Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 8 maart 2019, 20:00 Goffertstadion
1 0
Roda JC
Voorbeschouwing N.E.C. - Roda JC

N.E.C. begint vanavond in de eigen Goffert aan een – op papier in ieder geval – erg stevig drieluik. Eerst is met Roda JC de nummer zes van Keuken Kampioen Divisie te gast in Nijmegen, volgende week komt FC Den Bosch (vierde plaats) op bezoek en een week later moet de ploeg van Jack de Gier het in Rotterdam gaan opnemen tegen Sparta, dat op dit moment tweede staat. We kunnen dus gerust zeggen dat het weken van de waarheid worden. Wordt het aanhaken of afhaken?

N.E.C. zal zich in ieder geval gesterkt voelen door een reeks van zeven wedstrijden zonder nederlaag. Natuurlijk, met het oog de ranglijst is 'niet verliezen' eigenlijk niet genoeg in deze fase van de competitie. Overwinningen hebben we nodig, maar het voor het vertrouwen is het lekker dat de laatste nederlaag (uit bij FC Eindhoven) alweer van twee maanden geleden is.

Afgelopen week leek een einde te komen aan de nederlaagloze periode, toen N.E.C. vijf minuten voor tijd nog tegen een 2-1 achterstand aankeek bij FC Dordrecht. Drie minuten voor tijd wist Jonathan Okita uiteindelijk toch nog de 2-2 aan te tekenen, waardoor de schade op bezoek bij de nummer zeventien van de ranglijst beperkt bleef. Roda JC speelde op zijn beurt knap gelijk tegen koploper FC Twente (1-1).

De wedstrijd tussen N.E.C. en Roda JC is ook de wedstrijd tussen de nummers één (Mario Engels, 22 doelpunten) en twee (Ferdy Druijf, 21 doelpunten) op de topscorerslijst van de Keuken Kampioen Divisie. Natuurlijk is die tweestrijd van ondergeschikt belang, maar het zou op zijn minst een leuke bijkomstigheid zijn als juist Ferdy Druijf vanavond weet bij te dragen aan een overwinning op de Limburgers.

Uiteraard is het nog lang niet zover. Roda JC is namelijk een moeilijke tegenstander, als wist N.E.C. de wedstrijd in Kerkrade eerder dit seizoen met 2-3 te winnen, al moeten we daarvoor wel ver terug in de tijd. Op 8 september van vorig jaar waren het Jonathan Okita, Sven Braken en Anass Achahbar die zorgden voor de Nijmeegse treffers. Bij Roda JC was Mario Engels uiteraard een van de doelpuntenmakers.

N.E.C. wist dit seizoen meer doelpunten te maken dan Roda JC, maar staat wel zeven plaatsen lager op de ranglijst. Vanavond is niets minder dan een overwinning nodig om aansluiting te vinden bij 'het linkerrijtje' en zo zicht te houden op de plaatsen die recht geven aan deelname aan de play-offs, het doel dat de club op dit moment voor ogen heeft. Dat kan maar op één manier: mouwen opstropen en negentig minuten gas geven voor rood, zwart en groen!

Door Teun van Thiel

92' Gele kaart Leroy Labylle
86' Randy Wolters wordt gewisseld voor Mike Trésor Ndayishimiye
83' Gele kaart Mitchel Keulen
82' Mart Dijkstra wordt gewisseld voor Ole Romeny
80' Ba-Muaka Simakala wordt gewisseld voor Tim Väyrynen
76' Gele kaart Josef Kvida
74' Livio Milts wordt gewisseld voor Dico Jap Tjong
71' Gele kaart Nicky Souren
57' Gele kaart Randy Wolters
40' Gele kaart Niels Verburgh
33' Gele kaart Joey van den Berg
7' GOAL: Jordy Bruijn maakt de 1-0 (Assist door Randy Wolters)

N.E.C. wint in eigen huis met minimaal verschil van Roda JC: 1-0

N.E.C. heeft aan de wedstrijd in de eigen Goffert tegen Roda JC drie punten overgehouden. De equipe van trainer Jack de Gier begon sterk wat al snel resulteerde in een voorsprong. Een afgeslagen corner van Jordy Bruijn kwam weer terecht bij de huurling van Heerenveen, waarna hij zijn directe man uitspeelde en de bal langs Novakovic in de hoek schoot: 1-0. In het restant van de eerste helft kregen beide ploegen kansen om te scoren, maar waren niet succesvol in de afronding. De tweede helft was vrij matig te noemen van beide kanten. De minimale voorsprong werd door N.E.C. over de streep getrokken, waardoor de tiende overwinning van het seizoen een feit werd.

