Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 18 oktober 2019, 20:00 Goffertstadion
N.E.C.
1 0
Jong PSV
Voorbeschouwing N.E.C. - Jong PSV

Na een voor N.E.C. competitieloos interlandweekend, gaat vanavond de bal weer rollen in het Goffertstadion. Jong PSV komt op bezoek en N.E.C. treft daarmee een ploeg die in de onderste regionen van de Keuken Kampioen Divisie bivakkeert. De Eindhovenaren staan op de negentiende plaats op de ranglijst en houden daarmee alleen FC Dordrecht onder zich. De laatste wedstrijd die Jong PSV afwerkte eindigde overigens wel in een overwinning voor de jongelingen. In Eindhoven werd FC Volendam met 3-1 verslagen dankzij twee treffers van Cyril Ngonge en een doelpunt van Yorbe Vertessen.

N.E.C. leed in diezelfde speelronde een 1-0 nederlaag bij koploper NAC, maar kon het veld in Breda met opgeheven hoofd verlaten. Punten leverde het niet op, maar het vertoonde spel en de strijdlust boden voldoende houvast en vertrouwen voor de nabije toekomst.

Die toekomst begint dus vanavond om 20.00 uur en tegen Jong PSV zal in eigen huis gewonnen moeten worden om niet achterop te raken bij de ploegen in het linker rijtje van de ranglijst. Na de nederlaag tegen NAC vond N.E.C. zich terug op de twaalfde plaats op de ranglijst, maar omdat TOP Oss en FC Den Bosch afgelopen weekend wél in actie kwamen en allebei een punt pakten, passeerden zij de Nijmegenaren, die nu dus veertiende staan.

Op het moment van schrijven is over de opstelling nog niets bekend, maar wel is duidelijk dat de technische staf van N.E.C. weer kan beschikken over aanvoerder Rens van Eijden. Na lang blessureleed deed hij vorige week de volle negentig minuten mee in een ingelast oefenduel tegen RC Genk (3-1 verlies, Nijmeegs doelpunt door Ayman Sellouf). Verder kent N.E.C. op de langdurig geblesseerde Norbert Alblas na geen personele problemen.

Door Teun van Thiel

94' De wedstrijd is afgelopen
82' Sekou Sidibe wordt gewisseld voor Koen Oostenbrink
79' Gele kaart Zian Flemming
77' Robin Schoonbrood wordt gewisseld voor Robin Lauwers
77' Ole Romeny wordt gewisseld voor Ayman Sellouf
63' GOAL: Zian Flemming maakt de 1-0 (Assist door Jonathan Okita)
56' Tom van de Looi wordt gewisseld voor Etien Velikonja
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
43' Gele kaart Tom van de Looi
36' Gele kaart Robin Schoonbrood
24' Gele kaart Rico Zeegers
9' Yorbe Vertessen wordt gewisseld voor Baggio Wallenburg
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
3 Rens van Eijden
4 Josef Kvida
5 Bas Kuipers
6 Tom van de Looi '56
8 Jellert van Landschoot
10 Jonathan Okita
12 Mart Dijkstra
17 Ole Romeny '77
21 Zian Flemming
28 Bart van Rooij

Wisselspelers

31 Job Schuurman (K)
7 Anthony Musaba
9 Etien Velikonja '56
11 Randy Wolters
14 Tom Overtoom
16 Souffian El Karouani
20 Ayman Sellouf '77
26 Cas Odenthal
29 Alessio Budel
34 Terry Lartey Sanniez

Opstelling Jong PSV

1 Mike van de Meulenhof (K)
2 Rico Zeegers
3 Maxime Soulas
4 Tijn Daverveld
5 Steven Theunissen
6 Claudio Amarildo Gomes
7 Cyril Jean Ngongne
8 Robin Schoonbrood '77
9 Yorbe Vertessen '9
10 Andrew Mendonca
11 Sekou Sidibe '82

Wisselspelers

16 Youri Roulaux (K)
12 Baggio Wallenburg '9
13 Robin Lauwers '77
14 Koen Oostenbrink '82
15 Oliver Horvath
N.E.C. mist legio kansen en wint met een minimaal verschil van Jong PSV

Vrijdagavond speelden N.E.C. en Jong PSV tegen elkaar in de elfde ronde van de Keuken Kampioen Divisie. Voor de Nijmegenaren telden maar één ding na vijf wedstrijden zonder overwinning: de drie punten behouden in De Goffert. Voor de PSV-beloften gold vooral het doorzetten van de stijgende lijn na de ruime winst (4-1) tegen Volendam.

Door René Snippert

Bij N.E.C. waren tactisch wat aanpassingen gedaan door het trainerstrio Francois Gesthuizen, Adrie Bogers en Rogier Meijer. Zo startte Rens van Eijden, met aanvoerdersband, in de basis en mocht Zian Flemming de honneurs waarnemen als centrumspits.

