Eredivisie Zaterdag 1 april 2023, 20:00 Goffertstadion
2 4
Voorbeschouwing N.E.C. - PSV

N.E.C. neemt het vanavond in eigen huis op tegen PSV. Na een interlandweek zonder Eredivisievoetbal, staat daarmee een wedstrijd tegen de nummer drie van de ranglijst op het programma. Voor beide ploegen zijn de belangen groot. N.E.C. is volop verwikkeld in de strijd om de play-offs voor Europees voetbal en PSV hijgt nog altijd in de nek van Ajax. Daarbij lijkt voor de Eindhovenaren plek twee in de eindstand wel het hoogst haalbare, aangezien de achterstand op koploper Feyenoord al acht punten bedraagt.

De wedstrijd van vanavond wordt voorafgegaan door een minuut stilte ter nagedachtenis aan Thijs Slegers. De perschef van PSV overleed eerder deze week op 46-jarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie en supporters van zowel PSV als N.E.C. wordt daarbij ook gevraagd in de twaalfde minuut van de wedstrijd te applaudisseren voor Slegers.

Eerder dit seizoen stonden N.E.C. en PSV in Eindhoven al tegenover elkaar. N.E.C. ging toen met 3-0 ten onder, door doelpunten van Anwar El Ghazi, Luuk de Jong en Noni Madueke. In Nijmegen werd het vorig seizoen 1-2 in Eindhovens voordeel. Magnus Mattson bracht N.E.C. destijds al vroeg op voorsprong, maar in de laatste tien minuten beslisten Yorbe Vertessen en Carlos Vinicius alsnog de wedstrijd. De laatste keer dat N.E.C. niet verloor in een thuiswedstrijd tegen PSV was in 2012, toen het 1-1 werd. Voor N.E.C. maakte Victor Palsson toen tien minuten voor tijd gelijk na een vroege openingstreffer van Mathias Jorgensen.

N.E.C. is bezig aan een prima serie in de Eredivisie. In de laatste zes wedstrijden werd alleen van Ajax verloren (1-0), terwijl Volendam, RKC én Excelsior aan de zegekar gebonden werden. Tegen Cambuur en FC Utrecht werd gelijkgespeeld. PSV kon in de vorige speelronde, nadat Ajax al had verloren van Feyenoord, op de ranglijst op gelijke hoogte komen met de Amsterdammers, maar speelde toen zelf teleurstellend gelijk tegen Vitesse (1-1).

Op het moment van schrijven is over de opstelling van beide ploegen nog niets bekend. Mocht Philippe Sandler weer fit genoeg zijn om te spelen dan zal hij waarschijnlijk de plek van Joris Kramer weer innemen, maar verder lijkt trainer Rogier Meijer weinig reden tot veranderen te hebben. Bij PSV lijken in ieder geval doelman Walter Benitez, middenvelder Joey Veerman en linksbuiten Thorgan Hazard te ontbreken door blessures.

Edwin de Graaf is door de KNVB gekozen om de wedstrijd vanavond in goede banen te leiden. Hij wordt bijgestaan door assistent-scheidsrechters Kucukerbir en Dobre. Als VAR zijn Bas Nijhuis en Dave Goossens aangesteld. De aftrap in het Goffertstadion is om 20.00 uur en de wedstrijd is in zijn geheel te zien op het open kanaal van ESPN.

90' Gele kaart Andre Ramalho
90' Johan Bakayoko wordt gewisseld voor Ismael Saibari
87' GOAL: Oussama Tannane maakt de 2-4
86' Souffian El Karouani wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
85' Gele kaart Olivier Boscagli
83' Luuk de Jong wordt gewisseld voor Fábio Silva
79' Gele kaart Bart van Rooij
78' Philippe Sandler wordt gewisseld voor Joris Kramer
68' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Ibrahim Cissoko
68' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Pedro Marques
65' Joey Veerman wordt gewisseld voor Ibrahim Sangaré
65' Xavi Simons wordt gewisseld voor Thorgan Hazard
59' GOAL: Oussama Tannane maakt de 1-4
49' GOAL: Luuk de Jong maakt de 0-4
46' Philipp Mwene wordt gewisseld voor Jordan Teze
45' Gele kaart Iván Márquez
39' GOAL: Joey Veerman maakt de 0-3
22' GOAL: Olivier Boscagli maakt de 0-2
7' GOAL: Luuk de Jong maakt de 0-1

