KNVB Beker Donderdag 21 januari 2021, 18:45 Goffertstadion
3 2
Fortuna Sittard
Voorbeschouwing N.E.C. - Fortuna Sittard

De manier waarop is misschien niet echt de meest heroïsche (N.E.C. heeft al twee speelrondes overleefd zonder daadwerkelijk in actie te hoeven komen), maar feit is dat de ploeg van Rogier Meijer vanavond uitkomt in de achtste finale van het nationale bekertoernooi. Tegenstander is Fortuna Sittard, dat uitkomt in de Eredivisie en het daar sinds het aantreden van trainer Sjors Ultee zeer goed doet.

Van de laatste vier wedstrijden in de Eredivisie wist Fortuna Sittard er drie te winnen. Zo werd afgelopen weekend nog met 0-2 gewonnen bij PEC Zwolle en werden twee weken ook al drie punten mee naar huis genomen vanuit Heerenveen (1-3). Nog een week eerder wonnen de Limburgers in eigen huis met 2-1 van RKC. Het zorgt er al met al voor dat de ploeg op het moment op een keurige elfde plek op de ranglijst staat. Fortuna kwam in de vorige ronde in de strijd om de KNVB Beker overigens wél in actie. In Kerkrade werd Roda JC toen met 0-2 verslagen.

Een van de belangrijke spelers in de selectie van Fortuna Sittard speelde vorig seizoen nog op huurbasis voor N.E.C. Zian Flemming wist tot nu toe al zes keer te scoren in de competitie en deed dat afgelopen weekend ook op zeer fraaie wijze tegen zijn oude werkgever PEC Zwolle. Toch is Flemming zeker niet de enige speler die goed in de gaten zal moeten worden gehouden. Ultee kan namelijk beschikken over heel wat spelers met een aardige staat van dienst in de Eredivisie. Net als Zian Flemming wist bijvoorbeeld ook aanvaller Sebastian Polter al zes keer het net te vinden en op het middenveld vinden we ervaren mannen als Mats Seuntjens en Ben Rienstra terug.

Bij N.E.C. gaat het na een paar moeizame speelronden (verlies tegen TOP Oss en Telstar) de laatste twee wedstrijden gelukkig weer wat beter. Afgelopen zondag werd doelpuntloos gelijkgespeeld tegen kampioenskandidaat SC Cambuur. Een week eerder vocht de ploeg zich knap terug na een 0-2 achterstand tegen SC Excelsior. Na 90 minuten stond toen alsnog een 3-2 overwinning op het scorebord.

De laatste keer dat N.E.C. en Fortuna Sittard tegenover elkaar stonden was afgelopen najaar, toen in Sittard een besloten oefenwedstrijd werd afgewerkt. Het was de debuutwedstrijd van Terell Ondaan en gescoord werd er die middag niet. Aan beide kanten ontbraken de nodige spelers en werd volop gewisseld, dus al te veel waarde kan aan die uitslag niet opgehangen worden. N.E.C. zal waarschijnlijk een goede dag moeten hebben om een goed resultaat te boeken tegen een 'Fortuna Sittard in vorm', maar onmogelijk is het natuurlijk allerminst. Het zal in ieder geval moeten beginnen bij één ding: strijd! Mouwen omhoog en knokken voor rood, zwart en groen!

De aftrap is vanavond om 18.45 uur. De wedstrijd is te zien op ESPN 2 en staat onder leiding van scheidsrechter Kevin Blom.

120' Einde extra tijd
118' Rangelo Janga wordt gewisseld voor Anton Fase
115' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Kevin Bukusu
106' De tweede helft is begonnen
105' Rust
104' GOAL: Zian Flemming maakt de 3-2
103' GOAL: Thomas Beekman maakt de 3-1
101' Emil Hansson wordt gewisseld voor Arian Kastrati
98' GOAL: Jordy Bruijn maakt de 2-1
96' PENALTY: Jordy Bruijn staat achter de bal
91' De extra tijd begint
90' De reguliere speeltijd is afgelopen
83' Jorrit Smeets wordt gewisseld voor Mickaël Sylvian Tirpan
72' Dirk Proper wordt gewisseld voor Édgar Barreto
65' GOAL: Rangelo Janga maakt de 1-1 (Assist door Souffian El Karouani)
60' GOAL: Zian Flemming maakt de 0-1
57' Samuel Moutoussamy wordt gewisseld voor Mats Seuntjens
57' Lisandro Varelo Semedo wordt gewisseld voor Zian Flemming
57' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Jonathan Okita
57' Mathias de Wolf wordt gewisseld voor Thomas Beekman
49' Ben Rienstra wordt gewisseld voor George Cox

N.E.C. klopt Fortuna en voegt zich bij de laatste acht

N.E.C. heeft de kwartfinale van het TOTO KNVB Bekertoernooi bereikt. Fortuna, een stabiele middenmoter uit de Eredivisie, werd in de Goffert na verlenging geklopt: 3-2.

