Eredivisie Zondag 17 maart 2024, 14:30 Galgenwaard
FC Utrecht
1 0
Voorbeschouwing N.E.C. - Helmond Sport
Na een ongewenste winterstop – zowel vorige week vrijdag als afgelopen maandag werd de uitwedstrijd tegen FC Oss door wat al te winterse weersomstandigheden afgelast – hoopt N.E.C. vrijdagavond om 20.00 in eigen huis af te trappen tegen Helmond Sport.

Waar N.E.C. in Oss vorige week vrijdag de warming-up er al op had zitten op het moment dat de wedstrijd definitief werd afgelast, verliep de avond voor Helmond Sport – dat een thuiswedstrijd afwerkte tegen FC Eindhoven – nog net wat gekker. De Brabantse ploegen speelden namelijk 25 minuten lang hun wedstrijd, maar toen werd het ook scheidsrechter Freek van Herk te gortig. De leidsman floot definitief af en stuurde daarmee ook de toeschouwers in het Lavans Stadion huiswaarts.

De ploeg van trainer Roy Hendriksen, onder Ruud Brood nog assistent-trainer in het fenomenale kampioensjaar van N.E.C., draait tot dusverre teleurstellend in de Jupiler League. Op de ranglijst houden de Helmonders alleen Jong FC Utrecht onder zich en in de stand om de periodetitel bivakkeren de Brabanders zelfs op de laatste plaats. De ploeg wist tot dusverre 18 doelpunten te maken, waarvan er maar liefst 7 op naam van centrumspits Arne Naudts zijn gekomen. De Belg lijkt dus een speler om in de gaten te houden. In de selectie van Helmond Sport vinden we ook Nassim Amaarouk, die afgelopen seizoen transfervrij vertrok bij N.E.C. en nu op amateurbasis actief is bij de ploeg van Roy Hendriksen. Tot speelminuten kwam de aanvallende middenvelder tot dusverre echter niet.

Bij N.E.C. zitten Guus Joppen, Ted van de Pavert, Mohamed Rayhi, Robin Buwalda en Arnaut Groeneveld nog altijd in de lappenmand. Gregor Breinburg lijkt wel weer fit genoeg te zijn om aan te treden tegen Helmond Sport. Gezien de stand op de ranglijst en met het uiteindelijk doel van N.E.C. in het achterhoofd zullen de Nijmegenaren vrijdag alleen tevreden zijn met een driepunter. Met een gretige ploeg –die na een voetballoos weekend blij zal zijn weer aan de bak te mogen – en de steun van het Nijmeegse publiek moet dat lukken. We gaan ervoor!
90' Rode kaart Ole Romeny
84' Ferdi Kadioglu wordt gewisseld voor Ole Romeny
82' Tom Overtoom wordt gewisseld voor Faris Hammouti
79' Silvester van de Water wordt gewisseld voor Achille Vaarnold
77' Guus Joppen wordt gewisseld voor Calvin Verdonk
75' Arsenio Valpoort wordt gewisseld voor Dennis van der Heijden
74' GOAL: Sven Braken maakt de 3-2 (Assist door Ferdi Kadioglu)
72' Gele kaart Tom Overtoom
67' Jari Schuurman wordt gewisseld voor Kevin Jansen
57' GOAL: Silvester van de Water maakt de 3-1 (Assist door Javier Vet)
55' GOAL: Sven Braken maakt de 2-1 (Assist door Gregor Breinburg)
45' Gele kaart Ferdi Kadioglu
43' GOAL: Anass Ahannach maakt de 2-0
29' GOAL: Jerge Hoefdraad maakt de 1-0 (Assist door Anass Ahannach)

N.E.C. lijdt opnieuw een dure nederlaag
N.E.C. is er vanavond niet in geslaagd punten mee te nemen uit Almere. De wedstrijd in het Yanmar Stadion werd winnend afgesloten door Almere City FC: 3-2. De thuisploeg van N.E.C.-icoon Jack de Gier voetbalde zich voor rust naar een 2-0 voorsprong, maar een dubbelslag van Sven Braken in de tweede helft zorgde er niet voor dat de Nijmegenaren na afloop mochten juichen. Door de nederlaag blijft de achterstand op Fortuna Sittard één punt, dat eveneens verloor.

