Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 25 oktober 2019, 20:00 Goffertstadion
2 0
MVV Maastricht
Voorbeschouwing N.E.C. - MVV

Het is met twee gespeelde wedstrijden nog wat vroeg in de tweede periode, maar feit is dat we dankzij twee gewonnen wedstrijden op rij wél de ranglijst aanvoeren in die periode. Afgelopen maandag werd Jong AZ met 0-2 verslagen door doelpunten van Zian Flemming en Anthony Musaba en drie dagen daarvoor zorgde Flemming ook al voor een driepunter tegen Jong PSV, toen hij de enige treffer van de wedstrijd maakte. Vanavond is MVV in onze eigen Goffert de volgende horde in de race om een periodetitel en een mooiere klassering op de ranglijst.

Het trainerstrio lijkt na de terugkeer van aanvoerder Rens van Eijden een redelijk vaste basiself gevonden te hebben en het moet raar lopen wil daar vanavond tegen de Limburgers van afgeweken gaan worden. Naar alle waarschijnlijkheid zal Zian Flemming dus weer in de punt van de aanval geposteerd worden en wordt hij links en rechts bijgestaan door Jonathan Okita en Ole Romeny. Flemming was tegen Jong AZ in goede doen en liet zien waarom de keuze van de technische staf voorin op hem is gevallen. De lege plek die hij heeft achtergelaten op het middenveld wordt naar verwachting weer ingevuld door kilometervreter Jellert van Landschoot.

MVV speelde haar laatste twee wedstrijden (thuis tegen Excelsior en uit bij Cambuur) met 0-0 gelijk. De wedstrijd daarvoor werd met 3-1 verloren van Helmond Sport. Opvallend detail is dat centrale verdediger Shermar Martina in zowel de wedstrijd tegen Excelsior als tegen Helmond Sport een rode kaart gepresenteerd kreeg. Hij zal er vanavond dan ook niet bij zijn. Wie er waarschijnlijk wél bij zal zijn is rechtsback Marnick Vermijl, die in het seizoen 2013-2014 het rood-zwart-groen van N.E.C. verdedigde toen hij werd verhuurd door Manchester United.

MVV presteert dit seizoen teleurstellend. De ploeg van trainer Fuat Usta staat op de 18e plaats en scoorde veruit het minst van alle ploegen. Pas acht keer troffen de Maastrichtenaren doel in elf gespeelde wedstrijden. Drie van die acht doelpunten werden gemaakt door spits Anthony van den Hurk, die zich daarmee topscorer van de Limburgers mag noemen.

Met een overwinning op MVV kan N.E.C. goede zaken doen op de ranglijst. Niet alleen blijft de koppositie in de strijd om de tweede periode dan sowieso gewaarborgd, ook de weg naar boven op de ranglijst van Keuken Kampioen Divisie kan dan verder worden vervolgd. Afhankelijk van de uitslagen op de andere velden zou je vanavond op de zesde plaats kunnen uitkomen. Zo ver is het natuurlijk nog lang niet. Eerst 90 minuten strijden en zorgen dat de punten inderdaad in Nijmegen blijven, daarna kijken we pas verder.

93' De wedstrijd is afgelopen
91' GOAL: Jonathan Okita maakt de 2-0 (Assist door Etien Velikonja)
86' Koen Kostons wordt gewisseld voor Gavin Vlijter
82' Gele kaart Raoul Last
79' Ole Romeny wordt gewisseld voor Etien Velikonja
78' GOAL: Jonathan Okita maakt de 1-0
76' Thijmen Goppel wordt gewisseld voor Serhat Kot
73' Joshua Holtby wordt gewisseld voor Shermaine Martina
64' Mart Dijkstra wordt gewisseld voor Anthony Musaba
43' Gele kaart Joeri Schroijen
28' Gele kaart Luc Mares

N.E.C. wint in eigen huis van MVV Maastricht

N.E.C. heeft hun derde overwinning op rij geboekt in de Keuken Kampioen Divisie: de ploeg won met 2-0 van MVV Maastricht. De Nijmegenaren kwam in de eerste helft een aantal keer gevaarlijk voor de goal van MVV, maar wisten keeper Nigel Bertrams niet te verschalken. In de tweede helft bezorgde Jonathan Okita de Nijmegenaren met twee treffers in de slotfase van de wedstrijd de drie punten. Door de derde overwinning op rij nestelt N.E.C. zich steviger in de subtop met 19 punten uit twaalf wedstrijden.

