Jupiler League Vrijdag 3 november 2017, 20:00 Goffertstadion
N.E.C.
3 1
SC Cambuur
Voorbeschouwing N.E.C. – SC Cambuur
Afgelopen vrijdag kon N.E.C. een bescheiden feestje vieren na de 3-1 winst op Jong FC Utrecht. Fortuna Sittard verloor in Doetinchem namelijk van De Graafschap en greep zo naast de tweede plaats in de eerste periode. Omdat Jong Ajax op de eerste plaats eindigde, gaf die plek namelijk recht op deelname aan de play-offs voor promotie aan het eind van het seizoen. Die eer viel nu ten deel aan N.E.C., dat er echter graag voor zal willen zorgen die play-offs helemaal niet nodig te hebben voor een eventuele promotie naar de Eredivisie. Kampioen worden, dát is het doel van Adrie Bogers en zijn team en vrijdagavond is SC Cambuur in De Goffert de volgende horde op de weg richting dat doel.

SC Cambuur

De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen beleeft tot nu toe een verre van bevredigend seizoen. Afgelopen vrijdag werd in eigen huis verloren van Jong PSV (0-1) en de Friezen vinden zichzelf nu terug op de vijftiende plaats in de Jupiler League. Twee keer wisten de noorderlingen dit seizoen te winnen, vier keer werd gelijkgespeeld en vijf wedstrijden gingen verloren. Opvallend detail: in het eigen Cambuurstadion werd nog niet gewonnen dit seizoen, beide winstpartijen (tegen Go Ahead Eagles en FC Volendam) werden dus buitenshuis geboekt. Met name het maken van doelpunten gaat de Friezen tot dusverre niet makkelijk af. Tot nu wist Cambuur elf keer het net te vinden en alleen RKC Waalwijk en FC Volendam scoorden (met ieder negen treffers) minder. In het bekertoernooi doet Cambuur het overigens beter. Uit werd gewonnen van zowel Helmond Sport (1-5) als FC Den Bosch (0-2), waardoor de ploeg het in de komende ronde mag in eigen huis mag gaan opnemen tegen GVVV.

Goede serie

N.E.C. gaat het sportief gezien al wekenlang voor de wind. De afgelopen zes wedstrijden (inclusief de bekerwedstrijd tegen Achilles) werden gewonnen en de laatste keer dat werd verloren (tegen FC Den Bosch) is al tien wedstrijden geleden. De ploeg van trainer Adrie Bogers heeft zich daarmee stevig op de tweede plaats op de ranglijst genesteld, met twee punten achterstand op Jong Ajax en vier punten voorsprong op Fortuna Sittard en Telstar. Eén van de belangrijkste pionnen in het spel van de Nijmegenaren is Arnaut Groenveld. De jongeling is al goed voor tien (!) assists en wist zelf ook al vier keer het net te vinden. Adrie Bogers kan tegen SC Cambuur niet beschikken over Jari Schuurman, Wojciech Golla en Robin Buwalda, die alle drie met blessures kampen. Aanvaller Anass Achahbar maakte een tijd geen deel uit van de selectie, maar is inmiddels weer aangesloten bij de groep.

Bestel kaarten
90' De wedstrijd is afgelopen
83' GOAL: Steeven Langil maakt de 3-1
79' Gele kaart Mart Dijkstra
79' Sven Braken wordt gewisseld voor Jordan Larsson
72' Daan Boerlage wordt gewisseld voor Nigel Robertha
72' Gele kaart Justin Mathieu
70' Gele kaart Mohamed Rayhi
68' GOAL: Mohamed Rayhi maakt de 2-1 (Assist door Ferdi Kadioglu)
61' Justin Mathieu wordt gewisseld voor Alvin Daniels
60' GOAL: Mohamed Rayhi maakt de 1-1 (Assist door Gregor Breinburg)
60' Gele kaart Robbert Schilder
56' Gele kaart Martijn Barto
48' GOAL: Kevin van Kippersluis maakt de 0-1 (Assist door Bryan Smeets)
45' Rust

Opstelling N.E.C.

28 Joris Delle (K)
2 Guus Joppen
4 Ted van de Pavert
5 Calvin Verdonk
6 Mart Dijkstra
16 Ferdi Kadioglu
17 Steeven Langil
19 Sven Braken '79
20 Mohamed Rayhi
30 Frank Sturing
34 Gregor Breinburg

Wisselspelers

1 Joshua Smits (K)
7 Jordan Larsson '79
8 Kevin Jansen
10 Joey Sleegers
14 Wojciech Golla
22 Michael Heinloth
24 Janio Bikel
25 Michael den Heijer
45 Segun Owobowale

Opstelling SC Cambuur

2 Jordy van Deelen
4 Matthew Steenvoorden
6 Jurjan Mannes
7 Alvin Daniels
9 Martijn Barto
14 Bryan Smeets
15 Daan Boerlage '72
17 Kevin van Kippersluis
21 Robbert Schilder
22 Erik Cummins
23 Marvin Peersman

Wisselspelers

10 Ricardo Kip
11 Justin Mathieu
19 Nigel Robertha '72
N.E.C. wint en pakt eerste plaats
N.E.C. heeft vrijdagavond goede zaken gedaan in de Jupiler League. Zelf won het met 3-1 van Cambuur Leeuwarden en door de 0-5 nederlaag van Jong Ajax tegen De Graafschap is N.E.C. de nieuwe koploper.

