Keuken Kampioen Divisie Play-offs Donderdag 20 mei 2021, 18:45 Goffertstadion
3 0
Roda JC
Voorbeschouwing N.E.C. – Roda JC

Wie de afgelopen dagen door de stad liep, moet het zachtjes hebben horen gonzen: zou het dan toch? De vertwijfeling die bij menig N.E.C-supporter afgelopen seizoen meermaals de kop opstak heeft na de overwinning op Almere City (0-4) plaatsgemaakt voor trots én onvervalste hoop. Rogier Meijer en zijn mannen zijn nog 180 minuten voetbal verwijderd van de Eredivisie. Nog (hopelijk) twee keer de mouwen opstropen en strijden tot je er bij neervalt. Te beginnen met vanavond, als Roda JC op bezoek komt in de Goffert.

De Limburgers versloegen in de eerste ronde van de play-offs De Graafschap met 2-3. Grote man bij Roda JC was Thijmen Goppel, die met twee doelpunten in drie minuten tijd een 2-1 achterstand omboog in een 2-3 voorsprong. Die tik kwam De Graafschap, dat in het slot van de competitie toch al een paar flinke beuken te verduren had gekregen, niet meer te boven.

N.E.C. klaarde zaterdag een klus die maar weinig ploegen dit seizoen wisten te klaren: winnen bij Almere City. De cijfers (0-4) én de wilskracht waarmee dat gebeurde waren veelbelovend. De ploeg toonde zich na een moeizaam begin onverzettelijk en dat zelfs verdedigende acties door de spelers geregeld met gebalde vuisten gevierd werden, zei veel over de wil om te winnen. Jordy Bruijn, Javier Vet en Jonathan Okita (2x) zorgen uiteindelijk voor de doelpunten die er voor zorgen dat Roda JC vanavond vol vertrouwen tegemoet wordt getreden.

Uiteraard zorgde deze week iedereen in en om N.E.C. ervoor dat beseft werd dat de buit nog lang niet binnen is. Roda JC is een lastige horde richting de eventuele finale, waarin NAC of Emmen de opponent zal zijn. Dit seizoen wist N.E.C. vier punten te vergaren tegen de Limburgers, die op achtste plaats op de ranglijst eindigden. In Kerkrade werd het in februari van dit jaar 1-3 in Nijmeegs voordeel, terwijl het in Nijmegen 1-1 werd.

N.E.C. moet het vanavond in ieder geval stellen zonder Dirk Proper en Elayis Tavsan, die in Almere ook allebei ontbraken. Rogier Meijer zal naar verwachting dan ook dezelfde elf namen de wei insturen als afgelopen zaterdag. Bij Roda JC ontbreekt in ieder geval middenvelder Michalis Ioannou, die ziek is. Roda-trainer Jurgen Streppel gaf al aan zijn ploeg na de wedstrijd tegen De Graafschap op twee plekken te wijzigen, maar wilde daarbij niet ingaan op namen.

Het is vanavond ouderwets ‘erop of eronder’. Een wedstrijd op het scherpst van de snede tussen twee ploegen die in de eerste ronde een sterke tegenstander wisten uit te schakelen. Het zal niet alleen op voetbal aankomen, maar ook op strijd, wilskracht en slimmigheid. Laten zien dat je er staat en blijven gaan, net zoals tegen Almere gedaan werd. Het Nijmeegse publiek (er mogen 1.500 toeschouwers in de Goffert aanwezig zijn) kan zich daarbij eindelijk weer eens gaan opwerpen als twaalfde man. Laten we er met al die mensen voor zorgen dat we zondag om 18.00 nog één wedstrijd aan het seizoen kunnen toevoegen. Kom op N.E.C.!