N.E.C. laat het in de eerste helft liggen tegen PSV

N.E.C. heeft voor de tweede keer dit seizoen een nederlaag in eigen huis moeten slikken. De formatie van trainer Rogier Meijer maakte vooral in de eerste helft een zeer matige indruk en verloor uiteindelijk met 2-4 van PSV. Oussama Tannane zorgde met twee schitterende doelpunten na rust voor een iets draaglijkere eindstand.

Na de interlandperiode, waarin Jasper Cillessen twee keer het doel van het Nederlands elftal verdedigde en een keer de nul hield, hervatte N.E.C. de competitie met een thuiswedstrijd tegen PSV. De cijfers vooraf waren niet ongunstig voor de Nijmegenaren, die dit seizoen in de eigen Goffert moeilijk te verslaan zijn en topclubs als Ajax en Feyenoord al op een gelijkspel hielden. Het eerste schot op doel was dan ook van N.E.C.-makelij en kwam van de voet van Tannane, die na een lange rush ruimte had om met rechts uit te halen en de handschoenen van PSV-keeper Drommel vond. De eerste kans aan de andere kant van het veld was wel raak. Cillessen kon een lastig schot van Simons niet goed genoeg verwerken en daardoor tikte De Jong van dichtbij raak: 0-1.

Van die tik moest N.E.C. duidelijk even bekomen. PSV was feller, wekte de indruk liever te willen winnen dan de Nijmegenaren en strafte laks voetbal van de thuisploeg na ruim twintig minuten nogmaals af. Een indraaiende vrije trap werd niet adequaat verdedigd en dat gaf Boscagli de kans om simpel de 0-2 in te koppen. De nieuwe tegenslag zorgde echter niet voor meer dadendrang bij N.E.C., dat de fut leek te missen om er een echte wedstrijd van te maken. Dat het voor rust ook nog 0-3 werd, was dan ook geen verrassing. Na slordig balverlies counterde PSV over links naar een doorbraak en was het Veerman die het beslissende zetje gaf. Meer onheil bleef de formatie van Rogier Meijer voor rust bespaard.

Aan het begin van de tweede helft was het wel alweer raak voor PSV. De rechterkant van N.E.C. lag open en dat gaf Simons de gelegenheid om Van Aanholt in stelling te brengen, wiens voorzet bij de tweede paal binnen werd gegleden door De Jong. Een kansloze exercitie leek na die 0-4 onafwendbaar voor de mannen uit de Keizerstad, maar na een uur spelen zorgde Tannane voor een sprankje hoop. De spelmaker van N.E.C. vond de korte kruising met een snoeiharde uithaal (1-4), redde de eer en hoopte met zijn goal het Nijmeegse vuurtje nog aan te kunnen wakkeren. Meijer hoopte hetzelfde, want hij bracht met Pedro Marques en Ibrahim Cissoko twee nieuwe aanvallende opties en dat zorgde zowaar voor paniek achterin bij PSV.

Marques dwong Drommel namelijk meteen tot een lastige redding en de daaropvolgende hoekschop werd door Philippe Sandler bijna tegen de touwen geknikt. Toch ontketende het geen stormloop op het Eindhovense doel en dus wist iedereen in de Goffert vijf minuten voor tijd dat er geen resultaat gehaald zou worden. Dat er in de slotfase toch nog even feestgevierd kon worden door de fans van N.E.C., was te danken aan Tannane. Zijn tweede goal was een kiezelhard ingeschoten vrije trap (2-4), waardoor de marge teruggebracht werd naar twee en de tweede helft in elk geval ‘gewonnen’ werd door de Nijmeegse ploeg. Het vizier kan dus toch nog met een redelijk gemoed richting volgende week, wanneer FC Emmen op zondag op De Oude Meerdijk de tegenstander is.