Pepijn Lijnders wijzigde zijn team op vier posities ten opzichte van afgelopen maandag toen er werd verloren van FC Oss. Sven Braken verving de geblesseerde Steeven Langil en Mart Dijkstra keerde terug van zijn schorsing. Ted van de Pavert en Guus Joppen kregen de voorkeur boven Frank Sturing en Calvin Verdonk.

Het duel in het Yanmar Stadion was direct los. De eerste kans was dan ook in de vierde minuut al genoteerd. Na een lage voorzet wist Hoefdraad niet genoeg richting doel te drukken, waardoor de bal in het zijnet belandde. Een minuut later was het Ferdi Kadioglu die de bal door de benen van Van Buuren speelde, waarna hij hard afvuurde op doelman Kramer, die op zijn beurt de bal ternauwernood kon keren. Na zeven minuten spelen creëerde Almere City FC de volgende kans. Na een mooi uitgespeelde aanval was Van de Water het eindstation, maar hij faalde oog in oog met Joris Delle. Daarna begon een lange periode van aftasten en balbezit houden. Na 24 minuten was het eerstvolgende noemenswaardige moment weer te melden. Braken ontving de bal aan de rechterkant van het veld, maar zijn voorzet waaide bijna het doel in. Nog geen vijf minuten later lag de bal in het net voor Almere City FC: 1-0. Na een actie door het midden van Ahannach kwam de bal bij Hoefdraad, die de bal rustig door de benen van Delle schoof. N.E.C. was de draad daarna even kwijt, want Almere City FC nam het initiatief over. Na ruim een halfuur lukte het de Nijmegenaren bijna iets terug te doen, maar de voorzet van Achahbar werd met het hoofd gemist door Braken. De Nijmeegse ploeg leek steeds beter in de wedstrijd te komen, tot twee minuten voor rust. Van de Water werd diep gestuurd op Delle, maar de goalie pakte de bal van de aanvaller katachtig. De rebound werd echter makkelijk over de doelman gewipt, waardoor beide ploegen de kleedkamers met 2-0 opzochten.

Tweede helft

In de beginfase van de tweede helft had N.E.C. nog altijd problemen om terug in de wedstrijd te komen. Almere City FC stond achterin goed en de Nijmegenaren kwamen er nagenoeg niet doorheen. Tot tien minuten voor rust de bal op de middenlijn werd meegegeven aan Sven Braken. De spits zette het op een lopen en hield zijn tegenstander van zich af, waarna hij vervolgens uit een op het oog onmogelijke hoek binnenschoot: 2-1. N.E.C. zette meer druk op de tegenstander en liet dus veel ruimte in de rug. Dit werd de ploeg van Lijnders snel fataal. Slechts twee minuten na de aansluitingstreffer bracht Van de Water het verschil weer op twee. Almere benutte een overtal situatie feilloos. Uiteindelijk werd Van de Water opnieuw oog in oog gezet met Delle, ditmaal rondde hij wel koel af: 3-1. In de daarop volgende minuten konden schoten van Dijkstra, Braken en opnieuw Dijkstra niet worden gepromoveerd tot doelpunten. Een kwartier voor tijd kwam de spanning toch weer in de wedstrijd toen Braken op fraaie wijze van afstand raak krulde: 3-2. De Nijmeegse ploeg zette nogmaals aan, maar kon de ploeg van De Gier niet meer kraken. In blessuretijd werd Ole Romeny, die een tiental minuten daarvoor voor het eerst binnen de lijnen was gekomen, nog met rood van het veld gestuurd. N.E.C. kreeg geen mogelijkheden meer en ging voor de tweede keer in een week onderuit.