Eredivisie Zaterdag 26 augustus 2023, 18:45 Goffertstadion
N.E.C.
3 0
RKC Waalwijk
Voorbeschouwing: N.E.C. - RKC Waalwijk

N.E.C. neemt het morgenavond in eigen huis op tegen RKC Waalwijk, dat net als de Nijmegenaren na twee speelronden nog op nul punten staat. Het is nog augustus, maar door een tegenvallende seizoenstart maakt de ploeg van Rogier Meijer zich nu al op voor een wedstrijd waar de nodige druk van buitenaf op staat. Al zal de ploeg zich die druk uiteraard ook zelf wel opleggen. De boodschap daarbij is helder: morgen zullen de eerste punten van het seizoen veroverd moeten worden en de manier waarop dat gebeurt is van ondergeschikt belang.

N.E.C. verloor afgelopen weekend met 2-1 bij Heracles, terwijl de ploeg in Almelo nog wel op voorsprong was gekomen door een treffer van Koki Ogawa, zijn tweede van het seizoen. Na de rust beslisten Emil Hansson en Anas Ouahim de wedstrijd in Almeloos voordeel. N.E.C. zag in de tweede helft ook Bart van Rooij geblesseerd uitvallen. Voor de rechtsback komt de wedstrijd van morgen te vroeg en zijn plek zal waarschijnlijk worden ingenomen door Brayann Pereira, die tegen Heracles al verdienstelijk inviel.

Bij RKC is de start van het seizoen al net zo verlopen als bij N.E.C. Twee wedstrijden, twee nederlagen en dus onderaan de ranglijst. De Waalwijkers verloren twee keer met 3-1. Eerst in Friesland tegen Heerenveen en daarna in eigen huis tegen AZ. Beide Waalwijkse doelpunten werden vanaf de penaltystip gemaakt door Michiel Kramer. De opvallendste transfer vond bij RKC deze zomer plaats op het trainersvlak, waar Henk Fräser de plaats heeft ingenomen van de naar FC Twente vertrokken Joseph Oosting, onder wiens leiding de ploeg afgelopen seizoen keurig negende werd.

Bij N.E.C. vond afgelopen week nog een opvallende transfer plaats. Trainer Rogier Meijer heeft namelijk spits Bas Dost aan zijn selectie mogen toevoegen en hoewel het op het moment van schrijven nog niet helemáál zeker is, lijkt het erop dat de geboren doelpuntenmaker morgen inderdaad al bij de wedstrijdselectie zal zitten. Lasse Schöne zal er waarschijnlijk juist níet bij zijn. De middenvelder verstapte zich deze week op de training en lijkt de wedstrijd tegen RKC te moeten overslaan. Achterin lijkt dan weer goed nieuws te melden: naar alle waarschijnlijkheid keert Philippe Sandler terug in het hart van de verdediging. Hij zal dan zijn eerste minuten van het seizoen gaan maken.

Vorig seizoen was de thuiswedstrijd tegen RKC de laatste wedstrijd voor de winterstop. Mede dankzij een rode kaart van Iliass Bel Hassani werd RKC in de Goffert toen met 6-1 afgedroogd, onder andere dankzij Pedro Marques, die met een kwartier speeltijd twee keer wist te scoren.

In een volle Goffert, dankzij de oproep van Legio Noviomagum hopelijk flink rood-groen-zwart gekleurd, fluit scheidsrechter Jochem Kamphuis om 18.45 uur voor het begin van de wedstrijd. Voor de thuisblijvers is de wedstrijd in zijn geheel te volgen op het open kanaal van ESPN.

Door Teun van Thiel

N.E.C. pakt eerste drie punten van het seizoen

Zaterdag speelde N.E.C. een thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. Na de afgelopen wedstrijden meermaals een voorsprong uit handen te hebben gegeven, trokken de Nijmegenaren ditmaal wel aan het langste eind. Na een aantrekkelijke wedstrijd bleven de drie punten in het Gofferstadion door een 3-0 overwinning.

