Eredivisie Zondag 31 oktober 2021, 14:30 Goffertstadion
3 0
FC Groningen
Voorbeschouwing N.E.C. - FC Groningen

Het zal een bijzondere gewaarwording zijn als N.E.C. en FC Groningen vanmiddag aftrappen voor hun onderlinge treffen in de Eredivisie. Zoals bekend moeten de tribunes van De Goffert uit veiligheidsoverwegingen leeg blijven, maar mogen de Nijmegenaren haar supporters wel ontvangen op drie locaties rond het Goffertstadion. Laten we hopen dat het helpt om de punten in eigen huis te houden in de strijd tegen de nummer 15 van de ranglijst.

FC Groningen staat één plekje boven ‘de streep’ en hoewel het seizoen natuurlijk nog heel lang is, zullen ze daar in het hoge noorden niet tevreden over zijn. Toch zal de ploeg van trainer Danny Buijs met vertrouwen aantreden in De Goffert, aangezien FC Groningen een succesvolle week achter de rug heeft. Eerst werd afgelopen zondag knap met 2-0 gewonnen van AZ (doelpunten van Cyril Ngonge en Michael de Leeuw) en daarna werd in de strijd om de KNVB Beker middels een 4-0 overwinning overtuigend afgerekend met Helmond Sport. Cyril Ngonge is overigens een speler om in de gaten te houden vandaag, aangezien de Belgische aanvaller dit seizoen in tien wedstrijden al zes keer wist te scoren.

Met het vertrouwen van N.E.C. zal het na de overwinningen op FC Twente en (in mindere mate) v.v. Capelle ook wel snor zitten. Dat zou kunnen betekenen dat we een open wedstrijd tegemoet gaan, met twee ploegen die willen en durven voetballen. Onderlinge ontmoetingen tussen N.E.C. en FC Groningen leveren niet zelden spektakel (en veel doelpunten) op en in de meeste gevallen hield N.E.C. daar in de recente geschiedenis nog punten aan over ook. Van de laatste tien thuiswedstrijden tegen de Groningers verloor N.E.C. er bijvoorbeeld maar twee.

Voor de laatste keer dat N.E.C. de drie punten in eigen huis hield moeten we overigens wel even terug in de tijd. Wie de beelden van de 2-1 overwinning in 2013 er nog even op naslaat, kan het idee krijgen naar een aflevering van Andere Tijden Sport te zitten kijken, niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van Liverpool-ster Virgil van Dijk in de defensie van FC Groningen. De doelpunten van N.E.C. werden die middag gemaakt door Rens van Eijden en Soren Rieks.

Rens van Eijden zal er vanmiddag in ieder geval nog altijd niet bij zijn. Of de tegen FC Twente afwezige Mikkel Duelund en Magnus Mattsson er wel weer bij zijn is op het moment van schrijven nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat een overwinning voor beide ploegen zeer welkom is. Groningen zal weg willen komen uit de onderste regionen van de ranglijst, terwijl Rogier Meijer en zijn team daar vooral niet bij in de buurt wil komen. Tussen N.E.C. en FC Groningen zitten op de ranglijst namelijk wel zeven plaatsen, toch is het gat tussen de twee clubs maar vier punten. De afgelopen weekend ingezette lijn doortrekken dus, de mouwen opstropen en ook voor de helaas lege tribunes knokken voor wat we waard zijn. Kom op jongens!

De aftrap in De Goffert is vanmiddag om 14.30 uur. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Ingmar Oostrom, is in zijn geheel te zien op ESPN en is op de radio te volgen dankzij de mannen van RN7.

90' GOAL: Jonathan Okita maakt de 3-0 (Assist door Calvin Verdonk)
83' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Calvin Verdonk
81' Gele kaart Wessel Dammers
77' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Javier Vet
73' Mo El Hankouri wordt gewisseld voor Jørgen Strand Larsen
73' Paulos Abraham wordt gewisseld voor Patrick Joosten
70' Gele kaart Cyril Ngonge
66' Ali Akman wordt gewisseld voor Magnus Mattsson
58' GOAL: Elayis Tavsan maakt de 2-0
46' Neraysho Kasanwirjo wordt gewisseld voor Daleho Irandust
41' GOAL: Ali Akman maakt de 1-0
39' Bart van Hintum wordt gewisseld voor Marin Sverko
0' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

