Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 12 oktober 2018, 20:00 Goffertstadion
N.E.C.
0 1
FC Eindhoven
Voorbeschouwing N.E.C. – FC Eindhoven

Vorige week vrijdag leed N.E.C. in de uitwedstrijd tegen Almere City de eerste nederlaag van het seizoen (1-0). Thuis is de ploeg van trainer Jack de Gier nog altijd ongeslagen en die status zal de oefenmeester ook na het thuisduel met FC Eindhoven nog willen hebben. Sterker nog, met minder dan drie punten zou N.E.C. zich tegen de nummer zeventien op de ranglijst een slechte dienst bewijzen.

Door Teun van Thiel

Toch is FC Eindhoven ondanks de lage klassering geen ploeg die je moet onderschatten. Het feit dat de Brabanders op het moment in de onderste regionen van de Keuken Kampioen Divisie bivakkeren heeft namelijk vooral te maken met een desastreuze seizoensstart. De eerste vijf wedstrijden gingen namelijk stuk voor stuk verloren, maar in de laatste drie wedstrijden werden punten gehaald tegen Roda JC (0-0 in Kerkrade), Jong Ajax (0-3) en FC Twente (1-1 in Eindhoven). Niet de minste tegenstanders dus en trainer David Nascimento lijkt met zijn ploeg de weg omhoog dan ook gevonden te hebben.

Vorig seizoen wist N.E.C. de thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven met 2-1 te winnen, al gebiedt de eerlijk te zeggen dat de uitslag geen recht deed aan het spelbeeld. De Brabanders domineerden namelijk lange tijd, maar gelukkig besliste Sven Braken de wedstrijd met twee treffers in Nijmeegs voordeel. De tegentreffer kwam op naam van Kyle de Silva. Deze jaargang zijn de doelpunten nog schaars voor FC Eindhoven. In acht wedstrijden wist de ploeg zes keer te scoren en er is vooralsnog niet één speler met meer dan één treffer achter zijn naam. 

Jack de Gier zal het vanavond in ieder geval moeten stellen zonder Ole Romeny, die tegen Almere City nog in de basis begon. De jongeling is opgenomen in de selectie van Oranje onder 19, dat in het kader van de EK-kwalificatie een toernooi speelt tegen Ierland, Bosnië-Herzegovina en Faeröer Eilanden. Het leek er even op dat ook Matthias Bossaerts zou ontbreken bij N.E.C., maar na overleg met de bondscoach van Jong België mocht de verdediger toch in Nijmegen blijven om de ploeg bij te staan in de jacht naar drie punten. Welke elf vanavond aan de aftrap staan is op het moment van schrijven nog niet duidelijk, maar het doel is dat natuurlijk wel: drie punten en niks minder!

90' De wedstrijd is afgelopen
87' Gele kaart Anass Achahbar
85' Marcelo Lopes wordt gewisseld voor Rodney Klooster
74' Tom Overtoom wordt gewisseld voor Paolo Sabak
67' Gele kaart Marcelo Lopes
66' Alvin Daniëls wordt gewisseld voor Elisha Sam
62' Niels Raaijmakers wordt gewisseld voor Jarno Janssen
45' Frank Sturing wordt gewisseld voor Brahim Darri
45' Rust
44' Gele kaart Mart Dijkstra
36' Mathias Bossaerts wordt gewisseld voor Josef Kvida
32' Gele kaart Collin Seedorf
28' GOAL: Branco van den Boomen maakt de 0-1
19' Gele kaart Augustine Loof

Opstelling N.E.C.

23 Marco van Duin (K)
2 Guus Joppen
3 Rens van Eijden
6 Tom Overtoom '74
9 Sven Braken
10 Anass Achahbar
12 Mart Dijkstra
21 Leroy Labylle
30 Frank Sturing '45
44 Mathias Bossaerts '36
77 Jonathan Okita

Wisselspelers

4 Josef Kvida '36
5 Robin Buwalda
7 Brahim Darri '45
18 Kevin Jansen
20 Paolo Sabak '74
34 Terry Lartey Sanniez
71 Mike Trésor Ndayishimiye

Opstelling FC Eindhoven

1 Ruud Swinkels (K)
3 Collin Seedorf
4 Siebe van der Heyden
5 Charni Ekangamene
6 Karim Essikal
7 Alvin Daniëls '66
8 Elton Kabangu
10 Branco van den Boomen
16 Augustine Loof
17 Marcelo Lopes '85
22 Niels Raaijmakers '62

Wisselspelers

12 Guy Smit (K)
2 Rodney Klooster '85
9 Alessio Carlone
11 Samy Bourard
20 Elisha Sam '66
25 Kaj de Rooij
27 Joran Vermeulen
28 Jarno Janssen '62
30 Menno Bergsen
N.E.C. in eigen huis onderuit in frustrerend duel: 0-1

N.E.C. heeft in de eigen Bloedkuul een bizar verlies geleden tegen FC Eindhoven: 0-1. Na een stroeve beginfase kwamen de Nijmegenaren op achterstand na een ongelooflijke scheidsrechterlijke dwaling van scheidsrechter Ruperti. Waar iedereen na een redding van Ruud Swinkels rekende op een corner gaf Ruperti een doeltrap. Eindhoven profiteerde volop van de verbazing bij N.E.C. in de volgende aanval: 0-1. In de tweede helft zetten de mannen van Jack de Gier flink aan, maar konden ze de goal niet meer vinden, waardoor FC Eindhoven met drie punten vertrok uit de Goffert.

