KNVB Beker Zondag 21 april 2024, 18:00 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
1 0
Voorbeschouwing RKC – N.E.C.

N.E.C., uitwedstrijden en kunstgras. Het is de afgelopen tijd geen al te gelukkige combinatie gebleken, maar vanavond heeft de ploeg van trainer Pepijn Lijnders tegen RKC Waalwijk de kans om een einde aan een slechte serie te maken. De Waalwijkers bezetten de achttiende plaats op de ranglijst van de Jupiler League en wisselde eerder dit seizoen trainer Peter van den Berg in voor Hans de Koning, die nu voor de groep staat. Onder zijn leiding won RKC direct van Jong AZ, maar werden daarna nog maar twee punten gehaald in zes wedstrijden.

Eén van die punten werd afgelopen vrijdag behaald in en tegen Den Bosch. Het werd in De Vliert 0-0, maar bloedeloos was de wedstrijd geenszins. In totaal trok scheidsrechter Freek van Herk drie rode kaarten, waarvan er twee voor RKC waren. Ze waren bestemd voor ervaren krachten Hans Mulder (eerder actief voor N.E.C.) en Serginho Greene, die er vanavond tegen N.E.C. dus sowieso niet bij zullen zijn. Lowie van Zundert, door RKC gehuurd van N.E.C., zal hoogstwaarschijnlijk wél van de partij zijn.

N.E.C. en RKC troffen elkaar dit seizoen al in Nijmegen. Door doelpunten van Sven Braken en Mohamed Rayhi won N.E.C. die avond redelijk eenvoudig van de Waalwijkers, die dit seizoen moeite lijken te hebben om het vijandelijke net te vinden. Tot nu toe wist RKC in 26 wedstrijden evenzoveel doelpunten te maken, alleen Jong FC Utrecht scoorde (één keer) minder. Het grootste aandeel in het doelpuntenaantal staat op naam van aanvaller Dylan Seys, die tot dusverre zeven keer wist te scoren.

Pepijn Lijnders kan beschikken over een vrijwel fitte selectie. Alleen Mohamed Rayhi en Suently Alberto ontbreken door blessures. Hoewel de grasmat van het Mandemakers Stadion inmiddels plaats heeft moeten maken voor kunstgras, ziet menig N.E.C.-supporter het veld in Waalwijk nog altijd als heilige grond. Op de laatste speeldag van het seizoen 2002/2003 boekte N.E.C. daar namelijk een memorabele overwinning. Door een doelpunt in de allerlaatste seconde van Jarda Šimr eindigde N.E.C. als vijfde in de Eredivisie en mocht het een seizoen later deelnemen aan Europees voetbal. De orgastische vreugde die ontstond op het moment dat Šimr de bal achter RKC-doelman Rob van Dijk gleed, staat menig Nijmegenaar nog helder voor de geest. N.E.C. bewaart dus prachtige herinneringen aan voetballen in Waalwijk. Laten we hopen dat daar vanavond weer een mooie herinnering bijkomt!

85' Steeven Langil wordt gewisseld voor Jari Schuurman
84' Ferdi Kadioglu wordt gewisseld voor Kevin Jansen
83' GOAL: Anass Achahbar maakt de 0-2 (Assist door Arnaut Groeneveld)
77' Guus Joppen wordt gewisseld voor Michael Heinloth
77' Gele kaart Noël de Graauw
62' Ozan Kökcü wordt gewisseld voor Daan Rienstra
61' GOAL: Frank Sturing maakt de 0-1
57' Saïd Bakari wordt gewisseld voor Chovanie Amatkarijo
57' Gele kaart Henrico Drost
46' Paul Quasten wordt gewisseld voor Mohamed Mezghrani
18' Gele kaart Gigli Ndefe

N.E.C. pakt de winst bij RKC Waalwijk
N.E.C. heeft vrijdagavond de eerste uitoverwinning van 2018 geboekt. In het Mandemakers stadion waren de mannen van Pepijn Lijnders duidelijk te sterk voor RKC Waalwijk: 0-2.

N.E.C., waar Steeven Langil de geblesseerde Mohamed Rayhi verving, liet het spel de eerste minuten aan RKC Waalwijk. Met Anass Achahbar in plaats van Sven Braken, zakten de Nijmegenaren in tot op eigen helft om van daaruit kansen te creëren. De eerste kans van de wedstrijd was echter voor de Waalwijkers. Said Bakari mocht vanaf twintig meter uithalen, maar zijn schot ging ruim over het doel van doelman Joris Delle. De eerste gevaarlijke aanval van N.E.C, leverde direct een penalty op. Arnaut Groenveld snelde langs directe tegenstander Robby Ndefe. De rechtsback van RKC kon alleen nog aan de noodrem trekken om de vleugelaanvaller van N.E.C te stoppen. Scheidsrechter De Graaf kon niet anders dan naar de stip wijzen. Steeven Langil zag zijn ingeschoten strafschop echter knap gestopt door RKC-doelman Etienne Vaessen en dus bleef het in de negentiende minuut 0-0.

Een paar minuten later was Groenveld zelf dichtbij een doelpunt maar hij zag zijn schot worden gekeerd door Vaessen. Het was een fase waarin NEC met name via Arnaut Groeneveld duidelijk de betere was. Eerst vond hij met een bekeken pass Mart Dijkstra, maar het schot van de aanvoerder van N.E.C. miste precisie. De volgende aanval was Anass Achahbar dichtbij de 0-1, maar hij kon zijn hoofd net niet tegen de voorzet van Groeneveld aankrijgen. Hierdoor gingen beide partijen rusten met 0-0.

Gesteund door ruim 260 meegereisde supporters uit Nijmegen ging N.E.C. in de 2e helft op zoek naar de voorsprong. De Nijmegenaren speelden de bal rustig rond op zoek naar het gaatje in de hechte defensie van RKC Waalwijk. De Brabanders moesten na 58 minuten met 10 man verder. Robby Ndefe die al geel kreeg bij de strafschop, kreeg na een kwartier spelen in de 2e helft zijn 2e gele kaart. In de 62e minuut kwam N.E.C. op voorsprong. De kopbal van Wojciech Golla kon nog worden gekeerd maar op het intikkertje van Frank Sturing was zelfs RKC-doelman Etienne Vaessen kansloos: 0-1. N.E.C. kwam niet meer in de problemen en speelde de wedstrijd rustig uit. De voorsprong deed de mannen van Pepijn Lijnders duidelijk goed. De Nijmegenaren gingen rustiger en verzorgder spelen, op zoek naar de 0-2. Die leek op naam te komen van Calvin Verdonk maar hij wachtte net te lang met afronden, waardoor de RKC-defensie ditmaal wel correct kon ingrijpen en even later moest verdediger Drost handelend optreden om te voorkomen dat Groeneveld gevaarlijk zou worden. De 2e goal voor N.E.C. viel uiteindelijk wel en kwam in de 83e minuut van de voet van Anass Achahbar die alweer zijn negende treffer van het seizoen mocht aantekenen. Na een hoekschop lette de spits van N.E.C. als enige goed op. Van dichtbij besliste de spits van N.E.C. de wedstrijd: 0-2. De laatste minuten kwam de overwinning van de Nijmegenaren niet meer in gevaar. Zodoende maakten de mannen van Pepijn Lijnders een einde aan een negatieve reeks van vier uitwedstrijden zonder overwinning.