KNVB Beker Donderdag 21 januari 2021, 18:45 Goffertstadion
N.E.C.
3 2
Fortuna Sittard
Voorbeschouwing Almere City - N.E.C.

Een week na de kraker tegen Go Ahead Eagles staat alweer de volgende topper op het programma voor N.E.C. Jack de Gier en zijn mannen nemen het vanavond in Almere op tegen Almere City, dat samen met Go Ahead Eagles, FC Twente en Sparta de eerste plaats op de ranglijst deelt. De vier ploegen hebben allemaal zestien punten, terwijl N.E.C. met één puntje minder op de vijfde plaats terug te vinden is.

Door Teun van Thiel

Mocht KRO-NCRV een aflevering van De Reünie willen wijden aan Almere City, dan zou de omroep er goed aan doen de opnames vandaag te starten. Er zijn bij N.E.C. namelijk nogal wat mensen te vinden met een verleden bij de Flevolandse club. Naast trainer Jack de Gier (vorig jaar nog als hoofdtrainer actief in Almere) hebben ook Sven Braken, Tom Overtoom, Josef Kvida en Marco van Duin hun kunsten vertoond in het Yanmar Stadion. Laatstgenoemde zal vanavond het doel van N.E.C. verdedigen aangezien Norbert Alblas, die in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles het veld geblesseerd moest verlaten, in ieder geval tot de winterstop uitgeschakeld is. Ook Joey van den Berg kwam niet ongeschonden uit het spektakelstuk van vorige week. De middenvelder verliet het veld met een kuitkwetsuur en is vermoedelijk twee weken uitgeschakeld. Zijn plek wordt waarschijnlijk ingenomen door Mart Dijkstra, die vorige week sterk inviel.

Almere City heeft de goede lijn van vorig seizoen vooralsnog doorgetrokken naar deze voetbaljaargang. De ploeg van trainer Michele Santoni won vijf van de zeven gespeelde competitiewedstrijden en verloor dit seizoen nog maar één keer, tegen Roda JC. Van de laatste zes gespeelde wedstrijden (inclusief het bekertreffen met FC Dordrecht) won Almere City er maar liefst vijf. In de zesde wedstrijd werden de punten gedeeld met MVV (2-2). Het moge duidelijk zijn: de ploeg is in vorm en dus zullen de Almeerders vol vertrouwen aantreden tegen N.E.C. Een speler om in de gaten te houden is Niek Vossebelt, die dit seizoen in acht wedstrijden zes keer wist te scoren. Verder vinden we in Youri Loen een voor N.E.C-volgers bekende naam in de selectie van de tegenstander.

De wedstrijd begint vanavond om 20.00 en staat onder leiding van scheidsrechter Christiaan Bax. Vanuit Nijmegen reizen 244 supporters de spelersbus achterna om N.E.C. te steunen in de jacht op een driepunter. Thuisblijvers kunnen de wedstrijd live zien op kanaal 3 van FOX Sports, of in ieder geval de hoogtepunten zien in het schakelprogramma op het open kanaal van FOX.

90' Andreias Calcan wordt gewisseld voor Nicky van Hilten
90' Gele kaart Moustapha Seck
83' Leroy Labylle wordt gewisseld voor Josef Kvida
81' Edoardo Soleri wordt gewisseld voor Kevin Luckassen
73' James Efmorfidis wordt gewisseld voor Anass Ahannach
63' Ole Romeny wordt gewisseld voor Brahim Darri
45' Rust
8' GOAL: Edoardo Soleri maakt de 1-0 (Assist door Moustapha Seck)

Opstelling Almere City FC

21 Timo Plattel (K)
2 Bram van Vlerken
4 Faris Hammouti
6 Tim Receveur
9 Edoardo Soleri '81
10 Ricardo Kip
14 Damon Mirani
17 Moustapha Seck
20 Andreias Calcan '90
27 Youri Loen
30 James Efmorfidis '73

Wisselspelers

15 Chiel Kramer (K)
5 Delvechio Blackson
7 Anass Ahannach '73
16 Nicky van Hilten '90
18 Edward Francis
19 Kevin Luckassen '81
44 Sam Krant
50 Anwar Bensabouh

Opstelling N.E.C.

