Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 26 april 2019, 20:00 Goffertstadion
4 0
FC Twente
Voorbeschouwing N.E.C. - FC Twente

N.E.C. is onder leiding van trainer Ron de Groot bezig aan een opmars in de Keuken Kampioen Divisie. Natuurlijk, het voetbal is misschien nog niet oogstrelend te noemen, maar de punten worden al vier wedstrijden op rij ‘gewoon’ binnen geharkt. Vier wedstrijden, twaalf punten…het is een serie die N.E.C. die seizoen nog niet eerder op de mat wist te leggen.

Vanavond krijgen de Nijmegenaren in de vorm van FC Twente de kersverse kampioen van de Keuken Kampioen Divisie op bezoek. De Tukkers speelden afgelopen maandag in eigen huis gelijk tegen Jong AZ, maar omdat Sparta verloor van Jong PSV, kreeg de ploeg van trainer Marino Pusic in de Grolsch Veste uiteindelijk de kampioensschaal in handen. Komend jaar komt FC Twente dus weer uit in de Eredivisie, een competitie waarin N.E.C. volgend seizoen ook weer zo graag actief wil zijn. De weg ernaartoe zal dan moeten lopen via de play-offs aan het eind van het reguliere seizoen. Op het moment staat de ploeg op een positie die inderdaad recht geeft op deelname aan dat ‘toetje’, maar vlak achter N.E.C. zitten nog wat andere ploegen op het vinkentouw. Het is dus belangrijk om ook tegen FC Twente weer een goed resultaat te boeken.

Wat in Nijmeegs voordeel zou kunnen werken is het feit dat voor Twente dit seizoen de buit al binnen is. Het doel van de Tukkers is bereikt en met een kampioensfeest in de benen zouden de Twentenaren zomaar iets minder scherp kunnen zijn. Van de andere kant kunnen de Enschedeërs nu ook vrijuit voetballen, hebben ze niks meer te verliezen en is van enige druk geen sprake meer. N.E.C. doet er dus verstandig aan vooral naar zichzelf te kijken en te knokken voor wat het waard is.

Naar verwachting zal trainer Ron de Groot niet al teveel sleutelen aan zijn opstelling. Wellicht keert Joey van den Berg na een schorsing terug in de achterhoede, maar zijn vervanger Josef Kvida speelde tegen RKC Waalwijk op die positie een prima wedstrijd. Voorin lijkt de keuze voor Randy Wolters, Ferdy Druijf en Jonathan Okita vast te staan. Druijf maakte tegen RKC alweer zijn 26e doelpunt van het seizoen. Daarmee staat de spits nu in zijn eentje bovenaan de topscorerlijst van de Keuken Kampioen Divisie. Mario Engels (Roda JC) volgt op twee treffers achterstand. Ook Jonathan Okita toont zich waardevol. Hij noteerde tot dusverre 14 doelpunten en 10 assists.

In december verloor N.E.C. in Enschede met 2-0 van FC Twente. Mochten de punten vanavond naar N.E.C. gaan, dan kan deelname aan de play-offs de ploeg bijna niet meer ontgaan.

92' De reguliere speeltijd is afgelopen
87' Mike Trésor Ndayishimiye wordt gewisseld voor Paolo Sabak
85' Ferdy Druijf wordt gewisseld voor Ole Romeny
81' Guus Joppen wordt gewisseld voor Terry Lartey Sanniez
79' GOAL (penalty): Ferdy Druijf maakt de 4-0
79' PENALTY: Ferdy Druijf staat achter de bal
71' Matthew Smith wordt gewisseld voor Haris Vuckic
54' Aitor Cantalapiedra wordt gewisseld voor Mohamed Hamdaoui
46' Jari Oosterwijk wordt gewisseld voor Tom Boere
42' GOAL: Jonathan Okita maakt de 3-0 (Assist door Mike Trésor Ndayishimiye )
39' GOAL: Ferdy Druijf maakt de 2-0
33' GOAL: Mike Trésor Ndayishimiye maakt de 1-0 (Assist door Jonathan Okita)

