Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 29 maart 2019, 20:00 Goffertstadion
1 2
Jong Ajax
Voorbeschouwing N.E.C. - Jong Ajax

Afgelopen zondag werd in Rotterdam door Sparta een einde gemaakt aan de lange reeks zonder nederlagen waaraan N.E.C. bezig was. Op het Kasteel werd het 1-0 voor de gastheren, die aan een treffer van Ragnar Ache genoeg hadden voor drie punten. Ache was eerder ook al dicht bij een treffer geweest toen hij in het begin van de wedstrijd de paal raakte nadat de bal N.E.C-doelman Branderhorst al voorbij was. Aan de andere kant kopte Josef Kvída in de slotminuut bijna de gelijkmaker binnen, maar ook bij hem stond de paal in de weg. In de rebound leek Randy Wolters alsnog te kunnen scoren, maar de aanvaller raakte de bal allesbehalve goed.

Eerlijk gezegd was de overwinning van Sparta een terechte. N.E.C. haalde het niveau van een week eerder, toen FC Den Bosch met 5-0 verslagen werd, bij lange na niet en dat zal vanavond in de eigen Goffert dus anders moeten als Jong Ajax de tegenstander is. Tegen de Amsterdammers hebben de mannen van Jack de Gier sowieso nog wat recht te zetten, gezien de smadelijke 4-0 nederlaag die eerder dit seizoen op Sportpark De Toekomst geleden werd. N.E.C. kreeg die avond een klap te verwerken in de vorm van treffers van Dani de Wit, Kaj Sierhuis, Václav Cerny en Che Nunnely en stelde daar zelf bitter weinig tegenover. Het zou moeten kunnen zorgen voor een selectie die uit is op sportieve wraak.

Waar N.E.C. afgelopen weekend met lege handen bleef, speelde Jong Ajax met 3-3 gelijk tegen Jong FC Utrecht. De Amsterdammers kwamen met 2-0 en 3-2 voor, maar moesten uiteindelijk toch genoegen nemen met één punt. Het bracht Jong Ajax op de twaalfde plek op de ranglijst, één plekje hoger dan N.E.C. dat een punt minder heeft dan de Ajacieden.

N.E.C. zal vanavond in eigen huis moeten winnen om bij te blijven bij de ploegen die strijden om een play-off ticket. Bij winst kan de ploeg zomaar een paar plekken stijgen op de ranglijst – zelfs de achtste plaats is theoretisch gezien binnen handbereik – maar bij verlies zou een gaatje kunnen ontstaan met de ploegen boven N.E.C.

Van de laatste zes wedstrijden wist Jong Ajax er eentje te winnen (0-2 bij Telstar), verder werd één keer verloren (2-1 bij TOP Oss) en vier keer gelijkgespeeld (tegen FC Den Bosch, FC Eindhoven, Jong AZ en Jong FC Utrecht). De wedstrijd daarvoor werd wel stevig gewonnen tegen Roda JC. In Amsterdam kregen de Limburgers met 5-1 op de broek.

96' De wedstrijd is afgelopen
94' Gele kaart Lassina Traoré
90' Victor Jensen wordt gewisseld voor Jasper ter Heide
88' GOAL: Lassina Traoré maakt de 1-2
85' Randy Wolters wordt gewisseld voor Mike Trésor Ndayishimiye
83' Gele kaart Guus Joppen
64' Gele kaart Josef Kvida
64' Rode kaart Joey van den Berg
62' Nicolas Kühn wordt gewisseld voor Ché Nunnely
26' Gele kaart Randy Wolters
23' GOAL: Vaclav Cerny maakt de 1-1 (Assist door Lassina Traoré)
9' GOAL: Ferdy Druijf maakt de 1-0 (Assist door Randy Wolters)

N.E.C. met tien man ten onder na hectische slotfase

N.E.C. heeft vanavond voor de tweede keer op een rij verloren. Jong Ajax was vanavond met 1-2 te sterk in de Goffert. De Nijmegenaren speelden ruim een halfuur met tien man, nadat Joey van den Berg een rode kaart ontving. N.E.C. startte voortvarend en kwam binnen tien minuten via Druijf op voorsprong, echter zorgden treffers van Cerny en Traoré ervoor dat de goal van de N.E.C.-spits te niet werd gedaan. Door de nederlaag zakt N.E.C. terug naar de veertiende positie in de Keuken Kampioen Divisie.