90' Gele kaart Fabian Serrarens
85' Édgar Barreto wordt gewisseld voor Mathias de Wolf
81' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Thomas Beekman
67' Patrick Pflücke wordt gewisseld voor Fabian Serrarens
67' Benjamin Bouchouari wordt gewisseld voor Niek Vossebelt
67' Richard Jensen wordt gewisseld voor Ali Messaoud
67' Rangelo Janga wordt gewisseld voor Terell Ondaan
60' GOAL: Jonathan Okita maakt de 3-0 (Assist door Rangelo Janga)
45' GOAL: Rangelo Janga maakt de 2-0
37' Kees Luijckx wordt gewisseld voor Stefano Marzo
30' Gele kaart Kees Luijckx
6' GOAL: Bart van Rooij maakt de 1-0 (Assist door Jordy Bruijn)

N.E.C. wint onder toeziend oog van 1500 fans halve finale play-offs

N.E.C. heeft de halve finale van de play-offs in het eigen Goffertstadion winnend afgesloten. Onder toeziend oog van 1500 supporters liet N.E.C. direct van zich horen, via een prachtige uithaal van Bart van Rooij: 1-0. Op slag van rust kwam ook de tweede goal van de Nijmegenaren, via Rangelo Janga. Na de rust bouwde N.E.C. de voorsprong uit via een goal van de in vorm verkerende Okita: 3-0. Roda JC kon in het restant van de wedstrijd weinig tot geen gevaar meer stichten waardoor de Nijmegenaren glansrijk doorgaan naar de finale van de play-offs.

Het door 1500 supporters toegejuichte N.E.C. schoot uit de startblokken. Jordy Bruijn opende met een prachtige pass op de opstomende Bart van Rooij. De rechtsback twijfelde geen moment en haalde verwoestend uit in de bovenhoek: 1-0. Een minuut of tien later trachtte Jordy Bruijn zijn ploeggenoot na te doen, maar schoot jammerlijk naast het doel van Hoekstra. Twee minuten later werd van Rooij weer vrijgespeeld na een sprint over rechts, maar kopte hij de bal naast. Even later was ook Janga dichtbij. Nadat de spits net was behandeld voor een blessure kwam hij opeens vrij voor keeper Hoekstra. Zijn wippertje mistte echter precisie. In de 28e minuut kwam Janga via een kluts weer tot een schotpoging. Zijn schot plofte via een Roda been op de bovenkant van de lat. Uit de daaropvolgende corner was Cas Odenthal dichtbij een goal. Zijn goal kon echter nog net van de lijn worden gehaald door Hoekstra. Vijf minuten voor rust kwam Roda JC gevaarlijk op via de rechterkant van het veld. De voorzet van Jensen kon echter weggekopt worden door van Rooij, waarna direct een counter werd opgezet door de Nijmegenaren. Het eindstation was Okita, maar de aanvaller schoot de bal een meter over het doel. Op slag van rust bracht N.E.C. de stand op 2-0. Een vrije trap op zo’n twintig meter van het doel werd door Jordy Bruijn op de paal geschoten. Via de rug van keeper Hoekstra kwam de bal vrijwel stil op de lijn te liggen, waarna spits Janga er als de kippen bij was om de bal het net in te rossen: 2-0.

Vijf minuten na het fluitsignaal voor de start van de tweede helft was Roda JC dichtbij de aansluitingstreffer. Een kopbal van Falkenburg dwong Branderhorst tot een katachtige reflex. Na een uur spelen kwam N.E.C. plotseling op 3-0. Een diepe bal werd op waarde geschat door Okita, die de keeper omspeelde en feilloos afrondde. N.E.C. kon hierna achterover leunen en Roda het spel laten maken. De Limburgers hadden echter moeite om het spel te maken en kwamen tot weinig gevaar. Twee minuten voor tijd zorgde invaller Thomas Beekman bijna voor de kers op de taart, ware het niet dat hij de bal op de lat mikte. Even later floot scheidsrechter Manschot voor de laatste keer op zijn fluitje, waarmee de prachtdag voor N.E.C. compleet was. De Nijmegenaren mogen na deze mooie overwinning het vizier vol zetten op de finale van de play-offs voor promotie naar de Eredivisie zondag.