Eredivisie Zondag 28 april 2024, 12:15 Goffertstadion
0 3
N.E.C. laat Ajax ontsnappen: 1 - 2
N.E.C. geeft wedstrijd na sterke start uit handen.

Nathaniel Will moest verstek laten gaan voor de confrontatie met zijn oude club. De rechtsback kampt met een hamstringblessure. Mark Otten was zijn vervanger achterin. Niki Zimling keerde terug van zijn schorsing. Zijn basisplek ging ten koste van Bas Sibum, die op de bank plaats moest nemen. Voor de rest speelde dezelfde namen als tijdens de ruime overwinning tegen VVV. Bij Ajax speelde Toby Alderweireld centraal achterin na een tijd afwezig te zijn geweest met een blessure.

N.E.C. kwam flitsend uit de startblokken. Binnen vier minuten maakte Lasse Schöne al het openingsdoelpunt. Een voorzet van Leroy George werd door de Amsterdamse defensie slecht verwerkt en voor de voeten van Schöne gespeeld. Die dacht niet na en schoot keurig in de verre hoek binnen. Björn Vleminckx was vijf minuten later zelfs heel dicht bij de 2-0. Uit een snelle counter zette George de spits volledig vrij voor een open doel. Het stadion juichte al om een verdere uitbreiding van de score, maar doelman Vermeer redde toch nog op miraculeuze wijze op de iets te slappe inzet van Vleminckx.

De sterke openingsfase werd ook in het vervolg van de eerste helft doorgetrokken door N.E.C. De ploeg troefde Ajax op alle fronten af en was duidelijk de bovenliggende partij. Ook creëerden de Nijmegenaren voldoende kansen om een tweede doelpunt af te dwingen. Doordat vooral een dosis geluk ontbrak in de afronding kwam die goal er uiteindelijk niet. Zo raakte George van buiten het strafschopgebied de paal en werd de rebound daaruit van John Goossens van de lijn gekopt door Alderweireld. Ook uit de daaropvolgende corner was N.E.C. gevaarlijk, maar een volley van Zimling ging rakelings naast.

Pas na een half uur spelen ging de Nijmeegse storm liggen en kwam Ajax wat beter in de wedstrijd. El Hamdaoui was de eerste Amsterdammer die naast wat afstandsschoten van Sulejmani die voor gevaar kon zorgen. Een kopbal van de spits belandde bovenop het doel. In het laatste kwartier zakte het tempo en kabbelde de wedstrijd richting de rust. De gelijkmaker in de blessuretijd voor de rust was dan ook net zo verrassend als onverdiend. Eriksen lanceerde met een slimme steekpass Sulejmani, die simpel Otten van zich af schudde en met een rommelbal ook Jasper Cillessen passeerde. N.E.C. had al vroeg een ruime voorsprong kunnen nemen, maar nu zorgde de eerste echte doelpoging van Ajax voor een 1-1 ruststand.

De start van de tweede helft verschilde als dag en nacht met die van de eerste. N.E.C. kwam ongeconcentreerd uit de kleedkamer en Ajax profiteerde daar direct van. De Amsterdammers zette N.E.C. vast op de eigen helft en zorgde ervoor er geen lang Nijmeegs balbezit meer was. En ondanks dat er nog geen heel grote kansen werden gecreëerd, hing er een constante dreiging van tweede goal van Ajax in de lucht. Sulejmani dacht dat via een strafschop te kunnen bewerkstelligen, maar zijn claim toen die onderuit werd getrokken door Otten werd niet gehonoreerd door scheidsrechter Nijhuis.

Na zo'n twintig minuten spelen kon het verwachte doelpunt niet meer uitblijven. Na een paar gevaarlijke aanvallen viel de 1-2 uiteindelijk uit een corner. Cillessen verwerkte een hoge bal niet goed en tikte die precies op het hoofd van Alderweireld. Die kon bij de tweede paal simpel binnenkoppen. Ook Rémy Amieux kon als paalbewaker geen redding meer brengen.

Ook na het doelpunt van Alderweireld bleef Ajax de bovenliggende partij. N.E.C. werd op het middenveld overlopen en kon er alleen met spaarzame counters nog uitkomen. Een dubbele aanvallende wissel van Wiljan Vloet met Thomas Chatelle en Cayfano Latupeirissa erbij mocht niet baten. Het was Ajax dat het meeste balbezit hield en de beste kansen kreeg. Zo knalde invaller Özbiliz vijf minuten voor tijd via Cillessen op de paal. Met Ramon Zomer en Bram Nuytinck aan het front erbij hanteerde N.E.C. de laatste minuten de lange bal om zo toch nog iets te forceren, maar verder dan een paar scrimmages kon de ploeg niet komen. Arbiter Nijhuis had de bal ook nog op de stip mogen leggen toen Vleminckx opzichtig werd vastgehouden.

Ondanks een geweldige start stond N.E.C. dus uiteindelijk met lege handen. De ploeg mag de nederlaag zichzelf aanrekenen, omdat een 3-0 ruststand zeker niet had misstaan. In de tweede helft kwam N.E.C. er echter niet meer aan te pas en was overwinning van Ajax niet eens meer onverdiend te noemen. Door de nederlaag is N.E.C. nu ook naar de twaalfde plek in de eredivisie gezakt. Plek 8 is nog altijd in zicht, maar om mee te doen aan de play offs zullen er nog goede resultaten moeten worden geboekt in de resterende wedstrijden. Beginnende volgende week zondag in en tegen Groningen.

Door: Roel Klein

D.C.M. Man of the Match: Lorenzo Davids