Jupiler League Vrijdag 20 april 2018, 20:00 Goffertstadion
2 0
Jong AZ
Na de enorme domper van afgelopen maandag, toen N.E.C. met 1-0 onderuit ging bij Jong Ajax en dus de stap naar de koppositie in de Jupiler League aan de Amsterdammers moest laten, zit er voor de Nijmegenaren maar één ding op: de resterende twee wedstrijden in de competitie winnen en hopen op een misstap van Fortuna Sittard. Alleen op die manier kan namelijk alsnog directe promotie naar de Eredivisie worden afgedwongen en blijft de loterij die play-offs heet ons bespaard.

De eerste van de twee wedstrijden is vanavond, als Jong AZ op bezoek komt in de Goffert. In Jong AZ treft N.E.C. in ieder geval een tegenstander waar eerder dit seizoen een klinkende uitzege op werd geboekt. In Alkmaar werd in het in december namelijk 2-7, onder andere door drie doelpunten van Anass Achahbar. Op dit moment is Jong AZ bezig aan een wisselvallige reeks. Zo werden de laatste twee thuis wedstrijden gewonnen (3-1 tegen zowel MVV als FC Dordrecht), maar werd tussendoor uit verloren van SC Cambuur en FC Volendam.

Er valt derhalve weinig te voorspellen aan de wedstrijden van Jong AZ. Wat we wel weten is dat de topscorer van de ploeg van Martin Haar geen aanvaller is, maar een middenvelder. Centrale middenvelder Jamie Jacobs wist namelijk al negen treffers te maken dit seizoen, waar spits Ferdy Druijf tot dusverre op zeven blijft steken. De meest effectieve speler van Jong AZ van dit seizoen is er in ieder geval niet meer bij. Spits Fred Friday wist in zeven wedstrijden evenzoveel doelpunten te maken, maar de Nigeriaan vertrok in de winterstop naar Sparta. Wel kan N.E.C. een oude bekende treffen in de selectie van Martin Haar. Rens van Eijden komt namelijk niet meer voor in de plannen van AZ-trainer John van den Brom, waardoor de gewezen N.E.C-aanvoerder zijn wedstrijden tegenwoordig meestal bij Jong AZ afwerkt.

Voor N.E.C. zal het vooral taak zijn om de tik – hopelijk nog geen knock-out – van afgelopen maandag te verwerken, de rug te rechten en zich in ieder geval nog twee keer maximaal op te laden tot het eind van de reguliere competitie. Hoe frustrerend het ook moge zijn dat de ploeg van Pepijn Lijnders het niet meer in eigen hand heeft, de prijzen zijn nog altijd niet verdeeld en dus is het knokken geblazen. De mouwen opstropen en alles geven voor rood, zwart en groen. De zes punten die nog te vergeven zijn moeten sowieso worden binnen geharkt door de mannen op het veld. Het aanroepen van hogere machten in de hoop op een zeperd van Fortuna Sittard moet dan maar door de rest van Nijmegen en omgeving gebeuren. Kom op mannen, nog twee keer alles!
85' Ferdi Kadioglu wordt gewisseld voor Jari Schuurman
82' GOAL: Arnaut Groeneveld maakt de 2-0 (Assist door Ole Romeny)
81' Kick Groot wordt gewisseld voor Jelle Duin
81' Gele kaart Melle Springer
67' Mees Kaandorp wordt gewisseld voor Kai Korenluk
65' Viktor Karl Einarsson wordt gewisseld voor Kenzo Goudmijn
60' GOAL: Anass Achahbar maakt de 1-0 (Assist door Arnaut Groeneveld)
46' Ted van de Pavert wordt gewisseld voor Frank Sturing
46' Steeven Langil wordt gewisseld voor Ole Romeny

N.E.C. mag blijven hopen op directe promotie
N.E.C. heeft vanavond een 2-0 overwinning geboekt op Jong AZ. De doelpuntenmakers na rust waren Anass Achahbar en Arnaut Groeneveld. Guus Joppen verving de geschorste linksback Calvin Verdonk. De Nijmegenaren deden wat ze moeten doen, maar door overwinningen van Jong Ajax en Fortuna Sittard wordt de ontknoping van de Jupiler League uitgesteld tot de allerlaatste speelronde.

N.E.C. schoot direct uit de startblokken. Binnen een minuut werd de eerste corner van de wedstrijd versierd, waarna de afvallende bal via Breinburg op de vuisten van Olij belandde. Doordat Jong AZ niet onder de druk uitkwam kon N.E.C. al binnen twee minuten de tweede doelpoging optekenen. De kopbal van Van de Pavert ging echter over.

Het lukte de Nijmegenaren niet om de sterke eerste minuten door te zetten, waardoor het spel zich het eerste halfuur vooral afspeelde op het middenveld. Na 34 minuten voetbal leek de Nijmeegse formatie een gaatje in de Alkmaarse defensie te hebben gevonden, maar de voorzet van Kadioglu kon worden gevangen door doelman Olij. Het bleek het begin van een sterke periode van de Nijmegenaren. Achtereenvolgens waren het Arnaut Groeneveld, Steeven Langil en Anass Achahbar die de bal tussen de palen schoten. Het was echter driemaal Olij die redding kon brengen. Het lukte de Nijmeegse ploeg niet om de ban te breken, waardoor er aan het einde van het eerste bedrijf de brilstand op het scorebord stond.

Belangrijke invallers

In de rust greep trainer Pepijn Lijnders in. Ole Romeny en Frank Sturing betraden het veld. Zij vervingen Langil en de licht aangeslagen Van de Pavert. Eerstgenoemde invaller was in de 51e minuut direct dicht bij de eerste treffer van de avond. Groeneveld trok naar binnen, waarna hij Romeny met een tegendraadse steekpass tegenover Olij zette. De keeper kon nog maar net met de teen keren. N.E.C. had de overhand in de beginfase van de tweede helft en vijf minuten later resulteerde dat in de volgende kans voor de Nijmegenaren. Opnieuw stichtte Groeneveld het gevaar, maar ditmaal was het Breinburg die de bal ontving. Niet voor het eerst eindigde de bal in de handen van Olij.

Voorsprong

Op het uur kwam N.E.C. dan toch op voorsprong. Romeny stoomde op aan de rechterkant van het veld, waarna hij de bal richting de zestien lobde richting Groeneveld. De linksbuiten verlengde de bal op goed geluk richting het doel, waar Achahbar slimmer was dan de defensie. De spits volleerde van dichtbij de bal in het doel: 1-0! N.E.C. drong aan en Groeneveld was tweemaal dichtbij de tweede treffer van de avond. Na driekwart wedstrijd kreeg de ploeg van Lijnders opnieuw een behoorlijke kans op de 2-0. Een strak indraaiende vrije trap werd door Sturing, via de handen van Olij, op de lat gekopt.

Een kwartier voor tijd ontstond de grootste kans voor Jong AZ. Na een corner kwam de bal voor de voeten van Druijf, die vanuit kansrijke positie wild over de goal van Delle schoot. Vijf minuten later verdubbelde de gevaarlijkste man van het veld, Arnaut Groeneveld, namens N.E.C. de score. De overtalsituatie werd na een goede combinatie tussen Romeny en Groeneveld door laatstgenoemde koelbloedig binnengeschoven. Grote kansen bleven uit, waardoor N.E.C. de wedstrijd met 2-0 eindigde. Door overwinningen van Jong Ajax en Fortuna Sittard bleef de stand ongewijzigd en valt de beslissing van de competitie op de laatste speelronde.