Keuken Kampioen Divisie Play-offs Vrijdag 10 mei 2019, 18:30 Goffertstadion
N.E.C.
2 0
RKC Waalwijk
Voorbeschouwing N.E.C. - RKC Waalwijk
Het hoofdgerecht is genuttigd, het toetje staat klaar om te worden opgediend. Vanavond begint N.E.C. aan een (hopelijk lange) reeks belangrijke wedstrijden waarin promotie naar de Eredivisie na een tegenvallend seizoen alsnog kan worden afgedwongen. De eerste horde die Ron de Groot en zijn team moeten nemen op de route naar promotie is RKC Waalwijk, dat over twee duels verslagen zal moeten worden. Het eerste deel van het tweeluik begint om 18.30 uur in onze eigen Goffert.

Onder Ron de Groot heeft N.E.C. de laatste weken qua resultaat een uitstekende serie neergezet. De serie was op een haar na zelfs perfect te noemen, zij het dat MVV afgelopen vrijdag vlak voor tijd gelijkmaakte (1-1) en N.E.C. zo voor het eerst in zes wedstrijden niet won, maar een keer gelijkspeelde. Het zorgde ervoor dat de ploeg eindigde op de negende plaats in de eindrangschikking en het nu in de eerste ronde van de play-offs moet opnemen tegen de Waalwijkers, die een plekje hoger eindigden. De openingstreffer in Maastricht kwam van Ferdy Druijf, die zich topscorer van het seizoen 2018-2019 mag noemen

RKC won haar laatste twee wedstrijden. Thuis tegen Eindhoven werd het vorige week 3-1 en een week eerder werd Go Ahead Eagles in Deventer met 4-1 verslagen. De wedstrijd daarvoor verloor RKC uitgerekend van N.E.C. In de Goffert werd het 2-1 in Nijmeegs voordeel door doelpunten van Ferdy Druijf en Jonathan Okita. In Waalwijk gingen de punten eerder dit seizoen naar RKC. Een doelpunt van Roland Bergkamp was toen voldoende voor een driepunter. 

RKC heeft met Darren Maatsen, Dylan Seys en Emil Hansson veel snelheid in de voorhoede. Qua scorend vermogen doen de drie niet veel voor elkaar onder. Maatsen en Hansson kwamen dit seizoen elk tot twaalf treffers, Seys maakt er eentje meer. Op het middenveld van de Waalwijkers vinden we in de persoon van Hans Mulder een speler met een verleden in het rood, zwart en groen. 

Bij N.E.C. lijkt het niet waarschijnlijk dat er veel zal veranderen aan de opstelling die trainer Ron de Groot de afgelopen weken op papier zette. De resultaten waren prima, het gevoel is goed en dus lijkt de ploeg klaar voor de klus die vanavond gaat beginnen. Een goed resultaat in eigen huis zou een mooie opmaat kunnen worden naar een fraaie 'grande finale'. Promotie naar de Eredivisie is de heilige graal waar de ploeg naar op zoek is en daar kan de hulp van het publiek wel eens heel belangrijk bij gaan worden. Met zijn allen achter de ploeg en laten zien dat in de Goffert niks te halen is, dáár gaat het vanaf nu om. Het zou – met het verloop van het seizoen in het achterhoofd – een ontsnapping van Houdini-achtige proporties zijn, maar mocht het inderdaad zo ver gaan komen, zal niemand daar nog om malen. Kom op mannen, nog een paar keer álles voor rood, zwart en groen!

Door Teun van Thiel
95' De reguliere speeltijd is afgelopen
90' Gele kaart Stijn Spierings
86' Gele kaart Ezra Walian
84' Anas Tahiri wordt gewisseld voor Ezra Walian
79' Mike Trésor Ndayishimiye wordt gewisseld voor Joey van den Berg
70' Randy Wolters wordt gewisseld voor Anthony Musaba
67' Gele kaart Randy Wolters
64' Dylan Seys wordt gewisseld voor Darren Maatsen
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
21' Gele kaart Mathias Bossaerts
15' GOAL: Jordy Bruijn maakt de 2-0
12' GOAL: Mike Trésor Ndayishimiye maakt de 1-0
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling N.E.C.

31 Mattijs Branderhorst (K)
2 Guus Joppen
4 Josef Kvida
7 Jordy Bruijn
9 Ferdy Druijf
11 Randy Wolters '70
12 Mart Dijkstra
21 Leroy Labylle
44 Mathias Bossaerts
71 Mike Trésor Ndayishimiye '79
77 Jonathan Okita

Wisselspelers

1 Oliver Zelenika (K)
52 Job Schuurman (K)
6 Tom Overtoom
8 Joey van den Berg '79
15 Niek Hoogveld
17 Ole Romeny
20 Paolo Sabak
30 Frank Sturing
34 Terry Lartey Sanniez
49 Anthony Musaba '70

Opstelling RKC Waalwijk

1 Etienne Vaessen (K)
2 Juriën Gaari
3 Hans Mulder
4 Henrico Drost
5 Paul Quasten
6 Daan Rienstra
7 Dylan Seys '64
8 Anas Tahiri '84
9 Mario Bilate
10 Stijn Spierings
11 Emil Hansson

Wisselspelers

16 Jordy Zielschot (K)
23 Kees Heemskerk (K)
12 Melle Meulensteen
13 Roland Bergkamp
14 Ezra Walian '84
15 Nikki Baggerman
17 Darren Maatsen '64
18 Said Bakari
19 Ingo van Weert
20 Kevin Vermeulen
21 Gigli Ndefe
N.E.C. wint eerste wedstrijd in de play-offs van RKC Waalwijk: 2-0