Aan de aftrap verscheen een flink gewijzigde verdediging van N.E.C. ten opzichte van de wedstrijd in Almelo. Youri Baas begon op de bank waardoor Calvin Verdonk naar de linksback positie schoof. Zo ontstond er een basisplaats voor Mathias Ross die daarmee zijn officiële debuut maakte. Lasse Schöne kon wegens een blessure niet opgesteld worden en dus startte Mees Hoedemakers op zijn plek.

Na een prachtige sfeeractie van de thuissupporters ging de bal rollen. De Nijmegenaren schoten fel uit de startblokken, al in de eerste minuut kreeg Koki een noemenswaardige kans. In de minuten die volgde bleef de ploeg van Meijer aandringen en werd het steeds vaker gevaarlijk. Na een stevige actie van Bruma wist Mattsson een vrije trap te winnen nabij de cornervlag, maar ook deze kans bleef onbenut. Na dertien minuten spelen kreeg ook RKC een grote kans via Michiel Kramer, maar deze wist Jasper Cillessen te keren. Na slordig balverlies van Mees Hoedemakers maakte de middenvelder een overtreding om een counter van de Waalwijkers eruit te halen, deze werd met geel bestraft. Hierna loste wederom Koki Ogawa een schot op doel na hoog druk zetten van Lars Olden Larsen, ook deze werd gemist. Uiteindelijk loonde het harde werken, want na een fantastische combinatie tussen Hansen en Verdonk kwam de bal voor de voeten van Magnus Mattson die hem langst Vaessen werkte. Na de goal stagneerde de wedstrijd, aan beide kanten waren er weinig doelpogingen. Tegen het einde van de eerste helft kreeg de uitploeg nog een aantal kleine kansen, maar daar bleef het ook bij. De spelers begaven zich richting de kleedkamer met een tussenstand van 1-0.

Na rust begon RKC sterk aan de tweede helft. De Waalwijkers voerden de druk op, maar N.E.C. bleef verdedigend goed staan en kon RKC weren. Ook de thuisploeg liet zich zien op de helft van de tegenstander en werd een aantal keren gevaarlijk. Uiteindelijk kreeg het team van Henk Fraser de grootste kans. Nummer negen, David Min, kopte de bal hard op de lat en dus kwam Cillessen met de schrik vrij. Ondertussen was Bas Dost begonnen aan de opwarming en werd onder luid gejuich ontvangen in het Gofferstadion. De Waalwijkers bleven de druk opvoeren waardoor N.E.C. zich er steeds moeilijker onderuit wist te voetballen, dat was reden genoeg voor Meijer om te wisselen. Olden Larsen werd naar de kant gehaald, voor hem kwam Youri Baas in de plaats. Een aantal minuten later vond de volgende wissel plaats, Bas Dost mocht zijn debuut gaan maken in het shirt van de Nijmegenaren, voor hem verliet Koki het veld. Ook Sontje Hansen ging naar de kant, voor hem betrad Rober González het gras. De thuisploeg kwam weer beter op gang en werd dreigender. Brayann Pereira kon wegens een blessure niet verder en moest het veld verlaten, Pedro Marques was zijn plaatsvervanger. De thuisploeg werd steeds sterker, na goed doorkoppen van Dost kwam Mattsson met de bal voor de goal, maar Vaessen wist de situatie voor RKC te redden. In de slotfase van de wedstrijd was diezelfde Mattsson wederom gevaarlijk en ditmaal was het raak. In de negentigste minuut schoot hij de bal hard op de Waalwijkse doelman waarna hij uit de rebound kon scoren. Het feest werd nog groter, want diep in blessuretijd ging de bal weer tegen het net. Invaller Rober Gonzaléz stifte de bal prachtig over Vaessen heen en maakte daarmee de stand 3-0. Dat was tevens ook de eindstand. De eerste drie punten voor het team van Rogier Meijer waren daarmee een feit. Magnus Mattsson kroonde zich tot man of the match

KNVB Beker Dinsdag 27 februari 2024 Cambuur Stadion
SC Cambuur
20:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
2 Feyenoord 55
3 FC Twente 47
4 AZ 42
5 Ajax 36
6 Go Ahead 34
7 NEC 33
8 FC Utrecht 32
9 Sparta R'dam 29
10 Heerenveen 28
11 PEC Zwolle 27