Eredivisie Zondag 17 maart 2024, 14:30 Galgenwaard
FC Utrecht
1 0
Voorbeschouwing N.E.C. - FC Den Bosch
Na twee nederlagen op rij wordt het voor N.E.C. in de strijd om het kampioenschap tijd om weer eens een overwinning te gaan boeken. De wedstrijd tegen FC Den Bosch is daar de eerstvolgende mogelijkheid voor. De ploeg van trainer Wil Boessen is echter wel één van de clubs waartegen N.E.C. in de eerste seizoenshelft een nederlaag tegen heeft geleden. In Den Bosch werd het begin september afgetekend 3-0 voor de Bosschenaren.

Trainer Pepijn Lijnders heeft qua resultaten een moeizame start in Nijmegen. Na een eclatante 5-1 overwinning tegen Go Ahead Eagles volgden namelijk nederlagen tegen FC Oss (3-0) en Almere City (3-2). Omdat Fortuna Sittard afgelopen vrijdag ook verloor is de schade beperkt gebleven – de achterstand op de Limburgers bedraagt nog altijd één punt – maar in eigen huis zal tegen FC Den Bosch een goed resultaat geboekt moeten worden om een sportieve crisis af te wenden en goede zaken te doen in de titelrace.

FC Den Bosch staat op het moment van schrijven tiende op de ranglijst, maar daarbij is de wedstrijd tegen Jong AZ (afgelopen maandag) nog niet meegerekend. De wedstrijd daarvóór verloren de Brabanders in eigen huis van Almere City. De doelpunten van de Bosschenaren komen dit seizoen vooral van aanvaller Sven Blummel (10 stuks) en middenvelder Niek Vossenbelt (9). Voormalig N.E.C.-speler Muhammed Mert kent een prima seizoen in Den Bosch. De aanvallende middenvelder speelde tot nu toe alle wedstrijden en wist daarin vijf keer te scoren. Na een goede seizoenstart kwam in de december de klad er wat in bij FC Den Bosch, als speelde de ploeg toen niet tegen de minste tegenstanders. Waar de eerste wedstrijd na de winterstop dus verloren werd van Almere City, wisten de Bosschenaren ook de laatste drie wedstrijden voor de winterstop namelijk niet te winnen. Tegen FC Emmen werd gelijkgespeeld, terwijl van Fortuna Sittard en Jong Ajax werd verloren.

N.E.C. zal het tegen de Bosschenaren nog altijd moeten stellen zonder Arnaut Groeneveld. Een andere speler die node gemist werd, Mohamed Rayhi, kan waarschijnlijk wel weer terugkeren in de selectie van trainer Pepijn Lijnders. De ploeg zal er alles aan moeten doen om de drie punten in eigen huis te houden en zo in het spoor te blijven van Fortuna Sittard, of de Limburgers (afhankelijk van het resultaat van hun wedstrijd tegen FC Emmen) misschien wel voorbij te gaan op de ranglijst. Publiek erachter, mouwen opstropen en knokken voor rood, groen en zwart dus!
88' Anass Achahbar wordt gewisseld voor Jari Schuurman
87' Danny Verbeek wordt gewisseld voor Mattias Andersson
75' Ferdi Kadioglu wordt gewisseld voor Sven Braken
70' Dennis Kaars wordt gewisseld voor Jort van der Sande
63' Mohamed Rayhi wordt gewisseld voor Kevin Jansen
62' Oussama Bouyaghlafen wordt gewisseld voor Muhammed Mert
49' Gele kaart Bart Biemans
45' GOAL (penalty): Steeven Langil maakt de 1-0
42' Gele kaart Ted van de Pavert
37' Gele kaart Calvin Verdonk
30' Gele kaart Niek Vossebelt

N.E.C. na minimale zege terug aan kop
N.E.C. is er vanavond in geslaagd om de koppositie weer over te nemen van Fortuna Sittard. De Nijmegenaren boekten op eigen veld een 1-0 overwinning op FC Den Bosch, door een benutte strafschop op slag van rust van Steeven Langil. Doordat Fortuna Sittard ten onder ging in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen (1-2), is N.E.C. weer de trotse koploper van de Jupiler League.

