Eredivisie Vrijdag 26 augustus 2022, 20:00 Goffertstadion
1 1
FC Groningen
Voorbeschouwing N.E.C. - FC Groningen

Door de verschuiving van de uitwedstrijd tegen AZ heeft het even geduurd, maar vanavond staat voor N.E.C. dan eindelijk de derde wedstrijd van het seizoen op het programma. Tegenstander is FC Groningen, dat er al wél drie wedstrijden op heeft zitten en daarin de resultaten mooi afwisselde: een gelijkspel tegen Volendam, een verliespartij tegen Ajax en winst tegen Go Ahead Eagles.

De drie gespeelde wedstrijden hebben de Groningers dus vier punten opgeleverd en dat maakt dat de ploeg van trainer Frank Wormuth op de tiende plaats staat, exact één plaats boven N.E.C. De winst van de noorderlingen kwam vorige week wat gelukkig tot stand. Al na drie minuten kreeg Go Ahead Eagles-doelman Jeffrey de Lange een eigen doelpunt op zijn naam en ondanks stevig aandringen van de Deventenaren bleef het daar verder bij. FC Groningen mocht daarbij vooral doelman Verrips dankbaar zijn. Het was voor de Groningers de eerste overwinning sinds 20 maart van dit jaar.

N.E.C. zal na de winstpartij bij FC Volendam met vertrouwen aantreden in de Goffert. Gesteund door een goed gevuld stadion zullen de mannen van Rogier Meijer gaan strijden voor de eerste thuisoverwinning van het seizoen. Vorig jaar zorgde de thuiswedstrijd tegen FC Groningen voor nogal surreële taferelen. Omdat de tribunes na het inzakken van het uitvak leeg moesten blijven, waren alleen buiten de hekken van het stadion N.E.C-supporters te vinden. Vanaf daar steunden zij de ploeg, die misschien wel haar beste wedstrijd van het seizoen afwerkte. FC Groningen werd met een 3-0 nederlaag naar huis gestuurd en werd zo nu en dan van het kastje naar de muur gestuurd. Voor de laatste thuisnederlaag tegen FC Groningen moeten we terug naar 2013, toen N.E.C. met 1-4 onderuit ging.

Bij FC Groningen gaat het de laatste tijd vooral veel over spits Jorgen Strand Larsen, die openlijk zijn onvrede uit over het feit dat de clubleiding meerdere stevige biedingen van buitenlandse clubs naast zich heeft neergelegd. Wie de club deze week al wel heeft verlaten is verdediger Wessel Dammers, die naar Willem II vertrok. Vorige week had Frank Wormuth voor het eerst dit seizoen een plek in de basis ingeruimd voor Ragnar Oratmangoen, die eerder bij N.E.C. speelde.

De wedstrijd van vanavond staat onder leiding van scheidsrechter Allard Lindhout, die vorig seizoen slechts één keer een wedstrijd van N.E.C. leidde. Dat was dan wel meteen de thuiswedstrijd tegen Vitesse. Om 20.00 uur zal hij fluiten voor het begin van de wedstrijd, die ook in zijn geheel te zien zal zijn op ESPN 2.

90' Gele kaart Elayis Tavsan
90' Cyril Ngonge wordt gewisseld voor Romano Postema
88' GOAL: Ibrahim Cissoko maakt de 1-1 (Assist door Oussama Tannane)
79' Dirk Proper wordt gewisseld voor Ibrahim Cissoko
75' GOAL: Laros Duarte maakt de 0-1
67' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Pedro Marques
63' Gele kaart Oussama Tannane
63' Gele kaart Neraysho Kasanwirjo
58' Gele kaart Tomas Suslov

N.E.C. pakt een verdiend punt tegen Groningen

N.E.C. heeft een punt overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. De gasten uit het noorden leken lang op een overwinning af te stevenen door een rake vrije trap van Laros Duarte, maar dat was buiten Oussama Tannane en Ibrahim Cissoko gerekend. Tannane leverde in de slotfase een piekfijne bal af bij Cissoko, die beheerst scoorde en daarmee de eindstand op 1-1 bepaalde.

Trainer Rogier Meijer voerde één wijziging door in zijn basiself. Jordy Bruijn, die in de slotfase tegen FC Volendam in de slotfase inviel en direct scoorde, verving in de spitspositie Pedro Marques. De Portugese spits moest plaatsnemen op de reservebank.

N.E.C. schoot in de eerste helft uit de startblokken en noteerde via Oussama Tannane al in de eerste minuut van de wedstrijd een doelpoging. Het schot van de Marokkaan kon eenvoudig worden gepakt door doelman Verrips. Luttele minuten later probeerde Mikkel Duelund het vanaf de rand van de zestien, maar zijn poging mistte doel. De Nijmeegse drang naar voren resulteerde overigens ook in een vroege tegenstoot van de bezoekers. Een katachtige redding van Jasper Cillessen voorkwam echter een doelpunt van Paulos Abraham. Na de mogelijkheden vroeg in de eerste helft ging de storm liggen in het Gofferstadion. De 12.500 aanwezige supporters veerden pas weer op in de 35e minuut, toen opnieuw Duelund dicht bij een treffer was. Na een afgemeten voorzet vanaf rechts kopte de Deense vleugelaanvaller gevaarlijk op doel, maar doelman Verrips reageerde adequaat en hield opnieuw zijn doel schoon. Beide ploegen zochten na dit wapenfeit de kleedkamers op met een 0-0 tussenstand.

In de tweede helft kwam FC Groningen beter uit de kleedkamer. Zo kregen de bezoekers via Abraham een opgelegde mogelijkheid om de score te openen, maar Cillessen was het schot wederom de baas. Na ruim een uur spelen in het Goffertstadion was het dan toch de tijd voor Marques en koud in het veld kreeg hij de kans op de openingstreffer. De spits ondervond helaas te veel last van de Groningse defensie en vond daarna Verrips op zijn weg. Die misser kwam N.E.C. duur te staan, want even later lag hij aan de andere kant wel achter Cillessen. De doelman was kansloos op een geweldige vrije trap van Laros Duarte, die de bovenhoek vond.

Dat was het teken voor de Nijmeegse formatie om er nog een schepje bovenop te doen. Met Ibrahim Cissoko als invaller in de ploeg kreeg het aanvalsspel van N.E.C. plots meer sjeu en de gelijkmaker hing al snel in de lucht. Marques had die al kunnen maken toen hij weg werd gestuurd door bijna-naamgenoot Iván Márquez, maar hij wachtte te lang en kon toen nog dwarsgezeten worden door een Groningse verdediger. Twee minuten voor tijd was de defensie van de Trots van het Noorden echter geslagen en dat kwam allemaal door de heerlijke pass van Tannane. Hij vond Cissoko in het vijandelijke strafschopgebied en die legde het balletje heel beheerst in de verre hoek. Na die late 1-1 kwamen er voor beide ploegen nog kansen op de winst, maar dat was niet verdiend geweest. De goal viel ook niet meer.