Eredivisie Zondag 14 april 2024, 20:00 Goffertstadion
2 2
PEC Zwolle
Voorbeschouwing N.E.C. - FC Eindhoven
Vrijdagavond is FC Eindhoven de tegenstander in alweer de derde wedstrijd van deze jaargang in de Jupiler League. Drie jaar geleden – toen N.E.C. ook in de Jupiler League vertoefde – stond deze wedstrijd al tijdens de allereerste speelronde op het programma. Destijds werd het 3-1 voor N.E.C., met doelpunten van Sjoerd Ars, Tommy Daemen en Alireza Jahanbakhsh. Een resultaat waar in Nijmegen en omstreken iedereen ongetwijfeld weer zou tekenen.

Waar N.E.C. afgelopen weekeinde gelijkspeelde tegen en bij Go Ahead Eagles, deelde FC Eindhoven in beide voorgaande wedstrijden de punten met de tegenstander. In de eerste speelronde werd thuis met 2-2 gelijkgespeeld tegen Telstar (twee doelpunten van aanvallende middenvelder Elton Kabangu) en afgelopen vrijdag werd het bij FC Emmen 1-1, door een doelpunt van Mart Lieder, dit keer met een assist van Kabangu.

De ploeg van trainer Wilfred van Leeuwen (vorig jaar nog actief bij de amateurs van VVSB) zal er op gebrand zijn om de eerste overwinning van het seizoen te boeken, of in ieder geval ongeslagen te blijven. Aan N.E.C. de taak om die plannen te dwarsbomen en thuis ‘gewoon’ drie punten aan het totaal toe te voegen. Trainer Adrie Bogers moet het vrijdag in ieder geval stellen zonder Ferdi Kadioglu, die met Oranje Onder 19 meedoet aan een internationaal toernooi in Finland. Het leek er even op dat ook Jordan Larsson en Jari Schuurman wegens interlandverplichtingen zouden ontbreken. N.E.C. heeft echter met de Zweedse voetbalbond kunnen regelen dat Larsson zich pas op zaterdag bij de Zweedse jeugdselectie hoeft te voegen en Jari Schuurman mag (ook op verzoek van N.E.C.) verstek laten gaan bij de oefeninterland die Oranje Onder 20 tegen Engeland speelt. Wel ontbreekt in de Nijmeegse selectie in ieder geval nog altijd Guus Joppen, die in de eerste wedstrijd van het seizoen al binnen tien minuten naar de kant moest met een spierblessure.

Hoewel er op het moment van schrijven op de transfermarkt nog heel wat kan gebeuren, lijken er voor Adrie Bogers weer genoeg opties te zijn om uit te kiezen. In de spits wordt naar verwachting weer een plekje ingeruimd voor nieuwkomer Sven Braken, die zijn debuut voor N.E.C. in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles opluisterde met zijn eerste treffer voor de club. Hoe het ook zijn mag, Bogers zal zijn ploeg in de Goffert met één boodschap het veld op sturen: winnen en je zo nestelen in de top van de Jupiler League!
83' Dani Theunissen wordt gewisseld voor Jordan Larsson
82' GOAL: Sven Braken maakt de 1-2 (Assist door Arnaut Groeneveld)
80' GOAL: Kyle de Silva maakt de 1-1
73' Thomas Horsten wordt gewisseld voor Joël Thomas
64' Jelle van Landschoot wordt gewisseld voor Tarik Kada
61' Joey Sleegers wordt gewisseld voor Jari Schuurman
26' Kyle de Silva wordt gewisseld voor Nicky Kuiper
17' Gele kaart Augustine Loof
17' GOAL: Sven Braken maakt de 1-0 (Assist door Arnaut Groeneveld)

N.E.C. overleeft kansenregen en wint van FC Eindhoven
N.E.C. heeft zijn tweede overwinning van het seizoen behaald. In een duel waarin de Eindhovenaren eigenlijk de meeste aanspraak op de overwinning maakten, trokken de Nijmegenaren aan het langste eind: 2-1.

Bij N.E.C. ontbrak vandaag een groot aantal spelers wegens interlandverplichtingen en blessures. Op de bank een nieuwe naam, Dani Theunissen, afkomstig uit de jeugdopleiding. N.E.C. had het meteen moeilijk de eerste tien minuten, met name met het neerzetten van de organisatie. De eerste grote kans was dan ook voor FC Eindhoven, maar de bal eindigde in de tribune. Daarna bracht N.E.C. zichzelf een paar keer in de problemen door ondanks alles op te willen bouwen.

In de 18e minuut is het dan ook niet de verzorgde opbouw maar een optimistische peer naar voren waarmee de Nijmegenaren op voorsprong komen. De vuurpijl van Dijkstra werd verkeerd ingeschat en stuiterde door over de defensie van de Eindhovenaren heen. Groeneveld zag zijn kans schoon en ging er met de bal vandoor. Met Sven Braken naast zich hield de rappe buitenspeler het overzicht en schoof hij de nieuwe spits van N.E.C. de bal toe. Die schoot koeltjes binnen: 1-0.

De wedstrijd bleek zeker niet gespeeld. Kort na het N.E.C-doelpunt schoot Lieder op de paal en niet veel later was het Dijkstra die een kopbal uit het doel kopte. N.E.C. gaf het heft uit handen, net zoals voor de goal. Het leidde tot wat gemor van de supporters toen Lindhout affloot voor de eerste helft.

In de tweede helft kleurde wederom de helft van N.E.C. blauw-wit door de druk van de Eindhovenaren. N.E.C. had de durf niet meer om op te bouwen en de lange halen naar voren werden snel veroverd door de uitploeg. Het was wachten op een tegentreffer. Die kwam pas laat: in de 77e minuut kopte Kyle de Silva de bal vanuit een vrije trap binnen. N.E.C. leek met de tegentreffer rijp voor de slacht, maar niet veel later sloeg het gejoel van het thuispubliek om in een staande ovatie toen Sven Braken zijn tweede doelpunt van de avond maakte, wederom was Groeneveld de aangever. Door het late doelpunt ging N.E.C. er toch met de volle buit vandoor.

Interlandperiode of niet, de bal rolt altijd in de Jupiler League. Zo ook volgende week vrijdag als de ploeg van Adrie Bogers naar Brabant afreist. Daar wacht de tweede uitwedstrijd van het seizoen tegen FC Den Bosch.

Man of the Match: Sven Braken