Eredivisie Zondag 12 mei 2024, 14:30 Goffertstadion
Voorbeschouwing N.E.C. - ADO Den Haag
In de achtste speelronde van de competitie komt concurrent ADO Den Haag op bezoek in het Goffertstadion. De gasten uit de hofstad bezetten momenteel een gedeeld dertiende plek met zes punten uit zeven wedstrijden. De wedstrijd staat onder leiding van de heer Blom.

Als de balans wordt opgemaakt na zeven wedstrijden, is er geen andere conclusie dan het gegeven dat N.E.C. het seizoen meer dan behoorlijk is begonnen. Drie overwinningen en een gelijkspel leverde de ploeg tot nog toe tien punten en een negende plek op. Waar er in de eerste wedstrijden van het seizoen niet altijd met overtuiging werd gevoetbald, lijkt de groep van trainer Faber de schroom compleet van zich af te hebben gegooid. Na een galavoorstelling thuis tegen Heerenveen, werd regerend landskampioen PSV afgelopen weekend het vuur aan de schenen gelegd. N.E.C. kwam niet om de 'pot' dicht te houden, maar legde passie en bravoure in het spel. Waar N.E.C. zeker een punt verdiende en tot grote kansen kwam, ontsnapte PSV aan puntverlies door een magere 2-1 overwinning te behalen.

Als N.E.C. dat veelbelovende spel meeneemt naar de wedstrijd tegen ADO, dan is de kans op een derde thuisoverwinning in vier thuiswedstrijden zeer groot. Het middenveld Breinburg-Bikel-Ritzmaier begint lekker te draaien en met name de felheid van het kleine trio is een plaag voor veel tegenstanders. Tel daarbij goed combinatiespel, een ijzersterke defensie en een grillige aanval bij op en de conclusie is dat het ook tegen ADO zomaar weer kan spoken.

De geschiedenis leert ons dat N.E.C. in eigen huis niet bang hoeft te zijn voor de Hagenezen; de laatste overwinning van ADO in het Goffertstadion dateert van 28 september 2003. Sindsdien hebben de ploegen vijf keer gelijkgespeeld en heeft N.E.C. vier keer gewonnen. De laatste thuiswedstrijd, op 19 januari 2014, leverde een 3-1 overwinning op. Conboy, Vermijl en Van Eijden waren de doelpuntenmakers.

ADO Den Haag

Het zijn onrustige tijden in Den Haag; vorig jaar werd de club met veel bombarie aan de hand gedaan aan een Chinese investeerder en ADO moest op termijn een geduchte club in Nederland worden. Concurrenten als N.E.C. zou ADO nu al ontgroeid moeten zijn. Daar is nu echter nog weinig van te merken, maar van bestuurlijke onrust des te meer. Verleden week werd in China de nieuwe assistent-trainer van Henk Fräser geïntroduceerd en zal vermoedelijk in de wedstrijd tegen N.E.C. voor het eerst op de bank plaatsnemen.

ADO is in de competitie nauwelijks op dreef; de ploeg behaalde dit seizoen pas een overwinning (uit tegen FC Twente werd het 1-4) en drie gelijke spelen. Afgelopen zondag werd er in eigen huis spectaculair gelijkgespeeld tegen Excelsior. Mike Havenaar, de Nederlandse Japanner, was de grote man bij de residentieclub met twee goals. Hij is op dit moment clubtopscorer met vijf treffers.
N.E.C. ruim voorbij ADO Den Haag: 4 - 1
N.E.C. speelde zaterdagavond in het eigen sfeervolle Goffertstadion tegen ADO Den Haag. Na een heerlijke wedstrijd stond er na negentig minuten de stand van 4-1 op het scorebord.

N.E.C. startte de wedstrijd met de inmiddels gebruikelijke basisopstelling. Christian Santos in de spits, Janio Bikel met Gregor Breinburg als het controlerende duo en Navarone Foor in een vrije rol vanaf rechts. Ook bij ADO Den Haag geen verrassingen, met Mike Havenaar als het speerpunt in de aanval.

