Keuken Kampioen Divisie Maandag 25 november 2019, 20:00 Goffertstadion
0 0
Jong FC Utrecht
Voorbeschouwing N.E.C. - Jong FC Utrecht

Na een ontsnapping afgelopen vrijdag in Helmond mag N.E.C. vandaag in de eigen Goffert aantreden tegen Jong FC Utrecht. De goede serie waarin de ploeg zit moet vandaag voortgezet worden met een overwinning, als de ploeg bovenaan in de tweede periode wil blijven staan. Beide ploegen hebben de wedstrijd van afgelopen vrijdag nog in de benen, N.E.C. moest diepgaan voor de drie punten in Helmond. Jong FC Utrecht boekte voor het eerst sinds 4 oktober een overwinning, thuis tegen Jong AZ werd het 2-1.

Door Mitch Swillens

De eerste tegengoal van de tweede periode leek de Nijmegenaren bijna fataal te worden, maar in de blessuretijd was het Tom van de Looi met zijn eerste goal in het betaald voetbal die de drie punten bezorgde. Drie dagen later komt Jong FC Utrecht naar Nijmegen. De Domstedelingen staan onder leiding van René Hake en staan op een knappe tiende plaats met tot dusver 22 punten. De club kende een sterke start van het seizoen, want aan het einde van de eerste periode stond de Utrechtse beloften nog op een vijfde plaats. Kwaliteit is dus zeker aanwezig en er mag ook niet te makkelijk gedacht worden over deze ploeg. Grote heren bij onze tegenstander zijn Hicham Acheffay en de Duitser Jonas Arweiler. Zij waren goed voor respectievelijk 4 en 5 van de 24 gemaakte goals. Wel is er een positief doelsaldo te noteren, Jong FC Utrecht kreeg 23 goals tegen.

Het Nijmeegse trainerstrio kent een twijfelgeval voor vanavond. Rens van Eijden bleef gisteren binnen tijdens de afsluitende training, hij heeft last van een rugblessure. Verder zal naar verwachting alleen nog Norbert Alblas ontbreken in de selectie. Mocht de centrale verdediger niet van de partij zijn lijkt Frank Sturing de meest voor de hand liggende vervanger. Verder zal N.E.C. naar verluidt in dezelfde formatie aantreden als afgelopen wedstrijden.

Een goed resultaat is van belang om bovenaan in de tweede periode te blijven en met een goed gevoel af te reizen naar runner-up Volendam komende vrijdag. Zij zijn concurrent in strijd om de periodetitel met één wedstrijd meer gespeeld dan N.E.C. Als we een blik werpen op de ranglijst zien we dat N.E.C. bij winst vanavond op een gedeelde derde plaats kan komen samen met Jong Ajax. Iedereen binnen de club zal enorm gebrand zijn om deze wedstrijd in een positief resultaat om te zetten en definitief aan te haken bij de subtop in de competitie.

94' De wedstrijd is afgelopen
86' Jonas Arweiler wordt gewisseld voor Jeredy Hilterman
79' Ole Romeny wordt gewisseld voor Etien Velikonja
76' Christopher Mamengi wordt gewisseld voor Giovanni de la Vega
76' Hicham Acheffay wordt gewisseld voor Junior van der Velden
74' Josef Kvida wordt gewisseld voor Frank Sturing
68' Gele kaart Tommy St Jago
61' Gele kaart Davy van den Berg
55' Tom van de Looi wordt gewisseld voor Anthony Musaba
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Pover N.E.C. speelt met 0-0 gelijk tegen Utrechtse beloften

Maandagavond speelden N.E.C. en Jong FC Utrecht tegen elkaar in een inhaalwedstrijd. De Utrechtse beloften braken vrijdag de negatieve reeks van vijf wedstrijden zonder winst en deed dat door Jong AZ opzij te zetten met 2-1. N.E.C. won vrijdagavond ook. Met een doelpunt in blessuretijd werd Helmond Sport alsnog verschalkt (1-2). N.E.C. wist in eigen huis niet te scoren tegen Jong FC Utrecht. De thuisploeg stoeide enorm met het creëren van gevaar, maar incasseerde ook geen tegentreffer. Eindstand: 0-0.