23 Marco van Duin (K)
2 Guus Joppen
3 Rens van Eijden
6 Tom Overtoom
9 Sven Braken
10 Anass Achahbar
12 Mart Dijkstra
17 Ole Romeny '63
21 Leroy Labylle '83
44 Mathias Bossaerts
77 Jonathan Okita

Wisselspelers

4 Josef Kvida '83
5 Robin Buwalda
7 Brahim Darri '63
18 Kevin Jansen
20 Paolo Sabak
28 Bart van Rooij
30 Frank Sturing
52 Job Schuurman
71 Mike Trésor Ndayishimiye
N.E.C. onderuit in Almere: 1-0

N.E.C. heeft een gevoelig verlies geleden in Almere. Na een goed begin van N.E.C. was het toch Almere dat vroeg de leiding pakte via Edoardo Soleri. De Italiaan was eindstation van een flitsende counter. De rest van de eerste helft leek N.E.C. zich niet door de strakke organisatie van Almere City te kunnen voetballen. Na de thee kreeg N.E.C. een aantal grote kansen om op gelijke hoogte te komen. De Nijmegenaren waren echter ongelukkig in de afwerking en moesten hun eerste verlies in de Keuken Kampioen Divisie slikken.

Door Shane Jebbink

N.E.C. trainer Jack de Gier begon met een hevig gewijzigde basiself in Almere. Ole Romeny begon op de linkervleugel, Rens van Eijden keerde terug in het hart van de defensie. Daarnaast verving Guus Joppen de geblesseerde Terry Lartey-Sanniez, en begon Dijkstra op de plek van de geblesseerde Joey van den Berg. Marco van Duin was de doelbewaker, bij afwezigheid van Norbert Alblas. 

Messcherpe counters

N.E.C. begon fris aan het treffen in het Yanmar Stadion. De Nijmegenaren hadden duidelijk aanvallende intenties meegekregen van de trainer. Het was echter Almere City dat na een messcherpe counter de voorsprong pakte. Het was de boomlange spits Edoardo Soleri die als eindstation functioneerde: 1-0. Hierna volgde een periode van balbezit van N.E.C. zonder daadwerkelijk gevaarlijk te worden. Almere liet enkele momenten zien dat het in de omschakeling voor veel gevaar kon zorgen. Zo deden ze dat in de 21e minuut weer met verve. Een voorzet van Moustapha Seck kon ternauwernood verwerkt worden door de N.E.C. defensie. N.E.C. leek moeite te hebben met het compacte spel van Almere City. De bal werd achterin overgespeeld, maar de aanvallende oplossing bleek onvindbaar.

Het duurde tot de 31e minuut voordat N.E.C. wat gevaar kon stichten, met een afstandsschot van Overtoom dat net naast zeilde. Het spel golfde op en neer, met kansjes aan beide kanten. De Nijmegenaren leken nog niet zo potent in hun aanvallen zoals ze zo vaak in dit seizoen wel waren geweest. Een vrije trap in de 42e minuut leek soelaas te bieden, ware het niet dat de bal van Tom Overtoom net langs de paal scheerde. Op slag van rust werd een voorzet van Leroy Labylle over gekopt door Sven Braken.

Kansen

Tien minuten in de tweede helft was het Almere City dat voor de eerste echt dreiging scoorde. Een lange bal werd prachtig uit de lucht geplukt door Soleri, die echter stuitte op Marco van Duin. De doelwachter weet de bal net genoeg aan te tikken zodat de bal tegen het zijnet rolt. Het eerste gevaar van N.E.C. kwam via een afstandsschot van Anass Achahbar, die een paar meter naast het doel eindigde. Even later had Sven Braken een mooie omhaal in huis na een corner. De bal miste jammerlijk richting.

N.E.C. begon wat sterker te worden, wat resulteerde in enkele kansjes voor de ploeg. Ze beseften zich echter dat ze haast moesten maken als ze puntverlies wilden voorkomen. 

In de 75e minuut had Achahbar de gelijkmaker op zijn schoen na een goede actie van Darri. Zijn schot werd echter miraculeus over getikt door doelman Timo Plattel. Een schot van Tom Overtoom uit de tweede lijn bleek ook niet de verlossing voor de Nijmegenaren. Almere sloeg terug met een rebound uit een vrije trap die net naast ging.

In de 82e minuut leek N.E.C. dan eindelijk op gelijke hoogte te komen via Rens van Eijden. Zijn schot vloog echter net naast het doel van Almere. N.E.C. had een slotoffensief om een verlies in Almere af te wenden. Ondanks de talloze pogingen van de rood-groen-zwarten mocht het niet baten, en bleven ze met lege handen achter.

Keuken Kampioen Divisie Maandag 25 januari 2021 Jan Louwers Stadion
FC Eindhoven
21:00
N.E.C.

Stand Keuken Kampioen Divisie
1 SC Cambuur 47
2 Almere 47
3 Graafschap 41
4 NAC Breda 37
5 Go Ahead 35
6 NEC 35
7 FC Volendam 34
8 Telstar 31
9 FC Eindhoven 27
10 Roda JC 26