Keuken Kampioen Divisie Zondag 4 november 2018, 14:30 Goffertstadion
3 1
Jong AZ
Voorbeschouwing N.E.C. – Jong AZ

Het zijn drukke tijden voor N.E.C. Drie dagen na het bekertreffen met Fortuna Sittard staat alweer de derde thuiswedstrijd in negen dagen tijd op het programma. Zondagmiddag komt namelijk Jong AZ op bezoek in De Goffert. Om het gat met de top van de Keuken Kampioen Divisie niet groter te laten worden dan het al is, zit er maar één ding op: winnen van de jonge Alkmaarders!

N.E.C. toonde afgelopen donderdag tegen eredivisionist Fortuna Sittard tekenen van herstel na de keiharde oorwassing door TOP Oss, ruim een week geleden. Tegen Fortuna kwam de ploeg van trainer Jack de Gier door doelpunten van Terry Lartey Saniez  en Sven Braken zelfs twee keer op voorsprong, ofschoon het uiteindelijk wel de Limburgers waren die tegen het eind van de wedstrijd de drie punten binnen wisten te harken. Ondanks de nederlaag stonden de gezichten na afloop van de wedstrijd wel terecht een stuk minder op onweer dan na de verloren thuiswedstrijd tegen Oss.

Tegenstander Jong AZ staat op zestiende plaats op de ranglijst en heeft met negen punten precies de helft van het puntenaantal van N.E.C. Vorig jaar wist N.E.C. twee keer te winnen van de Alkmaarders. Thuis werd het 2-0 terwijl het in de uitwedstrijd met een 7-2 overwinning een waar spektakelstuk werd. Dé man om in de gaten te houden bij Jong AZ is zonder enige twijfel spits Ferdy Druijf. De jongeling wist in tien wedstrijden evenzoveel doelpunten te maken. En dat bij een ploeg die tot dusverre zestien keer wist te scoren.

Aan de N.E.C.- verdediging de taak om Druijf in Nijmegen van het scoren te houden. Wie dat moeten gaan doen is op het moment van schrijven nog niet duidelijk. Begint Jack de Gier weer met Robin Buwalda en Josef Kvida in de basis, of keert bijvoorbeeld de weer fitte Mathias Bossaerts terug in de beginopstelling? Voorin lijkt Ole Romeny weer fit genoeg om te spelen, maar het zou ook zomaar kunnen dat De Gier weer kiest voor Mike Ndayishimiye, die tegen Fortuna Sittard nog in de basis stond. Hoe het ook zijn mag en welke elf namen er ook op het wedstrijdformulier mogen staan, er zit echt maar één ding op: winnen van Jong AZ, drie punten bijschrijven en vertrouwen tanken voor het vervolg van de competitie!

93' GOAL: Paolo Sabak maakt de 3-1 (Assist door Sven Braken)
91' Gele kaart Sven Braken
83' GOAL: Tom Overtoom maakt de 2-1
75' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Paolo Sabak
68' Mees Kaandorp wordt gewisseld voor Justin de Haas
68' Vince Gino Dekker wordt gewisseld voor Jelle Duin
59' GOAL: Rens van Eijden maakt de 1-1
58' Ole Romeny wordt gewisseld voor Mike Trésor Ndayishimiye
53' Peer Koopmeiners wordt gewisseld voor Joris Kramer
53' Kevin Jansen wordt gewisseld voor Anass Achahbar
50' Gele kaart Joey van den Berg
42' Gele kaart Tijjani Reijnders
40' Gele kaart Mathias Bossaerts
29' GOAL: Vince Gino Dekker maakt de 0-1 (Assist door Ferdy Druijf)

N.E.C. herstelt zich in tweede helft en pakt drie punten tegen Jong AZ

In een zonovergoten Goffert heeft N.E.C. op zondagmiddag een belangrijke overwinning op Jong AZ geboekt. Na een mindere eerste helft herstelden de mannen van Jack de Gier zich in het tweede bedrijf, en brachten zo een einde aan een reeks tegenvallende resultaten in oktober.

Door Jesse van Someren

Na een voorzichtig begin liet N.E.C. in de tiende minuut voor het eerst van zich horen. Joey van den Berg zag een heerlijke volley uiteenspatten op de lat, waarna de Nijmegenaren langzaamaan opschoven richting het Alkmaarse doel. Desondanks was het Jong AZ dat na een snelle aanval op voorsprong kwam. Vince Gino Dekker werkte een lage voorzet eenvoudig binnen en zette N.E.C. daarmee op achterstand. In het restant van de eerste helft oogden de mannen van Jack de Gier aangedaan door de tegentreffer. Er leek even weinig te lukken, waardoor N.E.C. de schade niet voor de pauze kon herstellen.

Na rust bracht Jack de Gier snel wat vers bloed in zijn elftal. In eerste instantie kwam Anass Achahbar in de ploeg voor Kevin Jansen, later moest een aangeslagen Ole Romeny het veld verlaten voor Mike Ndayishimiye. Met de wissels kreeg N.E.C. nieuwe energie, wat meteen resulteerde in een grote kans voor Achahbar. Hij zag Jong AZ-doelman Schendelaar zijn inzet keren. De Nijmegenaren bleven druk zetten op het vijandelijke doel, wat een paar minuten later wèl leidde tot de gelijkmaker. Uit een hoekschop belandde de bal uiteindelijk voor de voeten van aanvoerder Rens van Eijden, die daarmee N.E.C. weer helemaal terug in de wedstrijd bracht.

In het laatste halfuur wisten beide ploegen in eerste instantie weinig te creëren. Alleen Sven Braken was dichtbij met een poging in het zijnet. Desondanks kwam N.E.C. tien minuten voor tijd toch op voorsprong. Tom Overtoom zag zijn schot via de paal en doelman Schendelaar in het doel verdwijnen. Jong AZ drong nog aan in de slotfase, maar na een snelle counter in blessuretijd bracht invaller Paolo Sabak de Goffert in extase met de 3-1.

Met de overwinning op Jong AZ heeft N.E.C. de serie mindere resultaten een halt toegeroepen, en kan het nu weer naar boven kijken richting de uitwedstrijd tegen Jong Ajax.

COOP Man of the Match: Rens van Eijden