KNVB Beker Zondag 21 april 2024, 18:00 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
1 0
Voorbeschouwing Roda JC - N.E.C.

Vanavond staat in de vierde speelronde van Keuken Kampioen Divisie voor N.E.C. een heuse kraker op het programma. In Roda JC treft de ploeg van trainer Jack de Gier in Kerkrade namelijk een van de ploegen die voorafgaand aan het seizoen door veel mensen als concurrenten voor de bovenste plaatsen werden gezien.

De Limburgers degradeerden afgelopen seizoen uit de Eredivisie en er zal Robert Molenaar en zijn mannen veel aan gelegen zijn om het verblijf een divisie lager tot één jaar te beperken. Maar goed, zo zijn er meer ploegen natuurlijk en één daarvan is N.E.C., dat er op ranglijst op dit moment net wat beter voor staat. Waar N.E.C. vorige week tegen FC Dordrecht de eerst thuisoverwinning van het seizoen kon noteren (1-0), leed Roda JC juist de eerste nederlaag van deze jaargang. In Enschede was FC Twente met 3-1 te sterk, nadat Roda nog wel eerst op voorsprong was gekomen.

In de eerste twee speelronden noteerde Roda JC twee winstpartijen. In de eerste wedstrijd van het seizoen werd Jong Ajax in Kerkrade met 2-1 verslagen. Een week later werd Almere City in eigen huis met dezelfde cijfers aan de zegekar gebonden. Opvallend detail: alle vier doelpunten in die twee wedstrijden werden gemaakt door aanvaller Mario Engels, die bij de treffer in Enschede bovendien de assist wist af te leveren. Het moge duidelijk zijn wie dé speler is om in de gaten te houden aan Limburgse zijde. Die taak zal zijn weggelegd voor aanvoerder Rens van Eijden, die voor het eerst dit seizoen in ieder geval niet Josef Kvida naast zich in de verdediging zal hebben staan. De Tsjech is opgeroepen voor een interland met Jong Tsjechië. Ole Romeny heeft zich gemeld bij Oranje O19 en zal het treffen met Roda JC ook aan zich voorbij moeten laten gaan.

N.E.C. kende deze week een rustig einde van de transferperiode. Er kwam de laatste dagen niemand meer bij en ook uitgaande transfers hebben de revue niet gepasseerd. Toch vertrok in de persoon van doelman Gino Coutinho een speler uit de Goffert. De doelman heeft besloten een punt achter zijn carrière te zetten. Slecht nieuws voor N.E.C. (dat plotseling een keeper minder tot zijn beschikking heeft), maar goed nieuws voor keeper Norbert Alblas, die in de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht zijn debuut maakte en dat bijzonder verdienstelijk deed. Ook tegen Roda JC zal de van Jong Ajax overgekomen doelman weer onder de lat staan. Roda JC voegde aan het eind van de transferwindow nog wel een speler aan de selectie toe. De Finse spits Tim Vayrynen kwam transfervrij over van Hansa Rostock en zou tegen N.E.C. zijn debuut kunnen maken.

In 2016 speelden N.E.C. en Roda JC voor het laatst tegen elkaar in Kerkrade. Kevin Mayi scoorde destijds het enige doelpunt van die wedstrijd. Zaterdagavond wordt om 20.45 uur afgetrapt in het Parkstad Limburg Stadion. De wedstrijd zal in goede banen geleid worden door Bas Nijhuis.

94' De wedstrijd is afgelopen
93' Brahim Darri wordt gewisseld voor Guus Joppen
84' Anass Achahbar wordt gewisseld voor Mart Dijkstra
83' Mohamed el Makrini wordt gewisseld voor Mart Remans
81' GOAL (penalty): Anass Achahbar maakt de 2-3 (Assist door Jonathan Okita)
78' Mathias Bossaerts wordt gewisseld voor Robin Buwalda
76' GOAL: Sven Braken maakt de 2-2 (Assist door Norbert Alblas (K))
62' Gele kaart Mario Engels
59' Chance Simakala wordt gewisseld voor Tim Väyrynen
58' GOAL: MItchell Paulissen maakt de 2-1 (Assist door Mario Engels)
45' Gyliano van Velzen wordt gewisseld voor Ognjen Gnjatic
29' GOAL: Jonathan Okita maakt de 1-1 (Assist door Anass Achahbar)
7' GOAL: Mario Engels maakt de 1-0 (Assist door Livio Milts)

N.E.C. is Roda JC de baas in knotsgek duel

N.E.C. heeft zich vanavond een uitstekende dienst bewezen door de uitwedstrijd op bezoek bij Roda JC winnend af te sluiten. De ploeg van trainer Jack de Gier lachte na een knotsgek duel het laatst: 2-3. De doelpunten kwamen op naam van Jonathan Okita, Sven Braken en Anass Achahbar. Daarnaast was de rol van Norbert Alblas cruciaal met diverse belangrijke saves én een assist. Door de overwinning nestelen de Nijmegenaren zich in de bovenste regionen van de Keuken Kampioen Divisie.