Het bekeravontuur van N.E.C. startte in dit bijzondere seizoen pas in januari en het kreeg meteen de kans om voor het eerst sinds 2014 de kwartfinale te halen. Om dat te bewerkstelligen moest Fortuna Sittard, de nummer elf van de Eredivisie, verslagen worden in het Goffertstadion en die ploeg trachtte het vertrouwen bij N.E.C. zo snel mogelijk weg te nemen door druk te zetten op de achterste lijn. Daardoor kwam de ploeg van trainer Rogier Meijer moeilijk aan voetballen toe, maar kansen voor de gasten uit Limburg kwamen er ook niet echt. Zodoende verstreken de eerste twintig minuten zonder noemenswaardige gebeurtenissen.

Er werd al gauw duidelijk dat de wedstrijd het niet van zijn amusementswaarde moest hebben. Meer dan tegenhouden lukte N.E.C. niet, maar daardoor kwam het aanvallend onmachtige Fortuna ook niet tot doelrijpe mogelijkheden. In de eerste helft werd Mattijs Branderhorst, de doelman aan Nijmeegse zijde, ondanks het vele balbezit voor Fortuna niet vaak getest. Na ruim veertig minuten was hij wel kansloos toen een bal gevaarlijk voorlangs werd gegeven. Een doelpunt leverde dat echter niet op, omdat Samuel Moutoussamy bij de tweede paal een teenlengte tekort kwam om de bal in het lege doel te lopen.

De Nijmegenaren haalden met 0-0 de rust en probeerden in het tweede bedrijf iets meer risico te nemen. Het zorgde ervoor dat de bal iets vaker op de Sittardse helft te vinden was en de ploeg van Meijer zo nu en dan gevaar wist te stichten voor het doel van Alexei Koselev, de keeper van Fortuna. De Moldaviër daadwerkelijk aan het werk zetten was wel nog iets te veel gevraagd voor N.E.C. Het eerste Limburgse moment in de tweede helft was wel meteen raak. Een lukrake lange bal eindigde voor de voeten van ex-N.E.C.'er Zian Flemming, die geen medelijden had met zijn voormalig ploeggenoten en de 0-1 binnenprikte.

Lang konden de gasten niet van de voorsprong genieten. Souffian El Karouani bezorgde de bal nog geen vijf minuten later op het voorhoofd van Rangelo Janga, die de 1-1 tegen de touwen kopte en N.E.C. daarmee toch weer terug in de wedstrijd bracht. Dat hadden de mannen van Meijer even nodig. Met invallers als Jonathan Okita en Thomas Beekman kwam er steeds meer geloof in de ploeg dat er toch wel wat mogelijk was en Fortuna kon even niet anders dan gokken op de uitbraak. Tien minuten voor tijd had Okita zelfs de 2-1 op zijn schoen, maar vanaf de rand van de zestien was zijn schot met links niet krachtig genoeg.

Duidelijk was wel dat het momentum nu aan Nijmeegse zijde lag en het was eigenlijk ook zonde dat N.E.C. in het laatste kwartier van de reguliere speeltijd geen doelpunt meer wist te maken. Het draaide dan ook op verlenging uit en daarin kregen de Nijmegenaren al vroeg een uitgelezen kans op een doelpunt. Cas Odenthal werd omlaag getrokken in het strafschopgebied, waarna scheidsrechter Blom naar de stip wees en Jordy Bruijn mocht aanleggen. Hij faalde niet, maakte er 2-1 van en zag dat N.E.C. drie minuten later nog een keer scoorde. Thomas Beekman stond op de juiste plek en tikte de rebound in nadat de kopbal van Janga nog gepakt werd.

Toch werd het even later weer spannend. Flemming stond weer aan het einde van een lange bal en scoorde voor de tweede keer (3-2), waardoor de spanning in het tweede deel van de verlenging om te snijden was. De gasten uit Sittard pompte de bal er continu in, maar met dank aan de uitblinkende doelman Branderhorst ging hij er niet meer in en hield N.E.C. stand. Daardoor plaatst de ploeg zich voor het eerst sinds 2014 weer voor de kwartfinale van het bekertoernooi, waarin het hoe dan ook een thuiswedstrijd zal spelen. Wie de tegenstander zal zijn, wordt zaterdag aanstaande bekend.