Eredivisie Zondag 17 maart 2024, 14:30 Galgenwaard
FC Utrecht
1 0
Voorbeschouwing N.E.C. - Helmond Sport
Na een ongewenste winterstop – zowel vorige week vrijdag als afgelopen maandag werd de uitwedstrijd tegen FC Oss door wat al te winterse weersomstandigheden afgelast – hoopt N.E.C. vrijdagavond om 20.00 in eigen huis af te trappen tegen Helmond Sport.

Waar N.E.C. in Oss vorige week vrijdag de warming-up er al op had zitten op het moment dat de wedstrijd definitief werd afgelast, verliep de avond voor Helmond Sport – dat een thuiswedstrijd afwerkte tegen FC Eindhoven – nog net wat gekker. De Brabantse ploegen speelden namelijk 25 minuten lang hun wedstrijd, maar toen werd het ook scheidsrechter Freek van Herk te gortig. De leidsman floot definitief af en stuurde daarmee ook de toeschouwers in het Lavans Stadion huiswaarts.

De ploeg van trainer Roy Hendriksen, onder Ruud Brood nog assistent-trainer in het fenomenale kampioensjaar van N.E.C., draait tot dusverre teleurstellend in de Jupiler League. Op de ranglijst houden de Helmonders alleen Jong FC Utrecht onder zich en in de stand om de periodetitel bivakkeren de Brabanders zelfs op de laatste plaats. De ploeg wist tot dusverre 18 doelpunten te maken, waarvan er maar liefst 7 op naam van centrumspits Arne Naudts zijn gekomen. De Belg lijkt dus een speler om in de gaten te houden. In de selectie van Helmond Sport vinden we ook Nassim Amaarouk, die afgelopen seizoen transfervrij vertrok bij N.E.C. en nu op amateurbasis actief is bij de ploeg van Roy Hendriksen. Tot speelminuten kwam de aanvallende middenvelder tot dusverre echter niet.

Bij N.E.C. zitten Guus Joppen, Ted van de Pavert, Mohamed Rayhi, Robin Buwalda en Arnaut Groeneveld nog altijd in de lappenmand. Gregor Breinburg lijkt wel weer fit genoeg te zijn om aan te treden tegen Helmond Sport. Gezien de stand op de ranglijst en met het uiteindelijk doel van N.E.C. in het achterhoofd zullen de Nijmegenaren vrijdag alleen tevreden zijn met een driepunter. Met een gretige ploeg –die na een voetballoos weekend blij zal zijn weer aan de bak te mogen – en de steun van het Nijmeegse publiek moet dat lukken. We gaan ervoor!
77' Maiky Fecunda wordt gewisseld voor Jeroen Verkennis
72' Jordan Larsson wordt gewisseld voor Anass Achahbar
68' Steeven Langil wordt gewisseld voor Segun Owobowale
59' Arne Naudts wordt gewisseld voor Jordy Thomassen
54' GOAL: Giovanni Hiwat maakt de 1-1
50' Gele kaart Robert Braber
46' Jason Bourdouxhe wordt gewisseld voor Robert van Koesveld
18' GOAL: Jordan Larsson maakt de 1-0 (Assist door Wojciech Golla)

26 Jeroen Verkennis '77
N.E.C. heeft vrijdagavond dure punten verspeeld, in de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport kwam de ploeg van Adrie Bogers niet verder dan 1-1. Bij rust was de stand 1-0 door een goal van Jordan Larsson (18'). Na rust scoorde Hiwat in de 54e minuut de 1-1.

N.E.C. startte de wedstrijd met de verwachtte elf namen. Gregor Breinburg was terug van een blessure en nam daarom zijn plek op het middenveld weer in. Voorin ontbraken wederom Arnaut Groeneveld en Mohamed Rayhi, waar Jordan Larsson en Steven Langil op hun posities begonnen. Het kwakkelende Helmond Sport begon met de van een schorsing terug gekeerde Warmolts.

