Jupiler League Vrijdag 23 februari 2018, 20:00 Goffertstadion
1 1
Fortuna Sittard
Voorbeschouwing: N.E.C. – Fortuna Sittard
Vanavond vindt in De Goffert de wedstrijd plaats waar al een tijdje naar werd uitgekeken. Fortuna Sittard, tot voor kort dé concurrent in de titelstrijd komt namelijk op bezoek in Nijmegen. De winnaar van het treffen doet goede zaken op de ranglijst en voor beide ploegen geldt dat ze een overwinning sowieso wel kunnen gebruiken. De resultaten van de laatste weken zijn namelijk voor zowel N.E.C. als Fortuna Sittard niet om over naar huis te schrijven.

N.E.C. ging afgelopen vrijdag stevig over de knie bij MVV. In Maastricht werd het afgetekend 4-1 voor de Limburgers, die – eerlijk is eerlijk - een meer dan verdiende overwinning boekten. Voor N.E.C. was het de vierde uitnederlaag op rij en al dat puntverlies heeft er voor gezorgd dat de voorsprong op de achtervolgende ploegen (Jong Ajax buiten beschouwing gelaten) geslonken is. De voorsprong op Fortuna Sittard bedraagt nog vier punten, maar ook FC Emmen is, op één punt achter de Fortunezen, inmiddels aangehaakt in de wedloop richting de titel.

Voor Fortuna Sittard loopt de tweede seizoenshelft overigens ook allesbehalve naar wens. Er waren in Sittard nogal wat perikelen rond de inmiddels weggestuurde trainer Sunday Oliseh en ook de sportieve prestaties waren ronduit teleurstellend. Afgelopen vrijdag werd in eigen huis met 1-1 gelijkgespeeld tegen Telstar, maar de vier wedstrijden daarvoor werden allemaal verloren. Aan interim-trainer Claudio Braga, inmiddels ondersteund door kersverse assistent-trainer Kevin Hofland, de taak om de boel in Sittard weer op de rit te krijgen.

N.E.C.-trainer Pepijn Lijnders heeft diezelfde taak in Nijmegen. Een overwinning op Fortuna is een must aangezien elk ander resultaat zorgt dat de spanning in de strijd om promotie alleen maar verder zal toenemen. Bovendien kunnen selectie en supporters sowieso wel een oppepper gebruiken na de nederlaag in Maastricht. Lijnders kan tegen Fortuna Sittard beschikken over een complete selectie. Schorsingen zijn er niet en op het moment van schrijven is de ziekenboeg helemaal leeg. Een goede zaak natuurlijk, want het mag dan misschien een wedstrijd worden tussen twee ploegen die de goede vorm niet echt te pakken hebben, het is gezien de stand op de ranglijst wel een heuse topper in de Jupiler League die hoe dan ook gewonnen moet worden. Mouwen opstropen dus, publiek erachter en met zijn allen knokken voor het enige resultaat dat telt: winst!
88' Jorrit Smeets wordt gewisseld voor Lazor Kojic
82' GOAL: Arnaut Groeneveld maakt de 1-1 (Assist door Anass Achahbar)
79' Todd Cantwell wordt gewisseld voor Lars Hutten
78' GOAL: Todd Cantwell maakt de 0-1
75' Gele kaart Todd Cantwell
72' Guus Joppen wordt gewisseld voor Michael Heinloth
63' Gele kaart Mart Dijkstra
61' Sven Braken wordt gewisseld voor Anass Achahbar
57' Gele kaart Frank Sturing
37' Aykut Özker wordt gewisseld voor Miguel Santos
27' Mohamed Rayhi wordt gewisseld voor Steeven Langil
13' Gele kaart Lisandro Semedo

N.E.C. speelt in eigen huis gelijk tegen Fortuna Sittard
Vrijdagavond ontving N.E.C. in het Goffertstadion Fortuna Sittard, de nummer drie van de Jupiler League. Dat er sprake was van een kraker was te merken bij de opkomst van het duel: Een groot spanddoek werd onthuld en duizenden papieren in de clubkleuren van N.E.C. werden omhooggehouden. Uiteindelijk mocht het niet baten, want de wedstrijd eindigde in een gelijkspel door twee doelpunten die vlak achter elkaar en vlak voor het einde van de wedstrijd vielen. Door de puntendeling bedraagt de voorsprong van N.E.C. op Fortuna Sittard nog altijd vier punten.