Door Shane Jebbink

Jack de Gier koos voor Guus Joppen op de rechtsback positie. Mart Dijkstra mocht opdraven op het middenveld, wat betekende dat Joey van den Berg een linie terugzakte naar de defensie. Josef Kvida startte als linksback, waardoor Leroy Labylle op het middenveld bleef staan.

Vroege voorsprong

N.E.C. begon bedrijvig in het eigen Goffertstadion. Het leek voor de ploeg duidelijk dat er cruciale weken te wachten staan waarin punten gepakt moesten worden om serieus mee te doen om de play-offs. De actieve N.E.C.’ers werden al snel in de wedstrijd beloond met een goal. Na een slecht verwerkte corner werd de bal naar Jordy Bruijn gespeeld die nog voorin stond. De middenvelder speelde zijn directe man uit en schoot de bal knap langs Roda keeper Novakovic. Roda verscheen vijf minuten later voor het eerst voor het doel van Mathijs Branderhorst, maar Simakala gleed de bal recht in de handen van de N.E.C. doelwachter. N.E.C. kreeg weer kansen via Okita en Druijf, die echter beide hun vizier niet op scherp hadden staan. Na een klein half uurtje leek Ferdy Druijf de Nijmegenaren op 2-0 te zetten, nadat een voorzet van Jonathan Okita de spits bereikte. Druijf raakte de bal echter helemaal verkeerd, waardoor Roda opgelucht adem kon halen. De duels tussen de spelers van beide ploegen werden fel uitgevochten, wat resulteerde in een aantal pittige overtredingen. N.E.C. had het initiatief, maar moest wel alert zijn op de counters van Roda JC. Met een 1-0 tussenstand zochten beide ploegen de kleedkamer op.

Uit de startblokken

N.E.C. leek vrijwel direct na de aftrap voor de tweede helft de voorsprong te verdubbelen. Een schot van Okita kon gekeerd worden door Novakovic, die de bal echter recht in de voeten van Druijf bokste. De spits schoot echter hoog over. Een minuut later voltrok eenzelfde scenario zich na een schot van Bruijn, maar Druijf schoot de bal dit keer recht op de doelman af. Roda was aan de andere kant ook dichtbij een doelpunt, maar Branderhorst bracht redding. Zo waren beide ploegen nadrukkelijk op zoek naar een doelpunt in de eerste minuten van de tweede helft. Druijf scoorde na acht minuten in de tweede helft, maar deed dit jammerlijk in buitenspelpositie. Nicky Souren waagde het namens Roda met een afstandsschot, welke echter stijlvol werd gepareerd door Branderhorst.

Op en neer

Het speel golfde op en neer in het tweede bedrijf. Beide ploegen creëerden mogelijkheden, maar kwamen niet tot 100 procent kansen. Zo stuitte Simakala op Branderhorst en werd een schot van Randy Wolters in de korte hoek gekeerd door Novakovic. Druijf schoot vijf minuten voor tijd net naast. Invaller Ndayishimiye was een minuutje later dichtbij de beslissing, maar Novakovic lag in de weg. De bezoekers testten Branderhorst amper en speelden de laatste twintig minuten heel pover, waardoor de 1-0 op het scorebord bleef staan. In de laatste seconde was Roda nog heel dichtbij de gelijkmaker maar was Mathijs Branderhorst alert. N.E.C. trok de belangrijke overwinning over de streep en zette daarmee een belangrijke stap in de strijd om de play-offs in de Keuken Kampioen Divisie.