De eerste speldenprikjes van het duel waren van N.E.C., met een voorzet van Langil die net te hoog was voor Annas Achahbar en een goede aanval over de rechterflank, opgezet door Mart Dijkstra. Tot een schot op doel kwam het in beide gevallen echter niet. Toch was het tekenend voor het wedstrijdbeeld van de eerste tien minuten, waarin de mannen van Pepijn Lijnders het betere van het spel hadden. Het dichtste bij een doelpunt was Wojciech Golla, die zijn kopbal uit een hoekschop van  Gregor Breinburg rakelings naast het doel van FC Den Bosch zag vallen. Ook de tweede kans die het publiek even deed opveren was van de Nijmegenaren, wederom door een kopbal. Dit keer was het echter Ted van de Pavert die de bal niet genoeg richting mee wist te geven, waardoor doelman Heemskerk de bal naast kon kijken.

Na twintig minuten liet ook Den Bosch zich heel even zien, maar de schietkans resulteerde in een te zachte poging die vrij gemakkelijk door Joris Delle kon worden opgeraapt. Enkele minuten later probeerde Ferdi Kadioglu het met een schot van afstand, maar zijn geplaatste bal verdween naast de goal. Vrijwel direct erna diende de volgende mogelijkheid voor N.E.C. zich aan, toen Langil de bal op links mee wist te nemen en Achahbar de kans bood. De spits probeerde Heemskerk te passeren met een bal achter zijn standbeen langs, maar het resultaat was minder fraai dan het idee. N.E.C. bleef aan zet, wat bleek uit een schot in de korte hoek van wederom Kadioglu.

In het restant van de eerste helft kwam FC Den Bosch als eerste het dichtst bij de openingstreffer, toen Dennis Kaars de bal uit de rebound voor zijn voeten kreeg maar vervolgens van dichtbij over het doel van N.E.C. werkte. Dat de Bosschenaren wat beter in de wedstrijd kwamen bleek ook uit het incorrecte ingrijpen van eerst Calvin Verdonk en vervolgens Van de Pavert, die een tegenaanval van FC Den Bosch onderbrak. Toch was het N.E.C. dat de kleedkamers opzocht met een voorsprong. Op slag van rust werd Mohamed Rayhi neergehaald in het strafschopgebied van de FC Den Bosch, waarna Langil mocht aanleggen: 1-0 voor N.E.C., al zat doelman Heemskerk nog wel aan de bal. Daarme was Rayhi, die terugkeerde in de basis na wekenlang blessureleed, direct belangrijk.

Beide ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. N.E.C. leek verder te gaan zoals het de eerste helft afsloot, maar de vermeende strafschop werd ditmaal niet toegekend door arbiter Kamphuis. Binnen vijf minuten dwongen de Nijmegenaren vervolgens twee vrije trappen af, waarvan de tweede poging door Kadioglu werd getrapt en rakelings voor de goal langs ging. Na een rustige periode was het opnieuw N.E.C. dat ruim een halfuur voor tijd van zich deed spreken. Rayhi ontving de bal aan de rechterkant en trok direct richting de goal, maar zag zijn schot via de handen van doelman Heemskerk op de lat en vervolgens over het doel verdwijnen. Niet veel later moest de keeper van FC Den Bosch wederom handelend optreden, ditmaal op een poging van doelpuntenmaker Langil. Met de nodige moeite verwerkte hij de poging tot een corner.

N.E.C. ging op zoek naar de 2-0, wederom aan de hand van uitblinker Langil. Hij was zijn directe tegenstander te snel af, maar wist Heemskerk van dichtbij niet te passeren. Tien minuten later wist ook invaller Kevin Jansen van dichtbij niet te scoren toen zijn schot werd gekraakt. In de zoektocht naar de tweede treffer leek het opnieuw Langil te zijn die de Nijmegenaren wat meer lucht zou bezorgen, toen hij voor zichzelf een kans creëerde die identiek was aan de kans die hij zichzelf tien minuten eerder verschafte: Op snelheid klopte hij zijn tegenstander, maar weer kreeg hij de bal niet langs de doelman. Na een periode waarin weinig gevaar gesticht werd, liet ook FC Den Bosch zich tien minuten voor tijd weer zien. De kopbal van Sven Blummel eindigde voorlangs na een goede voorzet van Verbeek. N.E.C. kreeg even later een soortgelijke kans, maar ook de ingevallen Sven Braken wist het net niet te vinden. Niet lang nadat Langil werd verkozen tot Man of the Match kreeg oud-N.E.C.’er Muhammed Mert nog een aardige gelegenheid, maar hij wist zijn schot niet genoeg richting mee te geven waardoor Delle redding kon brengen. Luttele seconden later blies Kamphuis voor het einde van de wedstrijd, waardoor N.E.C. de drie punten én de koppositie bemachtigde.

New York Pizza Man of the Match: Steeven Langil