Eredivisie Zondag 28 april 2024, 12:15 Goffertstadion
0 3
N.E.C. onderuit tegen AZ: 0 - 1
N.E.C. heeft zondagmiddag in eigen huis na een matige wedstrijd verloren van AZ. Na negentig minuten stond er 0-1 op het scorebord. De Alkmaarse goal werd gescoord in de 38ste minuut door Jonathas.

Coach Wiljan Vloet kon voor deze wedstrijd niet beschikken over vleugelaanvaller Leroy George. Hij was nog niet voldoende hersteld van een blessure die hij opliep in de confrontatie met PSV. John Goossens verving hem in de basisopstelling. Niki Zimling en Rens van Eijden waren juist wel op tijd fit. Hun basisplek ging ten koste van Mark Otten en Lorenzo Davids, die beiden op de bank begonnen. De overige spelers waren dezelfde als tegen de Eindhovenaren een week eerder. Bij AZ startte Jonathas als spits. Falkenburg zat daarom op de bank. Romero begon onder de lat in plaats van Didulica.

Beide ploegen begonnen matig aan de eerst helft. N.E.C. was erg slordig vanuit de opbouw, waarbij meermaals ballen zonder aanwijsbare reden over de zijlijn verdwenen. AZ had het wat dat betreft iets beter voor elkaar, maar het ontbrak telkens aan een goede voorzet of eindpass waardoor Jasper Cillissen zelden hoefde in te grijpen. Dat beeld bleef in het vervolg van de eerste helft intact. AZ had het beste van het spel en de meeste dreiging. Vooral aan de zijkanten werd N.E.C. keer op keer overlopen, maar de twee jonge IJslanders op de flanken van AZ (Gudmundsson en Sigthórsson) wisten zich telkens geen raad met de tijd en ruimte die ze werd geboden.

Na ruim een half uur spelen kwam dan toch de verdiende voorsprong voor de Alkmaarders. Nadat zowel Lasse Schöne voor N.E.C. als Elm voor AZ niet succesvol was van afstand zette Jonathas de 0-1 op het scorebord. In een snelle counter werd Wernbloom weggestuurd. Hij vond vervolgens met een goede steekpass de Braziliaanse spits. Die had weinig moeite om Van Eijden via de buitenkant te passeren, waarna Cillessen geen antwoord had op de doelpoging van Jonathas. In het vervolg van de saaie en slechte eerste helft kwam er geen verandering meer in de tussenstand.

Otten verving direct na rust Van Eijden. De verdediging werd er echter niet rustiger en geconcentreerder op. Binnen vijf minuten kreeg Jonathas twee grote kansen om de score verder uit te breiden. Beide keren was het Cillessen die N.E.C. in de wedstrijd hield. Eerst onderschepte hij een pass op Jonathas na een messcherpe counter, vervolgens hield hij zijn doel schoon met een geweldige reflex op een goed geplaatst schot van de Braziliaan. De jonge doelman greep daarmee andermaal zijn kans om te laten zien waartoe hij in staat is.

N.E.C. drong daarna aan om de gelijkmaker te forceren, maar dat leidde niet tot grote kansen. Vleminckx was het gevaarlijkst met aantal kopballen. Romero hoefde zich echter geen enkele keer echt in te spannen om een doelpunt te voorkomen. Het duurde tot een kwartier voor tijd voordat de Argentijn eens echt getest werd. Goossens demonstreerde zijn fabelachtige traptechniek bij een vrije trap van dertig meter, maar de doelman ging goed gestrekt naar de hoek en verwerkte het schot tot een corner.

Door onder meer Rick ten Voorde te brengen voor Nathaniel Will hoopte Vloet nog een slotoffensief te kunnen creëren. AZ bleef echter eenvoudig op de been en kreeg zelfs nog goede mogelijkheden om een tweede goal te scoren. Zo schoot Van der Velden net naast toen hij wild uithaalde van tien meter afstand en belandde een inzet van Falkenburg van dichtbij in blessuretijd in de handen van Cillessen. Het bleek het laatste wapenfeit van de wedstrijd, waardoor de drie punten mee in de tas naar Alkmaar konden.

N.E.C. creëerde tegen AZ eigenlijk geen enkele kans en dan is één tegengoal al voldoende om met een nederlaag van het veld te stappen. Daardoor is N.E.C. na de sterke seizoensopening ondertussen afgezakt naar de twaalfde plek op de ranglijst, met zeven punten uit zes wedstrijden. Zondag komt het kwakkelende Feyenoord op bezoek, onder leiding van oud-N.E.C. coach Mario Been. De Nijmegenaren zullen dan uit een ander vaatje moeten tappen om de punten in De Goffert te houden.

Door: Roel Klein