Ondanks de negentiende positie op de ranglijst was het Helmond Sport dat het beste aan de wedstrijd begon. Na tien minuten had de ploeg zelfs op voorsprong kunnen komen. Nadat eerst Hiwat een strakke voorzet in de handen van Joris Delle zag belanden, was het daarna Zeldenrust die de 0-1 op z’n schoen had. Na een slippertje van Frank Sturing kon de aanvaller alleen op doel af, hij omspeelde Delle ook, maar schoof de bal naast het lege doel. N.E.C. antwoordde goed en maakte vijf minuten later de openingstreffer. Een schot van Mart Dijkstra werd via een arm van richting veranderd en was daarom de keeper te machtig. Scheidsrechter Pol van Boekel had echter direct na de handsbal al gefloten voor een overtreding en daarom restte er niets meer dan een vrije trap op een aardige positie. De bal van Ferdi Kadioglu ging richting de kruising, maar doelman Van Gassel kon nu wel redding brengen.

Uiteindelijk liet de 1-0 ondanks de afgekeurde treffer niet lang op zich wachten. Larsson werd op fraaie wijze diepgestuurd door Wojciech Golla en ging met twee tegenstanders naast zich op avontuur. De Zweed trok naar binnen, creëerde goed ruimte voor zichzelf en haalde vanaf de zestien meter prachtig met links uit in de verre hoek. Het was voor Larsson de tweede wedstrijd op rij dat hij de openingstreffer voor zijn rekening nam. N.E.C. nam met de voorsprong op zak de touwtjes stevig in handen en in de eerste helft kwam Helmond Sport er eigenlijk niet meer aan te pas. N.E.C. kreeg nog een aantal mogelijkheden, maar het ontbrak telkens aan een goede eindpass om tot afronding te kunnen komen.

N.E.C. na rust

N.E.C. kwam na rust furieus uit de startblokken en verdubbelde nog binnen een minuut bijna de score. Kadioglu dolde weer eens zijn tegenstander, gaf strak voor op Sven Braken, maar zijn inzet verdween net langs de verkeerde kant van de paal. De spits kreeg even later veel ruimte om weer uit te halen, maar nu gleed hij tijdens het schieten onderuit en produceerde hij slechts een afzwaaier. N.E.C. leek in ieder geval weer de bovenliggende partij te zijn, dus dat Helmond Sport tien minuten na rust op gelijke hoogte kwam was dan ook verrassend. Een ongevaarlijke voorzet van de linkerkant werd slecht uitverdedigd en dat gaf Damen de kans om aan de rechterkant de volledig vrijstaande Hiwat te vinden. Waar zijn collega-aanvaller eerder in de wedstrijd voor een leeg doel naast schoot, vond Hiwat met alle ruimte wel de verre hoek en schoot hij zo de gelijkmaker binnen.

Gelijkmaker

Na de gelijkmaker had N.E.C. even moeite om zich te hergroeperen. De ploeg moest even alle zeilen bijzetten om niet op achterstand te komen en kon pas tien minuten later weer onder de druk vandaan komen. Een afstandspoging van Calvin Verdonk ging naast en een goede voorzet van Golla belandde bij Braken, maar hij wist het in kansrijke positie niet af te maken. Met de counter als wapen wist Helmond Sport daarna nog eens levensgevaarlijk te worden. Zeldenrust ging wederom alleen op Delle af, maar nu trof hij de voet van de Franse goalie. De rebound van Thomassen werd net op tijd geblokt door de inglijdende Verdonk.

In de slotfase trachtte N.E.C. nog een groot offensief in te zetten in de jacht op de winnende treffer. Mart Dijkstra was een kwartier voor tijd het dichtste bij. Na een corner kreeg hij een vrije schietkans, maar Van Gassel redde op fraaie wijze. De afgeslagen belandde uiteindelijk weer bij de invallen Anass Achahbar, maar zijn inzet ging net naast. In de laatste minuten kwam de ploeg er niet meer doorheen. Helmond Sport hield de gelederen achterin goed gesloten en het ontbrak bij N.E.C. aan creativiteit om door die drukte heen te komen. Braken kreeg nog een aardige mogelijkheid, maar hij kwam te laat na een steekbal van Kadioglu.

Door het gelijke spel is N.E.C. de koppositie kwijt aan Fortuna Sittard, dat de volle buit meenam uit Den Bosch. N.E.C. heeft wel nog een duel te goed op de Limburgers en zou dan bij winst weer naar de top van de ranglijst gaan. Voor de winterstop wacht er nog één competitieduel, vrijdag op bezoek bij Jong AZ, maar eerst komt de ploeg dinsdag nog in actie in de KNVB Beker tegen PEC Zwolle. Dat duel wordt gespeeld in Zwolle, aftrap is om 18.30 uur.