N.E.C. is FC Groningen de baas in eigen Goffert

Na winst op FC Twente vorige week zondag en v.v. Capelle afgelopen woensdag ging N.E.C. vanmiddag tegen FC Groningen weer op jacht naar een driepunter. De wedstrijd in de Goffert deed denken aan een wedstrijd van vorig seizoen, aangezien het stadion nagenoeg leeg was. Echter, in de omloop werd groot feest gevierd. De supporters van N.E.C. waren welkom rondom het stadion om samen op schermen en tussen de poorten door de wedstrijd te aanschouwen. De supporters werden beloond door de mannen van Rogier Meijer met drie goals, van de voeten van Akman, Tavsan en Okita!

De eerste mogelijkheid van de wedstrijd kwam al in de 3e minuut voor de thuisploeg. N.E.C. kreeg een corner, na een goede dieptepass van Souffian El Karouani. FC Groningen kon de bal echter wegwerken. Vrijwel direct daarna volgde weer een goede aanval van de Nijmegenaren. Een spectaculaire omhaal van Bruijn ging voorlangs. N.E.C. nam het initiatief in de openingsfase en Groningen had het lastig. In de 10e minuut volgde weer een kans voor de thuisploeg. Ali Akman werd de diepte ingestuurd, maar kreeg de bal niet voor het doel.

N.E.C. dicteerde in de eigen Goffert en voetbalde makkelijk. In de 24e minuut kwam er weer een poging voor de ploeg uit Nijmegen, van de voeten van Jordy Bruijn. De middenvelder schoot helaas recht op keeper Leeuwenburgh af. Aan de andere kant kwam er een voorzet van Mo El Hankouri, maar die werd weggekopt door Ivan Marquez. Vijf minuten later was het weer de thuisploeg die een enorme kans kreeg. El Karouani schoot richting de verre hoek, maar keeper Leeuwenburgh kon ternauwernood redden. Na een half uur spelen in de Goffert kwam het gevaar duidelijk vanaf de kant van de Nijmegenaren, Groningen opereerde matig. Echter, stond het nog altijd 0-0 in Nijmegen. N.E.C. moest zichzelf nu wel echt gaan belonen. In de uiterste slotfase van de eerste helft viel de bal dan toch nog goed voor N.E.C. Akman schoot de thuisploeg op voorsprong, 1-0. Na een enorme fout van El Hankouri, omspeelde Akman de Groningse keeper en schoot voor open doel binnen. N.E.C. was heer en meester in Nijmegen en ging met een 1-0 voorsprong rusten.

Na de onderbreking begonnen beide ploegen aan het tweede bedrijf. FC Groningen moest op zoek naar de gelijkmaker. In de openingsfase van de tweede helft was het Groningen die voor het eerste gevaar zorgde met Abraham, maar zijn voorzet bereikte geen medespeler. De 1-1 hing in de lucht. De volgende kans was weer voor Groningen, maar het schot van Suslov werd gepakt door Mattijs Branderhorst. Waar Groningen nadrukkelijk op zoek was naar de 1-1, maakte N.E.C. er 2-0 van in de 55e minuut. Okita schoot op keeper Leeuwenburgh, maar Tavsan was er als de kippen bij om de rebound binnen te knallen. De supporters in de omloop waren duidelijk hoorbaar feest aan het vieren na de 2-0. Na een uur spelen kwam N.E.C. weer gevaarlijk opzetten met een goede pass van Okita richting Bruijn, maar de pass werd onderschept door de keeper van FC Groningen. Met nog 20 minuten op de klok stond het nog altijd 2-0. In de 80e minuut kregen de bezoekers nog een vrije trap. De voorzet van Ngonge was goed, maar werd tot corner verwerkt. In de slotfase van de wedstrijd probeerde Groningen het nog wel, maar gevaarlijk werd de ploeg van Danny Buijs niet. In de blessuretijd perste de ingevallen Calvin Verdonk er namens N.E.C. nog een sprint uit. Okita werd bediend en maakte er op de valreep nog 3-0 van. Met drie punten voor de ploeg van Rogier Meijer kan het vizier op de volgende wedstrijd, die op zaterdag 6 november gepland staat. Dan komt SC Heerenveen op bezoek in het Goffertstadion.