowieso makkelijk te vinden: hij staat na vier wedstrijden in Nijmeegse dienst al op vijf treffers en staat met negentien seizoenstreffers op de tweede plaats op de topscorerslijst. Alleen Mario Engels (Roda JC) maakte één doelpunt meer, al heeft hij wel drie wedstrijden meer gespeeld dan Druijf.

SC Cambuur zal getergd zijn na de (naar eigen zeggen) wanprestatie die afgelopen maandag geleverd werd geleverd in Alkmaar. Het leverde nogal wat chagrijn op in de Friese selectie en aan N.E.C is het dus de taak om dat chagrijn nog even in stand te houden. Een tweede overwinning op rij zou in ieder geval het vertrouwen in Nijmegen verder sterken én zou ervoor zorgen dat N.E.C. weer helder zicht krijgt op de plekken die aan het eind van het seizoen recht geven op deelname op de play-offs. Winnen dus!

82' Gele kaart Joey van den Berg
82' Gele kaart Terry Lartey Sanniez
77' Robin Maulun wordt gewisseld voor Alex Bangura
68' Tom Overtoom wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
64' Gele kaart Ferdy Druijf
61' Mike Trésor Ndayishimiye wordt gewisseld voor Randy Wolters
58' Matias Jones wordt gewisseld voor Kevin van Kippersluis
52' GOAL: Josef Kvida maakt de 1-1
28' GOAL: Matthew Steenvoorden maakt de 1-0 (Assist door Robin Maulun)

N.E.C. en SC Cambuur eindigt onbeslist in kletsnat Leeuwarden

N.E.C. en SC Cambuur zijn vrijdagavond niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel. De thuisploeg opende in de persoon van Matthew Steenvoorden de score, Josef Kvida produceerde kort na rust de gelijkmaker. Beide ploegen creëerden weinig kansen en kwamen dus ook niet meer tot treffers. Wel was Jonathan Okita in de laatste seconde van de wedstrijd nog heel dicht bij de winnende, maar zijn poging werd gered door Mous en de paal. Door het gelijkspel blijft N.E.C. op een vijftiende positie staan met uitzicht op een play-off plek.

Door Nick van der Cammen

Kort na de aftrap creëerde de Friezen de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. Mathias Bossaerts kon de inzet echter ternauwernood van de lijn halen. Vanwege het vroege offensief van SC Cambuur leek de wedstrijd direct uit de startblokken te zijn geschoten, maar niets was minder waar. In het regenachtige Leeuwarden hadden beide ploegen veel last van de weersomstandigheden. Harde windstoten veranderde de balrichting dan ook zeer regelmatig.

Weinig kansen

Na iets meer dan tien minuten voetballen noteerde N.E.C. dan ook de eerste kans. Ditmaal was de vrije trap voor de Nijmegenaren en was het Kvida die mocht verlengen. De lange verdediger deed dit prima, maar zijn kopbal schoot rakelings naast. Ook na deze mogelijkheid bleef de wedstrijd mat en was er weinig te beleven. Na iets meer dan een kwart wedstrijd zette Mike Ndayishimiye zijn eerste geslaagde actie van de wedstrijd in. De rappe buitenspeler haalde de bal op bij ploeggenoot Leroy Labylle en ging er aan de zijkant vandoor. In de buurt van de goal trok de buitenspeler naar binnen en testte doelman Mous met een zwabberbal in de korte hoek. De poging kon, helaas voor de Nijmegenaren, relatief eenvoudig worden gepareerd. Slechts twee minuten later lag de bal er aan de overkant in. Na een corner van Maulun kon Matthew Steenvoorden binnenkoppen, nadat Branderhorst onder de bal doorging. In de periode daarna bleef het spelbeeld nagenoeg hetzelfde. N.E.C. had de bal, maar kwam moeilijk tot kansen. SC Cambuur kwam er zo nu en dan uit met een counter. Daardoor gingen beide ploegen met een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg aan de thee.

Gelijkmaker

Na de onderbreking kwam de ploeg van trainer Jack de Gier scherp uit de kleedkamer. De bal was veelal voor de Nijmegenaren en na vijf minuten resulteerde dat in een hoekschop. Via een enorme scrimmige kon Kvida uiteindelijk, in derde instantie, binnen schieten: 1-1. Na de treffer van de verdediger vocht de Nijmeegse formatie zich door het duel, waarbij het spel behoorlijk schommelde. Na twintig minuten in de tweede helft leek N.E.C. de voorsprong te pakken. Jonathan Okita stoomde door aan de linkerkant en zijn schot spatte op de paal uiteen. Vijf minuten later was het aan spits Sam Hendriks om een treffer op zijn naam te schrijven, maar een niet te missen kans bleek toch te missen. De spits schoot over de bal heen. De spanning steeg in het Cambuurstadion en het spel was niet altijd om over naar huis te schrijven. Echter zal iedereen daar maling aan hebben gehad als Jonathan Okita gedurende de laatste seconden van de wedstrijd iets meer geluk had gehad. Na een voorzet zette de buitenspeler zijn hoofd knap tegen de bal, maar op haast onmogelijke wijze tikte Mous de bal tegen de paal. De wedstrijd was direct afgelopen en dus bleef N.E.C. met 1-1 steken in Friesland.