Door Nick van der Cammen

Bij N.E.C. was er één wijziging in de basisformatie ten opzichte van vorige week. Josef Kvída ontbrak vanwege interlandverplichtingen, waardoor Mathias Bossaerts zijn debuut voor de Nijmegenaren mocht maken. Beide ploegen begonnen met aanvallende intenties aan de wedstrijd. Zo kon het eerste schot al na iets meer dan een minuut worden genoteerd. De poging kwam op naam van Milts, maar was een makkelijke prooi voor Norbert Alblas. Even later was het Overtoom die door middel van een vrije trap voor het eerst mocht aanleggen. Zijn schot belandde een halve meter naast het doel. Na zeven minuten volgde dan toch de openingstreffer aan Limburgse kant. Livio Milts kon makkelijk doorstomen over de rechterkant van het veld en bezorgde de bal panklaar voor de voeten van Mario Engels. De spits mistte niet en zorgde voor de 1-0 tussenstand.

Overhand

Na de treffer van Roda JC waren het de Nijmegenaren die het initiatief namen. Vooral in de persoon van Jonathan Okita was er de nodige dreiging. Met iets meer dan een kwartier spelen schoof Labylle de bal richting de penaltystip, waar de rappe buitenspeler klaarstond om binnen te schieten. De bal kon echter nog ternauwernood worden geblokt en tot corner verwerkt. Tien minuten later mocht N.E.C. dan alsnog juichen. Na een geweldig uitgespeelde aanval konden Sven Braken en Anass Achahbar de combinatie aangaan. Laatstgenoemde werd daarbij alleen op doelman Muyters afgestuurd, maar de middenvelder was niet zelfzuchtig en leverde de bal bij de volledig vrijstaande Okita af. Met een laag diagonaal schot kon de Belg de gelijkmaker op het scorebord zetten: 1-1. Ook na de gelijkmaker bleef N.E.C. de bepalende ploeg in het Parkstad Limburg Stadion. Met de inlopende Van Eijden en de uitstekend spelende Achahbar creëerden de Nijmegenaren continu een mannetje meer op het middenrif, waardoor Roda JC nagenoeg niet meer aan voetballen toekwam. Op slag van rust probeerde Braken het nog met een artistieke omhaal, maar zijn inzet haalde de goal niet. Beide ploegen zochten de kleedkamers om die reden op met een 1-1 stand.

Moeizame start

Na de onderbreking zorgde Alblas direct voor een cruciale redding op een kopbal van Paulissen. De Limburgers kramen beduidend scherper het veld op en kropen zo nu en dan uit hun schulp. Dat zorgde er direct voor dat er counterkansen in de lucht hingen voor N.E.C. De ploeg van trainer Jack de Gier werd van daaruit snel gevaarlijk via opnieuw Okita, maar de aanval werd niet tot doelpunt bekroond. Na een klein uur spelen kwam de thuisploeg toch weer op voorsprong. Na een ogenschijnlijke overtreding op Achahbar kon Roda JC er razendsnel uit, waardoor Engels en Paulissen samen op Alblas af gingen. Het doelpunt kwam op naam van Mitchel Paulissen, nadat Engels de bal aflegde. N.E.C. probeerde na de

tegenslag de draad van de eerste helft weer op te pakken, maar daarvoor moesten er nog wel een paar tandjes bij.

Sterke periode

Toch wist N.E.C. de wedstrijd steeds meer naar haar hand te zetten. Zo kopte Braken naast, vond Okita met een kopkans de handschoenen van Muyters en vuurde Achahbar een vrije trap in het zijnet. Toch kreeg Roda JC dé kans om de wedstrijd in het slot te gooien. Engels kwam na een scrimmage één op één te staan met Alblas, maar zijn stift toucheerde de lat. Twee minuten later was het aan de andere kant raak en mocht de Nijmeegse formatie juichen. De assist kwam op naam van de opnieuw belangrijke Norbert Alblas, want zijn diepe uittrap lanceerde Sven Braken. De spits behield zijn voorsprong op de verdedigers en bleef ijzig koel tegenover Muyters: 2-2. De nieuwe gelijkmaker blies nieuw leven in het Nijmeegse spel en dit zorgde direct voor een nieuw hoogtepunt. Tien minuten voor tijd creëerde Lartey-Sanniez en Okita de zoveelste goedlopende aanval via de rechterkant en wanneer laatstgenoemde wilde uithalen, werd de buitenspeler met een forse tackle geraakt. Scheidsrechter Nijhuis kon niet anders dan naar de stip wijzen en N.E.C. kreeg de penalty. Achahbar faalde niet en bepaalde de stand op 2-3. Na de strafschop drong Roda JC aan en meerdere malen was het Alblas die de bal wonderschoon uit zijn goal hield. De goede teamprestatie zorgde ervoor dat N.E.C. met een 2-3 overwinning, en de drie punten, terug kon reizen naar Nijmegen.