Eredivisie Zondag 17 maart 2024, 14:30 Galgenwaard
FC Utrecht
1 0
Voorbeschouwing N.E.C. – Jong FC Utrecht

Na twee gelijke spelen op rij – zowel thuis tegen Telstar als uit tegen TOP Oss – moet vanavond in de Goffert de eerste overwinning van 2019 geboekt gaan worden. Met elk ander resultaat tegen Jong FC Utrecht zal op voorhand niemand bij N.E.C. namelijk tevreden zijn. De punten zijn namelijk hard nodig om te kunnen klimmen op de ranglijst en aan het eind van het seizoen in ieder geval recht te hebben op deelname aan de play-offs.

Ook de afgelopen week hebben zich bij N.E.C. weer wat personeelswisselingen voorgedaan. Aanvaller Brahim Darri is op huurbasis naar FC Den Bosch vertrokken, terwijl doelman Mattijs Branderhorst juist de weg naar de  Goffert heeft bewandeld. De sluitpost komt van Willem II en is voor de rest van dit seizoen gehuurd van de Brabanders.

Zoals gezegd werd de afgelopen twee speelronden met 1-1 gelijkgespeeld. Het zorgt ervoor dat N.E.C. na de winterstop twee punten verzameld heeft. Dat zijn er precies twee meer dan Jong FC Utrecht, dat vanavond de tegenstander is. De Utrechters verloren alle drie hun wedstrijden na de winterstop. Thuis tegen RKC werd het 1-2, in Enschede was FC Twente een week eerder met 1-0 te sterk en de eerste wedstrijd van 2019 ging in eigen huis verloren tegen Jong AZ (1-3). Jong FC Utrecht staat met veertien punten op de negentiende plaats op de ranglijst. Alleen Jong AZ staat daar nog onder.

Eind augustus won N.E.C. de uitwedstrijd tegen Jong FC Utrecht met 1-2, zij het in extremis. Nick Venema (tegenwoordig meestal in de eerste selectie van FC Utrecht) maakte na 32 minuten 1-0, waarna Anass Achahbar acht minuten later de gelijkmaker aantekende. In de 95e minuut was het Sven Braken die er na een fabelachtige aanname nog net 1-2 in Nijmeegs voordeel van wist te maken.

Een overwinning op de valreep dus en vanavond zal iedereen die N.E.C. een warm hart toedraagt daar natuurlijk voor tekenen. Het maakt namelijk niet uit hoe de punten bijeen gesprokkeld gaan worden, áls ze maar bijeen gesprokkeld worden!

91' Gele kaart Ruben Hoogenhout
87' Gele kaart Randy Wolters
80' Mathias Bossaerts wordt gewisseld voor Robin Buwalda
78' Mike Trésor Ndayishimiye wordt gewisseld voor Randy Wolters
74' Keelan Lebon wordt gewisseld voor Rick Mulder
71' Gele kaart Nick Venema
65' Mohamed Mallahi wordt gewisseld voor Tim Freriks
63' Joey van den Berg wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
46' Dragos Albu wordt gewisseld voor Redouan El Yaakoubi
43' GOAL: Ferdy Druijf maakt de 4-1 (Assist door Jonathan Okita)
37' Gele kaart Joey van den Berg
26' GOAL: Ferdy Druijf maakt de 3-1 (Assist door Mart Dijkstra)
24' GOAL: Nick Venema maakt de 2-1 (Assist door Keelan Lebon)
22' GOAL: Mike Trésor Ndayishimiye maakt de 2-0 (Assist door Jonathan Okita)
15' GOAL (penalty): Ferdy Druijf maakt de 1-0
15' PENALTY: Tom Overtoom staat achter de bal

N.E.C. laat Nijmegen en omgeving weer lachen

N.E.C. heeft zichzelf en het Nijmeegse publiek een goede dienst bewezen door overtuigend met 4-1 te winnen van Jong FC Utrecht. De eindstand was al bij rust bereikt. N.E.C.-spits Ferdy Druijf produceerde zijn eerste hattrick in rood-groen-zwarte dienst. Mike Ndayishimiye tekende voor het vierde doelpunt en Nick Venema deed namens Jong FC Utrecht nog wat terug. Door de ruime overwinning sluit N.E.C., ondanks de vijftiende positie op de ranglijst, weer aan bij de ploegen die strijden om de play-offs.

Door Nick van der Cammen

De eerste minuten leek het een lastige avond voor de Nijmegenaren te gaan worden. Ondanks het veldoverwicht was het Jong FC Utrecht dat de betere kansen kreeg in de omschakeling. De grootste mogelijkheid was voor Mallahi, de rappe buitenspeler onderschepte de bal en kon met twee medespelers op de goal van de debuterende Branderhorst af. Waar Venema vrijstond voor de goal besloot de vleugelaanvaller voor eigen succes te gaan, maar de doelman stond goed gepositioneerd en kon makkelijk pakken. Daarna nam N.E.C. het heft in eigen hand.