De wedstrijd was drie minuten oud toen Mart Dijkstra Utrecht-keeper Fabian de Keijzer aan het werk zette met een hard afstandsschot. Volledig gestrekt kon Keijzer de bal nog keren. Enkele minuten daarna ging N.E.C.-captain Rens van Eijden de fout in met een pass, die uiteindelijk eindigde voor de voeten van Odysseus Velanas. De Utrecht-aanvaller kon vrij uithalen, maar Mattijs Branderhorst plukte zijn poging met gemak uit de hoek.

Met twintig minuten op de klok viel vooralsnog weinig echt gevaar te constateren. N.E.C. had het lichtelijk betere van het spel, maar was slordig in de eindpass. Het meest opvallende moment in die twintig minuten was besteed aan arbiter Marc Nagtegaal, die geen overtreding zag in een charge op Bart van Rooij in het Utrechtse zestienmetergebied. Zes minuten later deed zich opnieuw een penaltymoment voor en schreeuwde het stadion om een strafschop. Een schot werd geraakt door de hand van een Jong Utrecht-verdediger, maar de arbiter wuifde de claim voor een penalty direct weg.

N.E.C. maakte een wat futloze indruk na dertig minuten voetbal. Passes verdwenen over de zijlijn en lange ballen de diepte in kwamen lang niet altijd aan bij een teamgenoot. De bezoekers uit de Domstad leken ook moeite te hebben hun draai te vinden, want tot serieuze kansen kwam de jonge formatie amper. Na 45 minuten waren de kansen mager en zocht N.E.C. de kleedkamer op met een brilstand: 0-0.

Traditiegetrouw werd de hervatting ingezet door ‘Al mot ik krupe’ en startten beide ploegen ongewijzigd. Na vijf minuten voetbal kreeg N.E.C. veel ruimte om te counteren, maar Van de Looi nam de bal ongelukkig mee, waardoor de dreiging strandde. De Nijmegenaren kwamen met de schrik vrij nadat de bal in het vijfmetergebied in een scrimmage belandde. Met hangen en wurgen kon Branderhorst de inzet keren van Velanas, die ploeterend de bal over de lijn probeerde te werken.

Na 55 minuten voetbal werd Anthony Musaba voor Van de Looi binnen de lijnen gebracht voor aanvallend impuls. De jonge N.E.C.-aanvaller kreeg algauw de bal aangespeeld en snelde langs zijn opponent richting het Utrechtse doel, maar zijn harde lage voorzet vond helaas geen teamgenoot. Direct daarna was het wederom Musaba die gevaar stichtte, maar zijn schot verdween (hard) in het zijnet.

Even leek Ole Romeny na 65 minuten voetbal de ban te breken. De defensie van Utrechtse tastte mis, waardoor de bal in de voeten belandde van Romeny. Maar de grensrechter meende buitenspel te zien, waardoor de aanval afgefloten werd. De aanvallende wissel van N.E.C-zijde zorgde een stuk meer druk op het doel van de Domstedelingen. Echter, bleven zuivere kansen vooralsnog achter.

Een kreet van ongeloof galmde in de 75e minuut door De Goffert, doordat Musaba de bal nét langs het doel opschoot. De aanvaller stoomde met de bal op vanaf de rechterflank, maar Utrecht-sluitpost De Keijzer kwam goed uit en maakte zijn doel klein. Na 80 minuten, en dus met nog tien minuten officiële speeltijd te gaan, begon de tijd de dringen voor N.E.C. en werd Etien Velikonja voor Romeny gebracht.

De laatste vijf minuten boden weinig grote kansen. Musaba kreeg een hoge voorzet aangespeeld, maar had niet genoeg tijd deze aan te nemen. In de kluts miste hij de bal. Teamgenoot Velikonja overkwam enkele ogenblikken later hetzelfde. Na 94 minuten voetbal floot arbiter Nagtegaal af en daarmee mochten de ploegen allebei een punt bijschrijven.