Door Shane Jebbink

Trainer Jack de Gier besloot met de afwezigheid van Ole Romeny zijn opstelling enigszins om te gooien. Hij koos voor Frank Sturing op het middenveld, wat betekende dat Anass Achahbar op de rechtervleugel opereerde. Verder werd er op rechtsback gekozen voor Guus Joppen.

Stroef begin 

Beide ploegen begonnen enigszins vertwijfeld aan het treffen in de Goffert. Deze tactieken zorgde voor een ietwat fletse beginfase van de partij. Beide ploegen genoten periodes van balbezit, zonder daadwerkelijk gevaar te kunnen stichten. Het eerste gevaar werd gesticht toen Frank Sturing de bal gelukkig meekreeg in de zestien, waarna hij de bal probeerde af te leggen op Sven Braken. Deze bal was echter niet op maat, waardoor de kans jammerlijk verloren ging. Even later vuurde Tom Overtoom met zijn rechterbeen op het doel van Ruud Swinkels na slordig balverlies van FC Eindhoven op het middenveld. De bal ging echter rakelings langs het doel. In de vijftiende minuut werd er door de spelers van N.E.C. geappelleerd voor een handsbal, nadat de bal ogenschijnlijk door de hand van een Eindhoven verdediger werd aangeraakt. Scheidsrechter Ruperti wilde de bal echter niet op de stip leggen.

Bizar doelpunt 

In de 27e minuut kwam de eerste honderd procent kans voor de Nijmegenaren. Een mooie counter werd in de voeten van Achahbar gegeven, die echter op Ruud Swinkels stuitte. Tot verbazing van iedereen gaf scheidsrechter Ruperti een doeltrap aan FC Eindhoven. De met stomheid geslagen spelers van N.E.C. konden vervolgens de 0-1 van FC Eindhoven niet voorkomen. De bal werd weggespeeld aan Branco van den Boomen, die koel bleef tegenover Marco van Duin: 0-1. Na deze op zijn minst dubieuze goal ging N.E.C. direct op zoek naar de gelijkmaker. Deze kans kregen ze via een vrije trap van Tom Overtoom, die uit het doel gebokst werd door Swinkels. Het ene bizarre moment volgde het andere: na een woordenwisseling tussen David Nascimento en Jack de Gier kreeg de trainer van N.E.C. een gele kaart gepresenteerd door Ruperti. Een afstandsschot van Jonathan Okita leek voor de gelijkmaker te zorgen, maar de bal daalde net niet snel genoeg. De kaartenregen van Ruperti kende ondertussen geen maat; ook Mart Dijkstra werd genoteerd in het boekje van de scheidsrechter. Zonder noemenswaardig gevaar te stichten zocht N.E.C. gefrustreerd de kleedkamer op.

Aanzetten

Jack de Gier greep in de rust in, met een entree van Brahim Darri. Frank sturing bleef in de kleedkamer achter. Sven Braken kwam even later goed uit na een lange bal van Kvida. De spits schoot hard op de handen van Swinkels, waarna Anass Achahbar de rebound net naast kopte. Twee minuten later kon de scherpe voorzet van Jonathan Okita niet aangeraakt worden door een speler met een rood-groen-zwart shirt aan. Niet lang daarna brak Okita weer door aan de rechterkant. Na een mooie kap waarmee hij zijn man uitschakelde schoot de vleugelflitser de bal echter op de paal. De volgende voorzet ging wederom rakelings naast: Siebe van der Heyden werkte de bal net over zijn eigen doel heen. Het leek wachten op de gelijkmaker van de Nijmegenaren die nadrukkelijk op zoek waren naar de goal. Het was echter FC Eindhoven dat het net als volgende wisten te raken. De feestvierende spelers werden echter onderbroken door Ruperti, die buitenspel gaf.

Wanhoop 

In de 63e minuut leek N.E.C. wederom op weg naar de gelijkmaker, maar de voorzet van Leroy Labylle kon door niemand worden binnengelopen. De bal leek er maar niet in te willen voor N.E.C., getuige uit nog een schot van Jonathan Okita dit het doel niet trof. N.E.C. leek het niet meer te weten en kwam er maar moeilijk aan te pas. Met nog tien minuten te gaan leek het in slaap gesuste N.E.C. zich te beseffen dat het minimaal nog een goal moest maken om een verlies in eigen huis af te wenden. Wanhopig werd de bal overgespeeld op zoek naar een opening bij FC Eindhoven. Ondanks verscheidene pogingen lukte dit het elftal van de Gier echter niet, waardoor het scorebord stokte op 0-1.

Keuken Kampioen Divisie Maandag 25 januari 2021 Jan Louwers Stadion
FC Eindhoven
21:00
N.E.C.

Stand Keuken Kampioen Divisie
1 SC Cambuur 47
2 Almere 47
3 Graafschap 41
4 NAC Breda 37
5 Go Ahead 35
6 NEC 35
7 FC Volendam 34
8 Telstar 31
9 FC Eindhoven 27
10 Roda JC 26