Doelpuntenregen

Op het kwartier kwam N.E.C. tot het eerste gevaarlijke schot op doel. Tom Overtoom kreeg de bal op zo’n twintig meter van de goal aangespeeld en haalde hard uit. Het schot werd uiteindelijk via de handen van een Utrecht-verdediger tot stilstand gebracht, waardoor scheidsrechter Van der Laan niets anders kon dan naar de stip te wijzen. Ferdy Druijf schoot, net als tegen FC Eindhoven, koeltjes binnen: 1-0. Het doelpunt zou een startschot zijn van een ware doelpuntenregen. Jonathan Okita kreeg drie minuten na de openingstreffer al een uitgelezen mogelijkheid om de score te verdubbelen. De Duitser omspeelde Pattynama aan de rechterflank alsof hij er niet stond en kon vrij naar de goal. Het schot eindigde helaas voorlangs, waardoor voormalig N.E.C.-doelman Maarten Paes opgelucht adem kon halen. Nog geen vijf minuten later kon de goalie wel opnieuw vissen. Na een afgemeten voorzet van Okita, die kort daarvoor naar de linkerflank was verhuisd, kon Ndayishimiye binnenschieten.

Tegenvaller

Nog geen twee minuten later kregen de Nijmegenaren een tegenvaller te verwerken. Een counteraanval van de ploeg uit Utrecht leidde ditmaal wel tot een doelpunt. Al valt de treffer op zijn minst dubieus te noemen. Lebon flitste er aan de linkerflank voorbij en leek de bal, mede dankzij de uitgekomen Branderhorst, over de achterlijn te lopen. De buitenspeler mocht echter door van de grens- en scheidsrechter en trok de bal voor op de wederom vrijgelopen Nick Venema: 2-1.

Wederopstanding

Reden tot negativiteit was er niet, want kort daarna kon de Nijmeegse formatie opnieuw juichen. Na een vlotte aanval over de linkerkant werd Dijkstra bereikt. De middenvelder gaf met een subtiele kaats een grote kans aan Ferdy Druijf. De spits faalde oog in oog met Paes niet en tekende voor de 3-1. De minuten daarop gebeurde er weinig en kwam de wedstrijd in evenwicht. Ook de kansen werden eerlijk verdeeld. Overtoom en Venema mochten beide een keer aanleggen voor een afstandsknal. Laatstgenoemde was daar duidelijk gevaarlijker mee, want het schot scheerde rakelings langs de kruising. Toch was het N.E.C. dat kort voor rust nog een keer mocht juichen. Na een goede voorzet van Okita op Ndayishimiye was Ferdy Druijf er als de kippen bij om de afvallende bal tot doelpunt te promoveren. Het betekende direct ook zijn eerste (van hopelijk nog vele) hattrick(s). Onder luid applaus van de supporters in de Goffert zochten beide ploegen de kleedkamers op.

Hervatting

Na de hervatting zagen we hetzelfde spelbeeld. N.E.C. had de bal en Jong FC Utrecht liep er achteraan. Tot kansen kwam de Nijmeegse ploeg niet echt. Het eerste hoogtepunt in het tweede bedrijf was pas te noteren na zestig minuten voetbal. Ook dit was geen kans, maar wel het debuut van Jordy Bruijn bij de Nijmegenaren. Hij verving aanvoerder Joey van den Berg. Kort daarna kreeg N.E.C. wel weer twee mogelijkheden om de score verder uit te breiden. Na een fraaie combinatie tussen Druijf en Okita kon laatstgenoemde op Paes af. De doelman wist de inzet van de aanvaller nog ternauwernood te keren. Ook een schot van Ndayishimiye vond net geen doel. Tien minuten voor het eind gebeurde dan toch iets waar het Nijmeegse publiek al maandenlang op wachtten. Randy Wolters maakte zijn rentree na maandenlang blessureleed. Het zorgde direct voor nieuw elan, want met de komst van de aanvaller kwamen er nieuwe mogelijkheden. Een corner caramboleerde bijna binnen via meerdere benen en ook een afgemeten voorzet van Wolters op Okita kon niet worden omgezet tot doelpunt. In de blessuretijd kreeg Okita nog een mogelijkheid, maar dat zijn schot voorlangs ging kon niemand in de Goffert meer wat schelen. De langverwachte drie punten blijven in de Goffert en hopelijk is de ommekeer voor de Nijmegenaren ingezet.