KNVB Beker Donderdag 2 november 2023, 21:00 Goffertstadion
N.E.C.
5 3
Roda JC
Voorbeschouwing N.E.C. - Roda JC 

In de eerste ronde van het toernooi om de TOTO KNVB Beker verwelkomen we vanavond Roda JC in het Goffertstadion. De Limburgse ploeg is de trotse koploper van de Keuken Kampioen Divisie en zal dus vol vertrouwen naar Nijmegen komen.

Roda JC staat dit seizoen onder leiding van voormalig N.E.C-speler Bas Sibum en de Drent is uitermate goed begonnen aan zijn eerste klus als hoofdtrainer. Roda staat na twaalf wedstrijden gedeeld eerste, samen met Willem II. Afgelopen weekend won de ploeg in Kerkrade met 2-1 van Jong Ajax door doelpunten van Enrique Pena Zauner en Walid Ould-Chikh. Dit duo voert bij de Limburgers ook de topscorerslijst aan. Beide spelers wisten dit seizoen al zes keer te scoren.

Voor N.E.C. was het, zoals iedereen zal weten, een bewogen week na de uitwedstrijd die afgelopen zondag werd afgewerkt tegen AZ. De ploeg van Rogier Meijer presenteerde zich prima in Alkmaar en leek af te stevenen op een overwinning, totdat Bas Dost (eerder in de wedstrijd goed voor een wondergoal en een assist) in elkaar zakte. Gelukkig gaat het nu naar omstandigheden goed met de spits, maar logischerwijs is hij een speler die prijkt op de behoorlijk flinke lijst met afwezigen voor het treffen met Roda JC.

Behalve Bas Dost ontbreken tegen Roda ook Sontje Hansen, Bram Nuytinck (beide ziek), Koki Ogawa, Brayann Pereira en Philippe Sandler (blessures). Dat betekent dat er wat te puzzelen is voor Rogier Meijer. Onder de lat is in het bekertoernooi plek voor tweede doelman Robin Roefs.

De laatste keer dat N.E.C. en Roda JC tegenover elkaar stonden is alweer even geleden (mei 2021), maar het was een wedstrijd waaraan de Nijmegenaren zeer goede herinneringen hebben overgehouden. In de play-offs voor promotie werden de Limburgers toen met 3-0 opzijgezet. Met name de weergaloze openingstreffer van Bart van Rooij zal menigeen zijn bijgebleven.  

Trainer Bas Sibum zal het in het duel met zijn oude club misschien moeten stellen zonder rechtsbuiten Arjen van der Heide, die dit seizoen met zes assists al regelmatig belangrijk was voor Roda JC. Centrale middenvelder en aanvoerder Rodney Kongolo is geblesseerd en lijkt er in Nijmegen ook niet bij te zijn.

In een goedgevulde Goffert trappen N.E.C. en Roda JC vanavond om 21.00 uur af. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Allard Lindhout en is in zijn geheel te zien op het open kanaal van ESPN.

Door Teun van Thiel

N.E.C. bekert door na spectaculaire zege op Roda JC

N.E.C. heeft zich donderdagavond verzekerd van de volgende ronde van de TOTO KNVB Beker. Na een indrukwekkende opkomst die in het teken stond van Bas Dost, volgde een zeer open duel met Roda JC in het goedgevulde Goffertstadion. Na een 3-3 ruststand trok N.E.C. aan het langste eind: 5-3. N.E.C. bekert door na spectaculaire zege op Roda JC

Doelpuntenregen

We waren nog geen zes minuten onderweg toen Roda de score opende. Slecht verdedigend werk van de Nijmeegse defensie werd eenvoudig afgestraft: Walid Ould-Chikh legde de bal panklaar op het hoofd van Ouaissa, die hem gemakkelijk langs Roefs kopte. Het was een wake-up-call voor N.E.C., dat de wedstrijd binnen een kwartier volledig omdraaide: kopballen van gelegenheidsspits Rober González en clubtopscorer Magnus Mattsson zorgden voor een 2-1 voorsprong. Maar het mooiste doelpunt van de avond kwam van Roda-beul Bart van Rooij. 

De rechtsback wachtte al ruim twee jaar op een doelpunt, zijn laatste dateert van mei 2021 tegen nota bene Roda JC. Van Rooij ontving de bal van de bedrijvige Lasse Schöne, waarna Van Rooij de bal, met een beetje hulp van de stevige wind, vanaf een meter of 35 pardoes in de verre hoek schoot. N.E.C. leek af te stevenen op een eenvoudige avond. Maar niets bleek minder waar, want nog voor rust kwamen de bezoekers volledig terug in het duel. Kinderlijk verdedigen werd hard afgestraft door Roda, met een 3-3 ruststand tot gevolg. 

Behoudend

De tweede helft speelden beide ploegen een stuk gecontroleerder. Daardoor waren kansen zeldzamer, al kreeg Roda nog een behoorlijke kans in het derde kwart. Het was de volgende waarschuwing voor N.E.C., dat daarna het initiatief weer naar zich toe trok. Het leverde meer en meer gevaar op vanaf de vleugels via Kodai Sano en Lars Olden Larsen en ook Dirk Proper klopte met een goede poging nadrukkelijk op deur. Het aandringen zou in de 80e minuut ook daadwerkelijk worden uitgedrukt in de score: Rober maakte zijn tweede van de avond na een afgemeten voorzet van Olden Larsen.

Slotakkoord

Niet lang daarna gooide invaller Mees Hoedemakers de wedstrijd in het slot. De middenvelder speelde zichzelf vrij, legde de bal goed neer en liet Roda-doelman Hamers kansloos met een droge knal in de verre hoek. 

Het was het slotstuk van een in alle opzichten indrukwekkende avond in het Goffertstadion. Door de zege zit N.E.C. in de koker voor de volgende ronde. De loting is komende zaterdagavond. Een dag later wacht voor N.E.C. de volgende uitdaging: dan komt FC Volendam op bezoek in Nijmegen. De Palingboeren verloren donderdag van Ajax (2-0) en zijn daardoor (gedeeld) hekkensluiter van de Eredivisie. 

Scoreverloop

7’ Ouaissa 0-1
9’ González 1-1
22’ Mattsson 2-1
24’ van Rooij 3-1
37’ Ouaissa 3-2
42’ Didden 3-3
80’ González 4-3
86’ Hoedemakers 5-3

Opstelling N.E.C.: Roefs; Van Rooij, Ross, Verdonk, Van Wermeskerken; Schöne, Mattsson, Proper (90+2’ Rossen); Tavsan (46’ Sano), González, Olden Larsen (84’ Hoedemakers)

BLOX Man of the Match: Rober González

Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36