Door Nick van der Cammen

Jack de Gier ruimde in zijn basiself weer eens een plekje in voor Terry Lartey Sanniez. De geboren Amsterdammer, die tevens vorig jaar kampioen werd met Jong Ajax, verving de tegen Sparta Rotterdam geblesseerd geraakte Mathias Bossaerts. Door de blessure van de Belg schoof Josef Kvida door naar het centrum, waardoor Lartey Sanniez de linksbackpositie kon innemen.

Scherpe start

Ondanks dat er in de beginminuten weinig kansen te noteren waren, startten beide ploegen met de nodige dreiging. N.E.C. liet de bal voornamelijk aan Jong Ajax en probeerde in de omschakeling toe te slaan. De Nijmegenaren bleken daarin uiterst efficiënt. De eerste tegenaanval leverde na negen minuten spelen direct de eerste treffer op. Na een individuele actie van Randy Wolters over de linkerflank was het Ferdy Druijf die subtiel kon binnen tikken. Na de openingstreffer behielden de Nijmegenaren enige tijd het initiatief. Echter richtte Jong Ajax zich alweer snel op en trokken het spel naar zich toe. Toch was N.E.C. enkele minuten later heel dicht bij de 2-0. Mart Dijksta zette Jonathan Okita vrij voor doelman El Maach met een fraaie steekpass. De Duitser vond, tot teleurstelling van het Nijmeegse publiek, slechts de voeten van de keeper.

Spanning terug

Na een kwart wedstrijd werden de Amsterdammers steeds gevaarlijker. Dit leek al snel de gelijkmaker op te leveren, echter werd het doelpunt van Vaclav Cerny afgekeurd wegens buitenspel. Enkele minuten later konden de bezoekers alsnog juichen. Na een goed uitgespeelde aanval was opnieuw Cerny het eindstation en de aanvaller werkte de bal koeltjes achter Branderhorst: 1-1. Na de tegentreffer meldde N.E.C. zich weer nadrukkelijker voor de goal van Jong Ajax en was het tweemaal dichtbij een nieuwe voorsprong. Beide pogingen, van zowel Bruijn als Wolters, gingen over. Gescoord werd er niet meer, waardoor N.E.C. en Jong Ajax de kleedkamers opzochten met een 1-1 gelijke stand.

Hectische tweede helft

Ook het tweede bedrijf leverde aanvankelijk weinig spektakel op. Ruim een kwartier na de hervatting had er nog geen noemenswaardige gebeurtenis plaatsgevonden in de Goffert. In de minuten daarna zou er aan spektakel geen gebrek zijn. Na iets meer dan een uur spelen begon Jong Ajax opnieuw aan een aanval, maar N.E.C. leek deze door middel van een prachtige tackle af te wenden. Scheidsrechter Mulder besloot anders en gaf de Amsterdammers een vrije trap op de rand van de zestien, tot groot ongeloof van de Nijmegenaren. Joey van den Berg kon zijn emoties niet in toom houden en sprak de scheidsrechter aan op zijn, op zijn zachtst gezegd discutabele, beslissing. Dit leverde hem een rode kaart op, waardoor N.E.C. nog ruim een halfuur door moest met tien man. De rust zou niet meer terugkeren in de Goffert. Lange tijd leek N.E.C. uitzicht te houden op een punt, mede dankzij enkele sublieme reacties van Branderhorst. In de omschakeling konden de Nijmegenaren niet meer dreigend worden en kort voor tijd viel alsnog de tegentreffer. Een eerste schot kon Branderhorst nog keren, maar een tweede inzet van Traoré kon niet meer worden gekeerd. N.E.C. kwam, ondanks een laatste alles of niets poging, niet meer in schietpositie, waardoor de Nijmegenaren uiteindelijk als verliezers van het veld stapten.