N.E.C. heeft de eerste play-off wedstrijd in eigen huis winnend afgesloten. De mannen van trainer Ron de Groot kwamen na een klein kwartier op voorsprong nadat Mike Ndayishimiye de bal oppikte uit de kluts en onberispelijk binnenschoot. Even later kon Jordy Bruijn een afgeslagen corner oppikken. De huurling twijfelde geen moment en passeerde Vaessen met een hard schot uit een moeilijke hoek: 2-0. De nummer zeven van N.E.C. leek even later ook voor 3-0 te zorgen, ware het niet dat de goal werd afgekeurd na ingrijpen van de VAR. In de tweede helft maakte N.E.C. voor de tweede keer de 3-0, maar de goal werd wederom afgekeurd. Invaller Anthony Musaba werd teruggefloten wegens buitenspel. Beide ploegen kwamen in het restant van de wedstrijd niet meer tot scoren, waardoor N.E.C. dinsdag met een 2-0 voorsprong op zak afreist naar Waalwijk. 

Door Shane Jebbink

Ron de Groot had na de mooie reeks richting het einde van het reguliere seizoen geen reden om zijn startende elf spelers te wijzigen en startte dus met dezelfde elf namen als gewoonlijk was geworden de afgelopen weken. 

N.E.C. begon fel aan de wedstrijd. Al na twee minuten braken de Nijmegenaren door de Waalwijkse defensie. Dit resulteerde in een gevaarlijk schot van Ndayishimiye, die echter gekeerd kon worden door doelwachter Vaessen. Na twaalf minuten kwam N.E.C.-rechtsback Guus Joppen met een aangemeten voorzet die in het vijfmetergebied van de keeper bleef hangen. Uiteindelijk was het Ndayishimiye die de bal kon oppikken in de scrimmage en het leer langs Vaessen kon rammen. Het Nijmeegse publiek had nog niet met hun ogen geknipperd of het was RKC’er Dylan Seys die alleen op keeper Branderhorst af sprintte. Zijn inzet werd echter kundig gepareerd. Opvolgend zette N.E.C. weer een aanval op. Een afstandsschot uit een corner leek af te zwaaien. Het was echter Jordy Bruijn die de bal oppikte en het net liet bollen uit een moeilijke hoek: 2-0.  

VAR-moment

Na de twee goals leek N.E.C. wat gas terug te nemen, wat resulteerde in een meer op en neer golvend spel. Hansson produceerde een mooie dribbel vanaf de linkerkant, maar zijn schot mistte richting. Tien minuten later stond Dylan Seys helemaal vrij voor Branderhorst, maar hij kreeg zijn kopbal niet naar beneden gedrukt. N.E.C. zette daar met kansjes voor Wolters en Okita wat gevaar tegenover. In de 39eminuut leek N.E.C. de voorsprong te vergroten na een afstandsschot van Bruijn die Vaessen niet onder controle kreeg, ware het niet dat scheidsrechter Bax een VAR-sein doorkreeg. Het doelpunt werd na een tijd afgekeurd wegens hinderlijk buitenspel van Ferdy Druijf. Vijf minuten voor het rustsignaal leek RKC volop va de situatie te profiteren, ware het niet dat Branderhorst een uitstekende redding in huis had op een poging van spits Mario Bilate en N.E.C. daarmee op de 2-0 voorsprong hield. Dit was direct de stand waarmee de beide ploegen aan de thee konden. 

Sterke fase RKC

N.E.C. kreeg meteen de eerste kans van de tweede helft nadat een puntgave voorzet van Randy Wolters over werd gekopt door Jonathan Okita. Aan de andere kant speelde Spierings zichzelf vrij, maar kon hij Branderhorst niet aan het werk zetten met zijn schot. RKC werd sterker in de Goffert en kwam via Seys dichtbij de aansluitingstreffer. Na een uur zorgde een splijtende pass door de defensie voor een open kans voor Anas Tahiri, die echter zijn vizier niet op scherp had en de bal naast mikte. N.E.C. zette aanvallend weinig tegen deze kansen over. RKC’er Tahiri was in de 70eminuut wederom dichtbij een treffer, dit keer stond de lat in de weg voor de linksbuiten. Bilate werd even later op Branderhorst afgestuurd, maar faalde oog in oog met Branderhorst in de afwerking.

Tweede doelpunt afgekeurd 

Het was echter N.E.C. dat toesloeg aan de andere kant via invaller Anthony Musaba. Het feestje ging echter wederom niet door nadat er was afgevlagd voor buitenspel. Ook na het raadplegen van de VAR bleef scheidsrechter Bax bij zijn beslissing. Bilate leek een minuutje later de voorsprong te verkleinen, maar mikte verrassend naast. Ron de Groot wilde wat meer defensieve zekerheid inbouwen en bracht Joey van den Berg in het veld voor Ndayishimiye. Vlak voor tijd schoot Jonathan Okita bijna alsnog de 3-0 binnen, maar zijn schot vloog naast. De mannen in het rood, groen en zwart speelde de wedstrijd uit en gaan dinsdag met een voorsprong op zak nogmaals de strijd aan met de Waalwijkers om een ticket in de halve finale van de play-offs. 

Eredivisie Zondag 2 oktober 2022 Goffertstadion
N.E.C.
14:30
Feyenoord

Stand Eredivisie
6 Heerenveen 12
7 Sparta R'dam 10
8 RKC Waalwijk 9
9 FC Utrecht 9
10 Excelsior 9
11 NEC 8
12 FC Groningen 8
13 Go Ahead 6
14 Vitesse 5
15 FC Volendam 5