Door Shane Jebbink

Het trainerstrio had na de overwinning in Alkmaar geen reden om hun basis elf te wijzigen tegen MVV Maastricht. Dit betekende dat het centrum werd gevormd door Van Eijden en Kvida, die defensief werden bijgestaan door Van Rooij en Kuipers. Het middenveld werd gevormd door Van Landschoot, Van de Looi en Dijkstra. Het aanvallende trio dat voor de doelpunten moest zorgen bestond uit Romeny, Flemming en Okita.

Aanvallende intenties

N.E.C. begon de wedstrijd op positieve wijze en begon met aanvallende intenties. Dit leidde vrij snel in een goede kans voor N.E.C.-jeugdproduct Ole Romeny. De aanvaller mikte de bal echter net naast het doel van de Maastrichtse doelwachter Bertrams. MVV liet zich niet onbetuigd en zorgde even hierna zelf voor wat gevaar voor het doel. Een goede voorzet vanaf de rechterkant werd echter overgewerkt door van den Hurk. N.E.C. bleef de aanval zoeken en zorgde met een drietal corners van Dijkstra vanaf de linkerkant steeds voor gevaar. Het doel werd echter nog niet gevonden door de rood-groen-zwarte brigade.

Kansen

Na een kwartier kwam N.E.C. tot de grootste kans van de wedstrijd tot dan toe. Bas Kuipers stoomde op via de linkerflank en speelde zichzelf in uitstekende positie door een goede één-twee. De voorzet van de linksback werd net overgewerkt door clubtopscorer Zian Flemming. Een kleine tien minuten later, nadat beide ploegen een periode duidelijk op zoek waren naar de ruimtes, was het Tom van de Looi die het publiek wakker schoot met een kiezelhard schot. Bertrams was echter alert en tikte de poging van de huurling van FC Groningen over de lat en voorkwam daarmee het openingsdoelpunt. Nog geen minuut later werd Flemming uitstekend aangespeeld in de zestien maar stuitte ook de spits op MVV keeper Bertrams. Even later kopte Kvida uitstekend op doel na een mooi aangesneden vrije trap van Van Landschoot. Ook deze bal werd echter stijlvol verwerkt door Bertrams, die MVV in deze fase van de wedstrijd op de been hield. De periode hierna werd vooral gekenmerkt door een strijd op het middenveld voor beide ploegen. Onnauwkeurigheid heerste echter bij zowel N.E.C. als de bezoekers uit Maastricht waardoor de kleedkamer werd opgezocht met de brilstand op het scorebord.

Stroperig

MVV kwam meteen uit de kleedkamer bijna op voorsprong. Een voorzet van rechts werd bijna binnen gewerkt door Anthony van den Hurk. De Maastrichtenaren zorgden enkele minuten later weer voor gevaar met een gevaarlijk schot van Joeri Schrooijen, die ternauwernood verwerkt kon worden door Branderhorst. N.E.C. stelde hier een afstandsschot van rechtsback Bart van Rooij tegenover. Het schot ging echter jammerlijk rakelings naast. De ploegen hadden moeite om voor gevaar te zorgen wat zorgde voor een ietwat stroperig begin van de tweede helft. MVV leek na ruim een uur op voorsprong te komen, maar Thijmen Goppel scoorde vanuit buitenspelpositie.

Voorsprong

In de 78e minuut was het de thuisploeg die op voorsprong kwam. Na geschutter in de Maastrichtse defensie profiteerde ex-MVV’er Jonathan Okita optimaal. De Duitser omspeelde Bertrams en bracht zijn ploeg op voorsprong. MVV probeerde hierna met enkele wissels was wijzingen door te voeren om de Nijmeegse defensie te beslechten. N.E.C. bezegelde echter het lot van MVV in de blessuretijd door een mooie goal van Jonathan Okita. Hierdoor moesten de Maastrichtenaren de busreis naar Maastricht met lege handen maken. N.E.C. daarentegen boekte met de overwinning hun derde driepunter op rij in de Keuken Kampioen Divisie. Deze reeks zal de ploeg volgende week in Leeuwarden proberen te verlengen. De ploeg voetbalt echter eerst voor de KNVB beker dinsdag in Kralingen tegen Excelsior.