De wedstrijd was eigenlijk nog niet eens begonnen of N.E.C. kwam al op een 1-0 voorsprong. Vanuit de aftrap werd Anthony Limbombe van achteruit diep gestuurd door Wojciech Golla, wiens voorzet door Aaron Meijers onder druk van Navarone Foor achter zijn eigen doelman werd gegleden. Er waren nog geen twintig seconden gespeeld toen de bal de lijn passeerde! Vijf minuten later leek N.E.C. de voorsprong zelfs te verdubbelen, maar Santos schoot voor een leeg doel op acrobatische wijze voorlangs.

Na de vliegensvlugge openingsfase liet N.E.C. het tempo zakken en het initiatief kwam meer bij ADO Den Haag te liggen. Kansen leverde dat voor de Haagse ploeg niet op, maar door dekkingsfouten aan N.E.C.-zijde kwam ADO uit een corner toch op gelijke hoogte. Lange man Wormgoor werd niet afdoende gedekt en kon zo van dichtbij binnenkoppen. Hoewel het rustsignaal nog ruim twintig minuten ver was, wist geen van beide ploegen in de eerste helft nog iets te forceren. Santos en Zuiverloon kregen allebei kleine mogelijkheden om hun eigen ploeg op voorsprong te zetten, maar de goalies aan beide zijdes hoefden zich niet meer bovenmatig in te spannen om hun doel verder schoon te houden.

Nadat er in de rust afscheid was genomen van Sjoerd Ars en Tom Daemen begon N.E.C. met meer pit in het spel aan de tweede helft. Door meer diepgang en snelheid in het spel te leggen, werd ADO al snel onder druk gezet en kwamen er steeds meer mogelijkheden om opnieuw op voorsprong te komen. Zo werd een mooi schot van Ritzmaier gepakt door Hansen en was N.E.C. net niet gelukkig genoeg bij een klutssituatie voor het vijandelijke doel. Maar na de 63e minuut kon niemand in De Goffert nog rouwen om die gemiste kansen. Na een mooie individuele actie aan de zijkant en dito voorzet van Foor was het Santos met een absolute wereldgoal die de 2-1 liet aantekenen. De Venezolaan zag de voorzet wat achter zich belanden, bedacht zich geen moment en met een fantastische omhaal verschalkte hij Hansen. Even later leek Santos uit een nieuwe voorzet weer trefzeker te worden, maar zijn kopbal werd deze keer overgetikt door de doelman.

Nog geen minuut nadat het 'Haags kwartiertje' was ingeluid door de meereisde ADO-supporters, besliste Limbombe de wedstrijd definitief in het voordeel van N.E.C. Na een mooie dieptebal van Santos op Ritzmaier werd Bikel door de Oostenrijker volledig vrij gezet voor de het doel. De Portugese middenvelder miste echter de bal volledig, maar Limbombe was er als de kippen bij om de afgeslagen bal van dichtbij binnen te tikken. Drie minuten later besliste Man of the Match Christian Santos het duel definitief. Nu was het de spits die op de goede plek stond om een rebound van een harde knal van Limbombe binnen te wippen.

Het Haagse verzet was na de vierde Nijmeegse goal definitief gebroken en de wedstrijd was daarmee gespeeld. Via Lucas Woudenberg en Limbombe kreeg N.E.C. nog wel mogelijkheden om de score nog verder op te drijven, maar het zou bij de toch al schitterende 4-1 blijven. Ernest Faber zag zich zelfs nog in de luxepositie om zowel Santos, Foor als Limbombe onder luid applaus tegelijkertijd te vervangen. N.E.C. stijgt door de zege voorlopig naar een hele mooie zesde positie. Met dertien punten uit acht duels is dit voor de promovendus zelfs de beste start van een eredivisieseizoen in dertien jaar. Met de interlandbreak voor de boeg krijgt het team een weekje extra de tijd om te genieten van goede fase waarin het zich bevindt. Pas op 18 oktober hervat N.E.C. de competitie met een uitwedstrijd bij FC Twente.

In Person Man of the Match:  Christian Santos