Het eerste echte Eindhovense gevaar liet niet lang op zich wachten. Binnen twee minuten kwam de bal met een lage harde voorzet prompt voor een vrijstaande Sekou Sidibe bij de tweede. Die benutte zijn tijd niet die hij had en schoot de bal zonder gedachte recht in de handen van N.E.C-sluitpost Mattijs Branderhorst.

N.E.C. leidde vervolgens de dans. De thuisploeg speelde uit balbezit en de opbouw vanaf de flanken, met de oplopende Bart van Rooij en Bas Kuipers. Zoals wel vaker, dreigde N.E.C. met balbezit op de helft van de tegenstander; maar miste het gif in het offensief. De grootste kans na een kwartier spel was een schermutseling voor het PSV-doel, waarbij er met wat pech geen N.E.C.-speler stond om de voorzet van Van Rooij binnen te werken.

De volgende Nijmeegse kans deed zich voor uit een doodspelmoment. Een harde voorzet zweef richting tweede paal, waar de Tsjech Josef Kvida de bal kruislings naast het doel kopte. De bal ging hard en naast het doel, maar teamgenoot Tom van de Looi poogde het nog met een zweefduik binnen te kopen; maar die bal ging over. PSV dat al even geen kans meer had gehad, liet zich plots zien voor het Nijmeegse doel. Met een knap geplaatste steekpass werd de aanvaller Baggio Wallenburg weggestuurd, die alleen oog had voor zichzelf en de bal langs het doel schoot. Enkele minuten daarna was het diezelfde Wallenburg die met een sliding afgestopt moest worden nét voor het N.E.C.-doelgebied.


Uitgerekend met een weer een doodspelmoment, iets waar N.E.C. dit seizoen mee worstelt, deed de volgende grote kans zich voor. Wederom de Tsjech Kvida maakte zichzelf los van zijn tegenstander en zette zijn hoofd tegen de indraaiende voorzet. Helaas voor N.E.C. schatte PSV-keeper Mike van de Meulenhof die bal goed in. Laatstgenoemde hield vervolgens zijn ploeg wederom op de been in De Goffert, nadat Flemming Jonathan Okita met een scherpe pass wegstuurde. Okita schoot hard en laag, maar de keeper had een katachtige reflex in huis. De Nijmegenaren klopte op de spreekwoordelijke Brabantse deur, want enkele momenten daarna ging de bal er via een corner er alsnog bijna in. Met gepaste frustratie ging N.E.C. de rust in: tussenstand 0-0.

Enkele minuten na de hervatting brak N.E.C.-middenvelder Mart Dijkstra de wedstrijd bijna open met zijn inzet, maar zijn inzet met makkelijk afgewend met een blok. De bezoekers lieten vervolgens Okita vrij aan de wandel gaan met de bal, die twintig meter vrije ruimte kreeg en bij de zestienmeter de trekker overhaalde en de bal nét langs het doel rolde. Een treffer hing in de lucht voor N.E.C., dat de vorige wedstrijd tegen NAC Breda ook het geluk niet mee had voor het doel.
Met een aanvallende wissel in de 55e minuut toonden de drie trainers van N.E.C. hun bedoelingen. Van de Looi, een verdedigend ingestelde middenvelder, maakte plaats voor de Sloveense spits Etien Velikonja. PSV liet N.E.C. steeds meer in de vrije loop, maar met die vrijheid gingen de gastheren nog altijd slordig om.

De verlossende goal viel dan eindelijk vanaf de voet van Flemming die de bal keurig binnen schoot, nadat hij de bal vanaf rechts hard aangespeeld kreeg. Een verdiende 1-0 stond – eindelijk – op het bord. Het minimale verschil bleek maar eens te meer fragiel, nadat een laag schoot knap uit de hoek werd gevist door een sterk keepende Branderhorst.

Met de laatste tien officiële minuten aangebroken, bleef N.E.C. op zoek gaan naar de verdubbeling van de marge. Een gigantische kans op de 2-0 ging verloren, nadat Velikonja in een 1-op-1 verzuimde te scoren. Niet lang daarna schoot Flemming de bal langs doel in een snel opgezette aanval. Wederom hing een doelpunt in de lucht, maar verzaakte N.E.C. de kansen te verzilveren. Het slotoffensief gebeurde geheel op de helft van Jong PSV. De ene gemiste kans volgde de andere op, waarbij invaller Sellouf de bal vanaf dichtbij hard overwerkte en zo zijn sterke invalbeurt niet beloonde. Uiteindelijk floot de arbiter af en bleven de punten verdiend in Nijmegen.

Eredivisie Zondag 8 januari 2023 Goffertstadion
N.E.C.
14:30
Ajax

Stand Eredivisie