Imponerend N.E.C. plaatst zich na ruime overwinning op FC Twente voor Play-Offs

N.E.C. heeft vanavond een uiterst belangrijke overwinning geboekt op FC Twente. De Nijmegenaren wonnen met 4-0 en verzekerde zich met die overwinning voor deelname aan de Play-Offs. De Nijmegenaren nestelen zich namelijk op de achtste positie op de ranglijst met vier punten voorsprong op de nummer elf. De Nijmeegse doelpunten kwamen op naam van Mike Ndayishimiye, Jonathan Okita en Ferdy Druijf (2x).

Door Nick van der Cammen

De overwinning van afgelopen maandag tegen RKC Waalwijk (2-1) was voor N.E.C.-trainer Ron de Groot een reden om de basiself intact te houden. Joey van den Berg, die terugkeerde van een schorsing, moest dus genoegen nemen met een plaats op de reservebank.

Moeizame openingsfase

Het eerste halfuur waren er weinig kansen te noteren. Na een kwartier spelen meldden de bezoekers zich voor het eerst dreigend voor de goal van Branderhorst. Een inzet met het hoofd van Gonzalez werd echter niet genoeg richting meegegeven, waardoor de bal ruim langs vloog. Een kleine tien minuten later produceerde de Nijmegenaren de eerste grote kans van de wedstrijd. Mike Ndayishimiye toverde met de bal door de defensie en manoeuvreerde zichzelf in kansrijke positie, zijn poging verdween helaas voorlangs. De kans voor de Belg zorgde voor verwarring in de Twentse defensie, want enkele ogenblikken later werd een vrij risicoloze voorzet van N.E.C. bijna verkeerd ingeschat door Gonzalez en Drommel, waardoor er bijna een eigentreffer van eerstgenoemde kon worden gecommuniceerd.

Flitsend N.E.C.

Twee minuten na het dubieuze moment kwam N.E.C. alsnog op voorsprong. De Nijmegenaren onderschepten een vlot lopende aanval van de bezoekers en Jonathan Okita werd de ruimte ingestuurd. De buitenspeler leverde de bal vervolgens keurig af op het hoofd van de vrijlopende Mike Ndayishimiye, die op zijn beurt doelman Drommel verschalkte: 1-0. Het doelpunt bleek een startschot van een Nijmeegs doelpuntenfestijn. Ruim vijf minuten later noteerde de Nijmeegse formatie het tweede doelpunt van de avond. Ferdy Druijf liep met grote passen voorbij de defensie van de bezoekers en ook de uitkomende doelman kon geen redding meer brengen. De doelpuntenproductie voor de rust bleek echter nog niet uitgewerkt. Ook Jonathan Okita, die eerder al twee assists op zijn naam schreef, nam een treffer voor zijn rekening. Al dan niet met wat fortuin kreeg de Duitser een afvallend schot van Ndayishimiye tegen zijn been, waarna de bal de lange hoek vond: 3-0. Met die tussenstand zochten beide ploegen de kleedkamers op.

Heft in handen

Ook na de onderbreking hield N.E.C. het initiatief, al creëerden beide ploegen weinig grote kansen. Randy Wolters probeerde het vanuit kansrijke positie van afstand, maar zijn schot vond geen doel. Op het uur spelen leek FC Twente dichterbij de Nijmegenaren te komen, maar een treffer van Ricardinho werd afgevlagd voor buitenspel. Een kwartier later leek N.E.C. de 4-0 aan te tekenen, maar de poging van Druijf belandde in het zijnet. Toch wist N.E.C. de 4-0 nog op het scorebord te krijgen, want tien minuten voor het eind van de wedstrijd leverde een omhaal van Mathias Bossaerts een penalty op voor hands van een Twentse verdediger. Ferdy Druijf faalde wederom niet oog in oog met Joël Drommel. Na de vierde treffer voetbalden de Nijmegenaren de wedstrijd uit en plaatst N.E.C. zich voor de nacompetitie.