Eredivisie Zondag 17 maart 2024, 14:30 Galgenwaard
FC Utrecht
1 0
N.E.C. krijgt De Graafschap niet op de knieën
Ondanks een veldoverwicht lukte het N.E.C. niet te winnen van De Graafschap. De wedstrijd tegen de provinciegenoten uit Doetinchem eindigde in een 1-1 gelijkspel. Beide doelpunten vielen al in de beginfase. Al na drie minuten maakte Anass Achahbar de openingstreffer en een kleine minuut later tekende Youssef El Jebli voor de gelijkmaker. Door het gelijkspel komt N.E.C. op gelijke hoogte met koploper Jong Ajax, dat echter zondag afstand kan nemen van de Nijmegenaren. Nummer drie Fortuna Sittard komt door een overwinning op twee punten afstand van N.E.C.

N.E.C.-coach Pepijn Lijnders koos zoals verwacht voor Jari Schuurman en Mohamed Rayhi als vervangers van Ferdi Kadioglu en Arnaut Groeneveld, die vanwege interlandverplichtingen afwezig waren. Verder speelde voor de Nijmegenaren met het gebruikelijke elftal, dat sinds half februari niet meer verloor.

De Nijmegenaren schoten uit de startblokken. In de derde minuut ging centrale verdediger Frank Sturing met de bal op avontuur. Hij bezorgde de bal bij Steeven Langil die vanaf rechts spits Anass Achahbar bediende. De goaltjesdief verraste uit de draai in twee keer doelman Filip Bednarek in de lange hoek: 1-0! Lang konden de Nijmegenaren niet van de voorsprong genieten: vanaf de aftrap kwam de bal bij spits Daryl van Mieghem. Die bezorgde de bal bij de opkomende Youssef El Jebli, die met het hoofd de Doetinchemmers op gelijke hoogte bracht: 1-1.

Het spel golfde daarna in rap tempo op en neer. Door onnauwkeurig verdedigen aan beide zijden, kreeg zowel N.E.C. als De Graafschap de ene na de andere opgelegde kans. Zo benutte Tarik Tissoudali de kansen niet die hij door de onzekere Nijmeegse defensie op een presenteerblaadje kreeg aangeboden en wist aan de andere kant Jari Schuurman zich geen raad met zijn grote kans. De aanvallende middenvelder stond aan het einde van een vlijmscherpe counter die werd ingeleid door Gregor Breinburg. Hij kreeg de bal met een goede pass bij Achahbar. De kleine spits wist op zijn beurt met een slim passje Schuurman te bereiken. Op snelheid was de Feyenoord-huurling de De Graafschap-defensie de baas, waarna hij zichzelf met een Zidane-achtige pirouette voor het doel zette. Net voordat hij kon afronden werd hij dan toch gestuit door de defensie van De Graafschap. Omdat El Jebli tweemaal (over en op de paal) net niet nauwkeurig was en aan de andere kant Langil en Schuurman kansen misten, gingen de teams de rust in met een 1-1 tussenstand.

De tweede helft startte een stuk minder spectaculair dan de eerst eindigde. De Nijmegenaren hadden hun defensie nu wel op orde en gingen op zoek naar de voorsprong. De Graafschap plooide ver terug en gunde de bal aan N.E.C. Het grote Nijmeegse veldoverwicht leidde het eerste kwartier niet tot grote kansen. Met Kevin Jansen voor Rayhi, Michael Heinloth voor Guus Joppen en Sven Braken voor Schuurman bracht Lijnders nieuw elan binnen de lijnen. Dat sorteerde in de 75ste minuut al effect. De na de wissels naar de linkerflank verhuisde Langil bezorgde de bal bij de opstomende Jansen. Diens schot werd van de lijn gehaald. Een minuut later was het wederom Langil die dreigend was. Zijn schot belandde via de vingertoppen van Bednarek op de lat. Daarna ging de Nijmeegse storm echter liggen. Van grote kansen kwam het niet meer. In tegendeel: de Nijmegenaren kwamen in de slotfase nog goed weg toen invaller en voormalig N.E.C.-spits Sjoerd Ars bijna profiteerde van miscommunicatie tussen de Nijmeegse verdedigers en doelman Joris Delle na een hoge bal. Omdat ook Ars de bal er niet in wist te frommelen eindigde de wedstrijd in een gelijkspel: 1-1.