N.E.C. startte met een aantal wijzigingen ten opzichte van het vorige duel in Maastricht: Frank Sturing en Guus Joppen kregen een plekje in de defensie en Ferdi Kadioglu keerde terug op het middenveld. Laatstgenoemde deed het publiek in de 10e minuut even opveren, door met de bal aan de voet een aantal Fortuna-spelers achter zich te laten en zo Sven Braken vrij te spelen. Zijn veelbelovende voorzet resulteerde echter in een corner, die na een goede redding van doelman Özer wederom over de achterlijn verdween. Enkele minuten later was scheidsrechter Van den Kerkhof genoodzaakt om de eerste gele kaart van de wedstrijd te trekken, na een overtreding van Saddiki op Breinburg.

Ook de volgende doelpoging was voor de Nijmegenaren. Ditmaal was het Rayhi die vrijwel uit het niets een schietkans kreeg, maar zijn inzet miste kracht en de juiste richting. Zo kon er na twintig minuten voetballen geconcludeerd worden dat N.E.C. één grote kans mocht noteren en dat Fortuna Sittard daar vooralsnog weinig tegenover had weten te stellen, maar er kon niet gesproken worden van de vlammende start waarop de Nijmeegse supporters gehoopt hadden. Even later  werd Arnaut Groeneveld aangespeeld op links, en na een eerdere mislukte poging kwam hij nu wél zijn directe tegenstander voorbij. Met zijn voorzet bracht hij Sven Braken in stelling, maar de spits zag zijn poging gekraakt worden nadat hij van dichtbij uit de draai had geschoten.

Een tegenvaller voor N.E.C. was dat de wedstrijd er voor Mohamed Rayhi al in de eerste helft op zat wegens een blessure. Zijn vervanger was Steeven Langil, die juist net weer fit was verklaard. Ook Fortuna Sittard kon echter niet lang met de startende elf spelers blijven staan, want doelman Özer kon na 35 minuten niet meer verder nadat hij eerder al hard in aanraking was gekomen met de paal. Reservedoelman Miguel Santos betrad zodoende het veld voor het restant van de wedstrijd.

Vlak voor rust was het weer Groeneveld die het gevaar stichtte voor de Nijmegenaren, maar zijn lage voorzet leverde uiteindelijk niks op. Ook de ingevallen Langil probeerde het daarna, maar zijn afstandsschot ging naast. Pas in de negen minuten durende blessuretijd wist Fortuna voor het eerst gevaar te stichten. Na een diepe bal van Schuurs schoot Stokkers hard en laag in, maar Delle bracht redding.

Beide ploegen startten de tweede helft met dezelfde namen als waarmee ze de eerste helft geëindigd waren. Na vijftig minuten voetballen waren het de bezoekers die het dichtst bij de openingstreffer kwamen, maar de kopbal van Perr Schuurs verdween rakelings over de goal.

Vervolgens was de eerste gele kaart van de tweede helft voor Frank Sturing, omdat hij moest ingrijpen na een ongelukkige pas van Guus Joppen. Het publiek veerde pas echt op toen doelman Miguel Santos de bal zo in de voeten schoof bij Ferdi Kadioglu en de jongeling het van grote afstand probeerde, maar de bal verdween naast. Diezelfde Kadioglu werd even later in kansrijke positie gebracht door Achahbar, maar wist hier geen succesvol vervolg aan te geven.

Langzaamaan begon de tijd te dringen voor de ploegen, met nog dik twintig minuten op de klok. Ook het publiek werd zich hiervan bewust en ging meer en meer achter haar ploeg staan in het vrijwel volledig uitverkochte Goffertstadion. Lijnders wisselde nog een keer: Nadat eerder al Achahbar in de ploeg was gekomen voor Sven Braken, mocht nu Michael Heinloth in de plaats van Guus Joppen opdraven voor het slotstuk. Na een mislukte voorzet van deze Heinloth belande de bal bij Groeneveld, die op zijn beurt met een fraai hoogstandje Calvin Verdonk bereikte. De voorzet van de linksback werd echter nét voordat Langil kon uithalen verwerkt door de achterhoede van de Limburgers. Enkele minuten later belandde een voorzet van Semedo via Delle voor de voeten van Cantwell. De middenvelder kon de bal gemakkelijk binnenschuiven en de bezoekers zodoende in de 78e minuut op 0-1 zetten. De voorsprong voor de Limburgers duurde echter niet lang, want na een uitstekende actie van Achahbar schoot Arnaut Groeneveld oog in oog met doelman Miguel Santos raak: 1-1, met nog een kleine tien minuten te gaan. N.E.C. zette aan, met het publiek als twaalfde man. Het leidde nog tot een kopbal van Achahbar, maar zijn inzet miste kracht en werd daardoor niet erg gevaarlijk. Het was tevens het laatste balcontact van de wedstrijd, want daarna floot arbiter Van den Kerkhof voor het einde en bezegelde daarmee het gelijke spel tussen de twee ploegen.