N.E.C. startte zonder de geblesseerde Arnaut Groeneveld, die teveel last had van zijn rug om in actie te kunnen komen. Steeven Langil was voorin zijn vervanger. De Fransman startte vanaf de rechterkant, Mohamed Rayhi verhuisde daarom naar de linkerzijde. Voor de rest kon coach Adrie Bogers over dezelfde basisspelers beschikken als tegen Jong FC Utrecht. Tegenstander Cambuur Leeuwarden begon de wedstrijd als 15e in de Jupiler League, verrassend laag voor de ploeg met promotie-aspiraties.

N.E.C. kwam prima uit de startblokken. In de eerste vijf minuten wist het twee prima mogelijkheden te creëren. Ferdi Kadioglu kon opstomen, zonder resultaat, en even later stond Sven Braken buitenspel toen hij een schot van Rayhi toucheerde. De ploeg kon echter geen vervolg geven aan de goede openingsfase. Daarvoor was het spel bij vlagen te rommelig, waardoor er vooral in de omschakeling veel balverlies werd geleden en N.E.C. slechts sporadisch bij de vijandelijke zestien op wist te duiken. Daar ontbrak het dan weer aan een goede eindpass om het doelman Cummins lastig te maken. Aan de andere kant kreeg Cambuur wel wat mogelijkheden, maar wist het die door foute keuzes in de aanval niet om te zetten in echte kansen. Zonder al te veel spektakel zochten de ploeg uiteindelijk de kleedkamer op met een 0-0 ruststand.

Na rust gingen de onveranderde ploegen verder waar ze gebleven waren, maar nu strafte Cambuur wel al snel het matige spel van N.E.C. af. Na wild uitverdedigen wisten de Friezen over de rechterflank door te breken, waarna op links Van Kippersluis volledig vrij werd gelaten en de aanvaller een diepe bal vrij kon binnen schieten in de verre hoek. Die openingstreffer leek N.E.C. wakker te schudden. Met meer pit wist de ploeg enkele standaard situaties af te dwingen en uit een vrije trap na een uur spelen viel dan ook de gelijkmaker. Hoewel er meer aan te pas kwam dan alleen de vrije trap. Eerst was het Braken die met een omhaal een hoogtepunt wilde forceren, al werd er aan Friese kant vooral gevaarlijk spel geclaimd, Ted van der Pavert kreeg daarna de bal voor de voeten en schoot vol tegen Steenvoorden aan, waarna Gregor Breinburg het overzicht bewaarde en de afgeslagen bal keurig klaarlegde voor de vrijstaande Rayhi, die mooi in de verre hoek afrondde. Coach Marinus Dijkhuizen beklaagde zich dusdanig over de actie van Braken dat hij door scheidsrechter Bax naar de tribune werd gestuurd. Snel na de gelijkmaker ontsnapte N.E.C. nog even toen Van Kippersluis de 1-2 liet aantekenen, maar terug werd gefloten voor buitenspel.

Rayhi zorgde na 68 minuten spelen voor het absolute hoogtepunt van de avond. De aanvaller werd in een counter diep gestuurd door Ferdi Kadioglu en was op snelheid eerder bij de bal dan de uitkomende Cummins. Omdat de doelman op zo’n twaalf meter voor zijn doel bleef staan, besloot Rayhi het met een stift te proberen en dat pakte op magnifieke wijze uit. Na zijn prachtige treffer tegen Fortuna Sittard de tweede wereldgoal van Rayhi van het seizoen. Toch ontsnapte de ploeg daarna nog een keertje toen de ingevallen Mathieu snoeihard op de lat schoot, maar in het laatste kwartier kon N.E.C. als een wervelwind over het veld gaan tegen het moegestreden Cambuur.

Vooral Jordan Larsson, die in het veld was gekomen voor Braken, had zich nog kunnen onderscheiden met enkele doelpunten. Zo schoot hij na afleggen van Langil over, blokte een verdediger zijn schot toen hij door Rayhi vrijstaand werd aangespeeld en pikte doelman Cummins de bal van zijn voeten toen hij in een één-op-één situatie belandde. Diezelfde Cummins werd echter nog de schlemiel van de avond. Langil speelde zich na een korte corner goed vrij op de achterlijn, besloot zelf uit te halen en zag de keeper de bal knullig door zijn benen laten glippen. Met de 3-1 was de wedstrijd definitief in het voordeel van N.E.C. beslist.

Door de zege op Cambuur en het puntverlies van Jong Ajax tegen De Graafschap neemt N.E.C. de koppositie in handen in de Jupiler League. In verband met interlandvoetbal heeft het team nu een weekje rust, waarna er een belangrijke serie wedstrijden aankomt om die topplek te verdedigen. Op 24 november komt concurrent Jong Ajax op bezoek, maar een week eerder wacht ook nog de zware confrontatie in Doetinchem met De Graafschap. Aftrap van die wedstrijden is allebei om 20.00 uur.

New York Pizza Man of the Match: Mohamed Rayhi
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36